Oba rodiče Rh+, dítě Rh-

Anonymní
25.4.22 21:35

Oba rodiče Rh+, dítě Rh-

Najde se tu nějaký odborník?

Já jsem A1 Rh+ (letitý dárce krve, jsem i v registru dárců kostní dřeně, svou skupinu tedy znám), manžel si nechal krevní skupinu určit nedávno, je 0 Rh+.

Naše dítě je podle dnešního předoperačního vyšetření A Rh-.

Domnívala jsem se, že při dědičnosti Rh faktoru existují sice vzácné výjimky, kdy Rh+ rodič může mít Rh- dítě, ale domnívala jsem se, že u obou Rh+ rodičů je to krajně nepravděpodobné. O nevěru ani o záměnu potomka tu nejde, dítě je už velké a je tak absolutní kopií tatínka, že to až možné není.

Prosím o zachování anonymity, dávám sem osobní informace.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
484
25.4.22 21:43

Ano, je mozne mit Rh neg. dite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11868
25.4.22 21:45

No on rhbfaktor je kombinací dvou složek které pak zapříčiňují přítomnost (Rh+) či nepřítomnost (Rh-) antigenu d v krvinkach a gen může být dominantni (D) nebo recesivní (d) máš linaspon jeden z genů dominatni tzn jdi DD nebo Dd jsi Rh +, máš li oba geny recesivní (dd) jsi rh- sejdou li se tedy dva rodiče kteří mají jak dominantní tak recesivní gen (jsou oba Dd) mohou svému dítěti předat právě ten recesivní a v tom případě Rh+rodiče mají rh-dite…
Jako třeba moji rodiče oba RH+ mají mě RH-…taky sem na to koukala jak puk když mi zjišťovali krevní skupinu v těhotenství…ale je to tak no..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
25.4.22 21:53

Ano, přesně jak stojí výš. I dva Rh pozitivní rodiče můžou mít Rh negativní dítě. Je to dané tím recesivním genem. Jinak to ale možné není ( dva Rh negativní nemůžou mít Rh pozitivní dítě)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6672
25.4.22 21:58

Normálka.

Ty máš geny + a - (navenek se projevuje +), manžel totéž. Dítě zdědilo ty vaše obě mínuska, (navenek se projevuje samozřejmě -).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.4.22 21:59
@Aduš8 píše:
Ano, přesně jak stojí výš. I dva Rh pozitivní rodiče můžou mít Rh negativní dítě. Je to dané tím recesivním genem. Jinak to ale možné není ( dva Rh negativní nemůžou mít Rh pozitivní dítě)

Jasně, už jsem si to načetla odpoledne. Jen se ve mě pere středoškolská poučka o absolutní dědičnosti Rh faktoru - neboli, je-li rodič Rh+, je dítě vždy Rh+. 8o Vždycky jsem to prostě brala jako fakt, případné výjimky jako fakt vzácné výjimky. :nevim:

Jako, v podstatě o nic nejde, jen to dceři mírně zkomplikuje život, až se jednou rozhodne mít děti, takže jsem vlastně tak trochu ráda, že to ví dopředu. :think:

• Citovat
  • Upravit
24770
25.4.22 22:00

Možné to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8449
25.4.22 22:02
@Anonymní píše:
Jasně, už jsem si to načetla odpoledne.Jen se ve mě pere středoškolská poučka o absolutní dědičnosti Rh faktoru - neboli, je-li rodič Rh+, je dítě vždy Rh+. 8o Vždycky jsem to prostě brala jako fakt, případné výjimky jako fakt vzácné výjimky. :nevim:Jako, v podstatě o nic nejde, jen to dceři mírně zkomplikuje život, až se jednou rozhodne mít děti, takže jsem vlastně tak trochu ráda, že to ví dopředu. :think:

Tak to vás to učili blbě. Vždyť to nedává smysl, takhle by během pár generací v populaci zcela převládli Rh+

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1195
25.4.22 22:03
@Anonymní píše:
Jasně, už jsem si to načetla odpoledne. Jen se ve mě pere středoškolská poučka o absolutní dědičnosti Rh faktoru - neboli, je-li rodič Rh+, je dítě vždy Rh+. 8o Vždycky jsem to prostě brala jako fakt, případné výjimky jako fakt vzácné výjimky. :nevim:Jako, v podstatě o nic nejde, jen to dceři mírně zkomplikuje život, až se jednou rozhodne mít děti, takže jsem vlastně tak trochu ráda, že to ví dopředu. :think:

Vůbec se v tomhle nevyznám, ale jak jí to zkomplikuje život? 8o :think:
Díky za vysvětlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65434
25.4.22 22:03
@Anonymní píše:
Jasně, už jsem si to načetla odpoledne. Jen se ve mě pere středoškolská poučka o absolutní dědičnosti Rh faktoru - neboli, je-li rodič Rh+, je dítě vždy Rh+. 8o Vždycky jsem to prostě brala jako fakt, případné výjimky jako fakt vzácné výjimky. :nevim:Jako, v podstatě o nic nejde, jen to dceři mírně zkomplikuje život, až se jednou rozhodne mít děti, takže jsem vlastně tak trochu ráda, že to ví dopředu. :think:

K cemu ji to je, ze to vi dopredu. Vzdyt hned na zacatku těhotenství se krevni skupina stejne zjistuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65434
25.4.22 22:05
@Cucajz píše:
Vůbec se v tomhle nevyznám, ale jak jí to zkomplikuje život? 8o :think:
Díky za vysvětlení.

Bude mit o odber krve vic a dostane injekci. My dostavaly po porodu, ted snad uz v prubehu těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.4.22 22:05
@brisco píše:
Tak to vás to učili blbě. Vždyť to nedává smysl, takhle by během pár generací v populaci zcela převládli Rh+

Njn, už to vím taky. :mrgreen: Svět se mi otřásl v základech… :lol: :lol: :lol:

Člověk se holt stále učí. :)

• Citovat
  • Upravit
21593
25.4.22 22:08
@Anonymní píše:Jako, v podstatě o nic nejde, jen to dceři mírně zkomplikuje život, až se jednou rozhodne mít děti, takže jsem vlastně tak trochu ráda, že to ví dopředu. :think:

Ja jsem Rh minus a zivot mi to nekomplikuje vubec. Nebo proc by melo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.4.22 22:08
@vokishka píše:
K cemu ji to je, ze to vi dopredu. Vzdyt hned na zacatku těhotenství se krevni skupina stejne zjistuje.

Jsem plánovací typ. ;) A to jsem proti ní ještě totální chaotik. :mrgreen:

Njn, i takové jsou mezi námi. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
65434
25.4.22 22:11
@Anonymní píše:
Jsem plánovací typ. ;) A to jsem proti ní ještě totální chaotik. :mrgreen:Njn, i takové jsou mezi námi. :mavam:

A co v tom pripade naplanuje konkretniho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty