Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,chtěla bych se vás zeptat.Od odoledne mám ztvrdlý břicho když ležím tak se mi zdá v pohodě ale když stoupnu a sáhnu si na břicho tak okolo pupíku je to takový tvrdší v podbříšku se mi to zdá zase měkčí.Je to hodně špatný?Mám hroznej strach že není něco v pořádku.Malá chvilama kope ale je to takový slabší.Prosím poraďte mi děkuji.
Zapoměla jsem dodat že jsem ve 26tt a bolesti žádné nemám.Tak snad mi nějak poradíte a uklidníte mě tím že to je v těhu běžný.
Ahoj, já taky tvrdnu - spíš teda podbříšek a i v leže v klidu. Je to prej normální, děloha se připravuje na porod, pokud by to bylo nějak hoodně často, tak bys měla jít za gynekologem…ten ti nejspíš jako mě napíše, případně zvýší dávky magnézka a doporučí víc odpočívat, prostě klidový režim alá ležení s nohama nahoru značka ideál
![]()
jojo, je to normální. ale na druhou stranu nepodce%novat, ať to nevyvolá stahy. Já na to moc netrpěla, jen sem tam - pro všechny případy mám doma napsaný hořčík…ale před týdnem v noci mě to chytlo, že nezabraly ani 3 hořčíky a odležela jsem si 4 dny ve špitále. Jako bylo to jak kdybych měla v břiše tunu kamení. Kdy máš kontrolu? Řekni ti doktorovi a ten ti napíše hořčík. Nic jiného na to není. klid sám o sobě nepomůže, ale nakázaný ho určitě dostaneš taky
. Hlavně žádná panika a užívej si těhu!
Jo, mně při tvrdnutí břicha naopak dítě kope jak nikdy. Asi se to mimískovi taky nelíbí..... ![]()
Na kontrolu mám jít 11.března já beru vitamíny od calibrum mami.Jinak vám děkuji za odpovědi moc jste mi pomohli nechtěla bych něco zanedbat.
Hele samotne tvrdnuti nic neznamena tedy podstatne je jak je to caste - rika se, ze do 10 prihaod za den je to v pohode. Takze je dost dulezite jestli to neni pravidelne treba co 15 minut apod. jo a take je lepsi kdyz je to pri namaze.
Pokud Ti bricho tvrdne casto nebo mas z toho spatnyp ocit, tak jdi radsi k dr - jistota je jistota - pokud Ti totiz tvrdne a neotviras je ke to OK, ale pokud by jsi se zacala otvirat mohl by byt problem. Nechci rozhodne strasit.
Me v prvnim tehu zacalo bricho tvrdnout asi od 24 tt - doktorovi se to nezdalo (uz jsme mela i plnou davku mg) a tak me poslal na cervikometrii a tam vse bylo v pohode. No pak ve 32 tt mi tvrdlo a bolelo fakt pravidelne co 20 minut druhy den jsme radsi jela do nemocnice a tam jsme lezela az do toho 36 tt, nebot jsme se zacala otvirat, ale nakonec jsme rodila v terminu a mimi je v poradku.
No a u druheho tehu mi bricho festne zacalo tvrdnout od 18 tt a to predevsim v klidu (hlavne kdyz jsme lezela na zadech) - tak jsem se ptala doktora a vse v poho, ale stejne jsme se po zkusenosti z prvniho tehu bala a tak me nakonec poslal ve 32 tt na cervikometrii a vse bylo OK.
Preji ohodove tehu ![]()
Nech si napsat Magnosolv a doma můžeš klidně pít Magnesii
Já beru to magnesium už od nějakého 13tt 1× denně a jsou i holky, co ho v tvém týdnu berou 2×2×2 ![]()
Já ho musela vzít jeden navíc jen jednou, měla jsem v noci křeče v lýtku ![]()
Ahojky, taky se pridavam do diskuse. Me tvrdne bricho uz cca od 10tt a i nekolikrat denne, ted jsem 24tt a cca 5-10× denne. Dr. mi rekl ze pokud to neni bolestive a pokud to neni pravidelne tak neni duvod se znepokojovat, nekdo ma holt citlivejsi delohu.Zadne magnezium neberu jen GS Mamavit vitaminy a piju ted vic mineralku Magnesii, zadne jine krece nemam. Je to asi i dedicne, mamca i segra to mely stejne…Preji hlavne klid a pohodu ![]()
Mně začalo tvrdnout břicho na konci 20tt, bohužel se mi i zkrátil čípek, takže Magnosolv 3× denně a klidový režim. Nevím, jestli se ještě vůbec vrátím do práce, v pondělí mám kontrolu. Koukám ale, že nejsem žádná výjimka a že je to docela časté. Tak hlavně klid a odpočívat. ![]()
V prvním tehotenství jsem měla přesně v tomto období břicho tvrdé snad při každém kroku. Může to být třeba signál, aby jsi trochu zvolnila, více odpočívala. Obávala bych se pokud by ty stahy začaly být bolestivé a pravidelné.
Dephulka píše:
Ahojky,chtěla bych se vás zeptat.Od odoledne mám ztvrdlý břicho když ležím tak se mi zdá v pohodě ale když stoupnu a sáhnu si na břicho tak okolo pupíku je to takový tvrdší v podbříšku se mi to zdá zase měkčí.Je to hodně špatný?Mám hroznej strach že není něco v pořádku.Malá chvilama kope ale je to takový slabší.Prosím poraďte mi děkuji.
Myslím, že v tomhle případě nejde o tvrdnutí bříška - píše že nahoře tvrdé, dole měkké - ale o miminko samotné. Pokud to tvrdé po chvíli zmizí, tak prcek odplul. Tvrdnutí bříška jde i částečně cítit, nebo aspoň já ho první ucítím (břicho jak šutr) a teprve pak si sáhnu a je tvrdé celé - ne jen horní půlka.
Podle mě se ti mimi „boulí“ (hlavičkou nebo prdýlkou)
ahojda - pokud se jedná o tvrdnutí dělohy poznáš to když si bříško promačkáš když ztvrdne - pokud to je děloha bude tvrdý celý…krásně je cítit kde až je děloha.....normální to je ke konci těhu ale spoustě ženských se to stává mnohem dřív - jak už tu zaznělo mnohokrát - nemělo by to být často......pokud Ti bude tvrdnout břicho pořád tak pro jistotu zavolej doktorovi a konzultuj to - jednak Ti napíše hořčík a prohlídne Tě jestli je vše ok - tj. uklidní Tě že budeš vědět že to je v pořádku a pokud by se měnil čípek doporučí Ti určitě klid a častější kontroly.....já s tím mám potiže od 19.týdne beru hořčík 6× denně a mívám velký problémy tvrdnutí i bolest celého břicha- který vznikají z nějaké blbé námahy a přetrvávají 2-3dny, který proležím…pak se to srovná a pomalu začnu zkoušet co to snese ![]()
pokud to neni ojediněle určitě zavolej doktorovi jestli bys neměla na kontrolu dřív.....
ahoj holky, prosim taky o vase zkusenosti. Ja uz na tvrdnuti beru magnesii lactici 3× 2 denne a jsem na neschopence, odpozorovala jsem ze mi tvrdne podbrisek kdyz mam plna streva - rano nez jdu na wc a pak vecer i nekolikrat za hodinu. casto to ale neni cely podbrisek, jenom jeho kousicek citim tvrdy. Myslite ze i to je tvrdnuti, nebo se pretaci mimco? Myslite, ze to muze byt od strev? dekuju, taky mam strach ![]()
Potřebuju poradit, mám pocit, že mám břicho tvrdé celý den, byla jsem v nemocnici se zkracujícím se čípkem, ale poctivě jsem ležela a před dvěma týdny mi doktorka řekla, že už je čípek v normě a ležet už nemusím, což je fajn, mám doma skoro dvouleté batole a manžel už nedostane dovolenou, předepsala mi hořčík, beru ho 6× denně, ale břicho tvrdne furt, někdy i bolí, ale miminko pěkně kope, tak si říkám, jestli to vydrží do pondělka, kdy ordinuje moje doktorka nebo to mám řešit hned a jen do nemocnice, jsem ve 26.tt
@iggy.piggy jistota je jistota.. já bych radši zajela. Stokrát lépe plašit, než dojet pozdě.