Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všem.Jsem v 10tt a zítra mám jít ke svému gynekologovi. Když jsem u něj byla před dvěma týdny, řekl mi,ať přijdu za 14 dní. Nejsem ani objednaná a ani nevím co mě čeká. Při první návštěvě pro potvrzení těhu mě akorát prohlédl a vyšetřil ultrazvukem jako vždy. Nic od něj dohromady nevím, průkazku jsem ještě nedostala a ani jsem neabsolvovala jakékoliv jiné vyšetření než na pravidelných prohlédkách. Nevím na co se mám připravit a tak bych chtěla poprosit vás, které už mátě nějaké zkušenosti, abyste mi řekli co se vlastně zítra bude asi dít.
Strašně se bojím aby bylo vše ok.Mám o miminko strach a bojím se aby se něco nestalo.Nechci to nějak přivolávat,ale na nic jiného už ani nemyslím. Budu ráda za každý názor a radu. Děkuji
Ahoj, no hlavně se asi uklidni
- stres nesvědčí Tobě ani mimču. Průkazku dostaneš teď, možná až po 12.tt. Pokud máš pocit, že máš málo informací, ptej se svého gynekologa, který Tě zná - když nebude moc ochotný, tak ho vyměň! Porozhlídni se tady po podobných diskusích nebo si pořiď nějakou knížku o těhotenství (jsou jich mraky, ale úrověň různá, i tady se řada knížek doporučovala a zavrhovala
) Držím palce, ať je vše o.k. - trošku úzkostlivá je skoro každá prvomatka
- ale všeho s mírou ![]()
Tak já knížku mám, internet pročítám každý den, ale vzhledem k tomu že je to UŽ zítra tak začínám být nervózní
nějak jsem se na nic neptala, byla jsem tak rozhozená, že jsem si to ani neuvědomila.
Uklidni se, zhluboka se nadechni a snaz se uvedomit si, ze neni zadna prima umera mezi poctem vysetreni a zdravym ditetem. Tvuj gyndr podle me postupuje naprosto normalne. Je to straslive tezke, vim to, zazila jsem na zacatku tehu 14 dnu, kdy jsem cekala, zda mimi roste jak ma, velikost dle pm neodpovidala utz skoro o 3 tydny.
Asi te ceka dalsi utz, dr porovna, jak je mimi velke oproti predchozimu utz. Hodne dr dava prukazku az na konci prvniho trimestru, protoze to je takovy meznik po kterem uz je o hodne mensi riziko potratu.
Zrejme ti take da papiry, abys sla na odbery. Je mozne, ze ti nabidne prvotrimestralni screening, ktery je mnohem presnejsi nez tzv.tripple testy, bohuzel tripply jsou hrazene pojistovnou a screening vetsinou ne.
Zrejme te opet vysetri vnitrne, muze te vysetrit i pohmatem pres bricho, zmeri ti tlak.
Mela bys mit s sebou ranni moc, strci se do nej papirek, aby se zjistil pripadny obsah bilkovin v moci.
Pokud jsi z Prahy, rekni si bud o prukazku nebo alespon pisemne potvrzeni o tehotenstvi, aby ses mohla zaregistrovat do porodnice.
tak se také budu opakovat co už holky napsaly, klíden těhu průkazka se vystavuje až 12tt tak lid a neboj vše bude ok!
Gabiku, gratuluji, Tvoje obavy jsou normalni, tim si projdou asi vsechny tehule. Ja se bojim od zacatku a jeste to nepreslo. Staci male pichnuti v brise a hned myslim na nejhorsi.
To ze ti doktor udelal klasickou prohlidku mi prijde normal. Ono se o moc vic nez UTZ a vysetreni cipku udelat neda. Kdyz mi doktor psal prukazku tak mi jeste premeril panev a ted krome vysetreni cipku a UTZ me na kazde poradne vazi, vysetri moc, tlak. Kazdy doktor vystavi prukazku jiny tyden.
Ted uz byste na UTZ meli videt srdicko a predpokladam ze ti doktor nabidne aby sis nechala udelat NT screening - vysetreni vyvojovych vad plodu, dela se 11. az 13. tyden. Doporucuji je to super zazitek, miminko uz se na UTZ hybe a zacina mit lidskou podobu, uz to neni jen cervik ![]()
Děkuju moc všem za rady. Jinak jsem dost četla že hodně holek dostává průkazku už od 7tt, ale asi to záleží na doktorovi. Srdíčko jem viděla už v 8tt a bylo to moc krásné, uplně jsem se zamilovala a o to víc se teď bojím právě
Přítel jde zítra se mnou,jako duševní podpora. I když se mnou bude jen v čekárně, jsem za to hrozně moc ráda. Doufám že vše dopadne dobře
Gabiku, držím pěstičky, ať je všechno, jak má. Jinak taky doporučuju NT screening, dělá se mezi 10.-14.tt a víc než že je to super zážitek, je to screening na vrozené vady, a to přesnější než tripple testy, které se pak dělají později a často vycházejí falešně pozitivní. Já jsme na tomhle NT screeningu byla hlavně proto, abych byla klidnější, kdyby mi pak vyšel tripple test pozitivní.
Mch já jsem se taky bála, hlavně každé kontroly a UZ. Když jsem pak začala cítit pohyby, tak to bylo lepší, ale obavy nepřešly až do konce těhotenství. A těch už se nezbavíš ani po porodu, budeš se bát o miminko
. A s tím internetem pozor, je tam spousta článků o tom, jak se něco nepovedlo, a to ti rozhodně neprospěje. Spíš si najdi tady diskuzi s holkama, co mají termín ve stejném měsíci, budete řešit podobné problémy, rychleji vám to uteče a budete se vzájemně podporovat.
A co se týká kontrol v těhotenství, tak já jsem u svého gynekologa byla poprvé až někdy kolem 8.tt a pak vždy po měsíci až do 36.tt, kdy jsem začala chodit do poradny v porodnici. Průkazku jsem taky nedostala hned. A kvůli registraci v porodnici ji potřebuješ až ve 14.tt, aspoň teda v Praze.
Já bych teda oponovala s tím, že člověk nemá číst o ošklivých věcech, četla jsem hodně, přečetla ještě před těhotenstvím všechny ty příběhy z rubriky Prázdná náruč a tak, ale spíš mě to hodilo do reálu a tak nějak jsem počítala, že se může něco stát a že to nemusí být celé bettynkovské štěstí a hlazení bříška. Myslím, že kdyby se něco stalo, tak bych to pak lépe přijala. Ale to je jen teorie, vše probíhalo v pořádku.
Hlavně si člověk musí uvědomit, že se hodně píše o těch špatných věcech, ale popisy, naprosto normálních těhotenství, kdy se ani jednou nejelo na pohotovost a všechny výsledky testů byly v normě, těch moc není, protože co by taky ty maminky psali? Že se nic neděje? ![]()
Holky, souhlasím s váma, že stres z kontrol není nejlepší,ale je to vnitřní pocit. Já takový měla a nedopadlo to dobře.....nebudu zbytečně Gabika děsit. To určitě ne. A ani bych nečetla diskuze, kde se stalo něco špatnýho, protože třeba já jsem citlivka a mě to pokaždý strašně rozhodí. Takže Gabiko, hlavu vzhůru a zítra držím pěsti! ![]()
A mě ten screening dělali úplně zdarma, protože mě sám můj gyndař preventivně poslal při prvním těhu do Gennetu. A to jsem v té době byla úplně zdravá (teda, mysleli jsme si to, ale určitá komplikace se ukázala až pri druhém nevydařeném těhotenství) ještě jsem se ho ptala, kolik si mám připravit peněz a on na mě zůstal úplně koukata povídal, že vůbec nic, že to je v rámci těhotenských klasických vyšetčení.....asi co doktor, nebo město, to vlastní způsoby. Nevím ![]()
Jo, čičinko a já jsem ten zdárný příklad, kdyu prvního těhu bylo vše od začátku až do konce v pořádku
(až na porod, ten skočnil císařem) ale jinak všech 40 týdnů bez jediného problému, nevolností…prostě paráda ![]()
Tak já si nečtu vyloženě ty depresivní články nebo diskuze o potratech atd, protože na to bych asi neměla. Vim, že je to věc, která se může stát komukoli, ale když bylo zatím vše ok,nechtěla jsem se trápit těmito osudy. Asi by si každý měl uvědomit tu špatnou stránku věci,ale myslím že na nejhorší není připravený nikdo… I když vím, že se může ještě cokoliv stát, kdybychom o miminko přišli,zamávalo by to se mnou strašně
Takže doufám, že zítra uslyším jen samé dobré zprávy ![]()
čičinka píše:
Já bych teda oponovala s tím, že člověk nemá číst o ošklivých věcech, četla jsem hodně, přečetla ještě před těhotenstvím všechny ty příběhy z rubriky Prázdná náruč a tak, ale spíš mě to hodilo do reálu a tak nějak jsem počítala, že se může něco stát a že to nemusí být celé bettynkovské štěstí a hlazení bříška. Myslím, že kdyby se něco stalo, tak bych to pak lépe přijala. Ale to je jen teorie, vše probíhalo v pořádku.Hlavně si člověk musí uvědomit, že se hodně píše o těch špatných věcech, ale popisy, naprosto normálních těhotenství, kdy se ani jednou nejelo na pohotovost a všechny výsledky testů byly v normě, těch moc není, protože co by taky ty maminky psali? Že se nic neděje?
No tak já zažila obojí - první těhotenství naprosto bez problémů (ani jednou na pohotovost, jak píšeš
), všechny testy v normě. Druhé těhotenství skončilo po 13tt a i když jsem věděla, že se to může stát a myslela si (jak sama píšeš - měla jsem toho hodně přečteného a hlavně spoustu kamarádek, kterým se stalo něco podobného), že jsem na to byla připravená, že jsem počítala s tím, že se něco může stát (hlavně zezačátku, pozitivní test mi vyšel už 5 dní před termínem MS). Ale na tohle nikdy připravená být nemůžeš a čtení těhotenství se špatným koncem vede akorát k tomu, že pak máš dojem, že máš stejné příznaky jako někdo, komu to špatně dopadlo. Takže za sebe radím nečíst.
Třetí těhotenství naštěstí bylo opět bez větších problémů, jen jsem celých 9 měsíců trpěla nevolnostmi (střídavě slabšími i silnějšími, zvracela jsem naposledy asi měsíc před porodem, pak už mi bylo „jen“ špatně skoro po každém jídle) a kdoví, jestli to třeba nesouviselo s tím velkým strachem o těhotenství, kterým jsem po celou dobu trpěla.
hkac, taky jsem přišla o miminko ve 13. týdnu a dozvěděla jsem se to na UTz.....příšerný.....miminko jsem viděla, bylo krásné, přestalo mu bít srdíčko
…dodnes jsem se s tím nevyrovnala a je to už skoro třičtvrtě roku.......
ale myslím si, že takovéhle věci Gabča slyšet nechce. Takže, na zítra se vyspi, a uvidíš, miminko bude v pořádku!!
L-enny, díky moc za podporu, doufám že to ten prcek se mnou zvládne a že se mu nebude chtít pryč dřív než za pár měsíců ![]()