Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
No on rhbfaktor je kombinací dvou složek které pak zapříčiňují přítomnost (Rh+) či nepřítomnost (Rh-) antigenu d v krvinkach a gen může být dominantni (D) nebo recesivní (d) máš linaspon jeden z genů dominatni tzn jdi DD nebo Dd jsi Rh +, máš li oba geny recesivní (dd) jsi rh- sejdou li se tedy dva rodiče kteří mají jak dominantní tak recesivní gen (jsou oba Dd) mohou svému dítěti předat právě ten recesivní a v tom případě Rh+rodiče mají rh-dite…
Jako třeba moji rodiče oba RH+ mají mě RH-…taky sem na to koukala jak puk když mi zjišťovali krevní skupinu v těhotenství…ale je to tak no..
Ano, přesně jak stojí výš. I dva Rh pozitivní rodiče můžou mít Rh negativní dítě. Je to dané tím recesivním genem. Jinak to ale možné není ( dva Rh negativní nemůžou mít Rh pozitivní dítě)
Normálka.
Ty máš geny + a - (navenek se projevuje +), manžel totéž. Dítě zdědilo ty vaše obě mínuska, (navenek se projevuje samozřejmě -).
@Aduš8 píše:
Ano, přesně jak stojí výš. I dva Rh pozitivní rodiče můžou mít Rh negativní dítě. Je to dané tím recesivním genem. Jinak to ale možné není ( dva Rh negativní nemůžou mít Rh pozitivní dítě)
Jasně, už jsem si to načetla odpoledne. Jen se ve mě pere středoškolská poučka o absolutní dědičnosti Rh faktoru - neboli, je-li rodič Rh+, je dítě vždy Rh+.
Vždycky jsem to prostě brala jako fakt, případné výjimky jako fakt vzácné výjimky. ![]()
Jako, v podstatě o nic nejde, jen to dceři mírně zkomplikuje život, až se jednou rozhodne mít děti, takže jsem vlastně tak trochu ráda, že to ví dopředu. ![]()
@Anonymní píše:
Jasně, už jsem si to načetla odpoledne.Jen se ve mě pere středoškolská poučka o absolutní dědičnosti Rh faktoru - neboli, je-li rodič Rh+, je dítě vždy Rh+.Vždycky jsem to prostě brala jako fakt, případné výjimky jako fakt vzácné výjimky.
Jako, v podstatě o nic nejde, jen to dceři mírně zkomplikuje život, až se jednou rozhodne mít děti, takže jsem vlastně tak trochu ráda, že to ví dopředu.
Tak to vás to učili blbě. Vždyť to nedává smysl, takhle by během pár generací v populaci zcela převládli Rh+
@Anonymní píše:
Jasně, už jsem si to načetla odpoledne. Jen se ve mě pere středoškolská poučka o absolutní dědičnosti Rh faktoru - neboli, je-li rodič Rh+, je dítě vždy Rh+.Vždycky jsem to prostě brala jako fakt, případné výjimky jako fakt vzácné výjimky.
Jako, v podstatě o nic nejde, jen to dceři mírně zkomplikuje život, až se jednou rozhodne mít děti, takže jsem vlastně tak trochu ráda, že to ví dopředu.
Vůbec se v tomhle nevyznám, ale jak jí to zkomplikuje život?
![]()
Díky za vysvětlení.
@Anonymní píše:
Jasně, už jsem si to načetla odpoledne. Jen se ve mě pere středoškolská poučka o absolutní dědičnosti Rh faktoru - neboli, je-li rodič Rh+, je dítě vždy Rh+.Vždycky jsem to prostě brala jako fakt, případné výjimky jako fakt vzácné výjimky.
K cemu ji to je, ze to vi dopredu. Vzdyt hned na zacatku těhotenství se krevni skupina stejne zjistuje.
@Cucajz píše:
Vůbec se v tomhle nevyznám, ale jak jí to zkomplikuje život?![]()
Díky za vysvětlení.
Bude mit o odber krve vic a dostane injekci. My dostavaly po porodu, ted snad uz v prubehu těhotenství.
@brisco píše:
Tak to vás to učili blbě. Vždyť to nedává smysl, takhle by během pár generací v populaci zcela převládli Rh+
Njn, už to vím taky.
Svět se mi otřásl v základech…
![]()
Člověk se holt stále učí. ![]()
@Anonymní píše:Jako, v podstatě o nic nejde, jen to dceři mírně zkomplikuje život, až se jednou rozhodne mít děti, takže jsem vlastně tak trochu ráda, že to ví dopředu.
Ja jsem Rh minus a zivot mi to nekomplikuje vubec. Nebo proc by melo?
@vokishka píše:
K cemu ji to je, ze to vi dopredu. Vzdyt hned na zacatku těhotenství se krevni skupina stejne zjistuje.
Jsem plánovací typ.
A to jsem proti ní ještě totální chaotik. ![]()
Njn, i takové jsou mezi námi. ![]()
@Anonymní píše:
Jsem plánovací typ.A to jsem proti ní ještě totální chaotik.
Njn, i takové jsou mezi námi.
A co v tom pripade naplanuje konkretniho?
Najde se tu nějaký odborník?
Já jsem A1 Rh+ (letitý dárce krve, jsem i v registru dárců kostní dřeně, svou skupinu tedy znám), manžel si nechal krevní skupinu určit nedávno, je 0 Rh+.
Naše dítě je podle dnešního předoperačního vyšetření A Rh-.
Domnívala jsem se, že při dědičnosti Rh faktoru existují sice vzácné výjimky, kdy Rh+ rodič může mít Rh- dítě, ale domnívala jsem se, že u obou Rh+ rodičů je to krajně nepravděpodobné. O nevěru ani o záměnu potomka tu nejde, dítě je už velké a je tak absolutní kopií tatínka, že to až možné není.
Prosím o zachování anonymity, dávám sem osobní informace.