Obavy z autismu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3
6.5.25 12:35

Obavy z autismu

Dobrý den,
Jdu si pro radu a podporu všech zúčastněných, mám obavy z autismu(syn 2 roky), dotazník v roce a půl vyšel negativní. Na první pohled krásný zdravý kluk, říká slova. Pojmenuje nás, ALE…. Pleny máme pořád, přebalit ho je jak když přebalujete žížalu na útěku, na nočník si nechce ani sednout ani na záchod. Hraje si jen s autickama a porad dokola dělá ty stejné scénky. Jakmile někdo jiný než já sedne na jeho gauči nebo udělá jinak než je zvyklý začne být hysterický. Odmítá tátu i ségru jen občas. S dětmi byt chce ale nesmí sáhnout na jeho hračky. Těžko se to popisuje, spadá mi to spíš do lehčí formy ale je to tam a teď se dostávám k dotazu kam s tím jít aby mi to potvrdili nebo v lepším případě vyvrátili když dětská na mě kouká jako na hysterku co hledá diagnózu tam kde není. Na čem si trvat ať to můžu řešit včas. Má s tím někdo zkušenost? Děkuji za reakce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35734
6.5.25 12:41

Pleny ve 2 nejsou nic divného. Mluví? Sdílí radost? Jak je na tom motoricky?
Já měla ve 2 malého ignoranta, co ani neslyšel na jméno, neuměl říct ani máma, děti ho nezajímaly. A autista není, i když má jiné problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7269
6.5.25 12:56

To že má plény ve dvou neni nic divného, že utíká při přebalování taky nee… já to tedy řešila přísnějí už dříve… Noo a dle mě hledáš taky problémy tam kde nejsou. Můj brácha ve dvou, ve třech nevlezl na klouzačku když tam bylo jiné dítě na metr, nedej bože by mu někdo sáhl na jeho kyblíček, autičko… noo je z něj normální mladý muž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8647
6.5.25 13:12

Podle mě taky hledáš zbytečně problémy… pleny i utkání od přebalování je ve 2 letech ještě úplně normální. Že jsou deti sobecky a nenechají si sáhnout na vlastní hračky, to je snad naprosto běžná vývojová fáze okolo těch 2 let. Že si kluk hraje s autama, že ho baví pořád dokola to stejný… za mě pořád normální věci. Nepozorovat, užívat si. Neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
6.5.25 13:17

Podle mě to, co popisuješ, o autismu nesvědčí. Pokud ale máš pochybnosti, můžeš se objednat ke klinickému psychologovi. Žádanku nepotřebuješ. Nicméně pockala bych. Mám dvouletého syna, Nočník ho nezajímá, snaží se uniknout nejen od přebalování, dělá různý vztekly scénky, hraje si s autama taky furt stejne - přijde mi zcela v pohodě.

• Citovat
  • Upravit
615
6.5.25 13:29

Popisuješ úplně normální dvouleté dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3872
6.5.25 13:56

Nic tam nevidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9274
6.5.25 15:19

Autismus v tom nevidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
587
6.5.25 16:30

Podle mě u vás problém nebude. Jen bych byla pozorná a všímala si, jestli syn třeba nezačne zapomínat slova a již naučené dovednosti. U nás bylo také vše v pořádku, kolem toho druhého roku začal zapomínat slova a teď má dva roky a 9 měsíců a je téměř jasné, že bude autista, máme to potvrzené od logopedky a čekají nás další vyšetření. Jediné co u nás bylo podobné tak to hraní s autíčky a sledování jak se jim točí kola. Odmalička si s ničím jiným nechtěl hrát, všichni mi říkali, jak je to skvělé, že si hraje sám ale bylo to špatně. Od těch svou let se přidávaly další a další autistické rysy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
6.5.25 20:48

@Kr202248
Já to nedokážu asi správně popsat. On je jak kolovrátek když se rozhodne sundávat a nandavat gumy na traktoru tak musíme udělat třeba 20× po sobě ale tak jak řekne on jinak scéna. Když usíná nebo když má z něčeho velkou radost je to takový jako přehnaný a u toho nás třeba začne mlátit nebo mě kousne a i když mu vysvětluju že ať to nedělá několikrát po sobě on se směje a myslí si že to je sranda nepomůže ani jinak tón ani už v krajnosti že ho plácnu přes tu ruku jak kdyby mě nechápal. Jak kdyby ty emoce neovládal. Když ho hned nepochopíme co po nás chce tak přijde vztek se vším hází a začne řvát. Teď si na všechno nevzpomenu ale prostě to cítím ze to není ok. Starší dceři je 15 mluvili jsme o tom protože už si připadám že jsem paranoidní. Nespím a jsem vyřízena jaký mám strach a i ona mi řekla ze to vidí. Něco je jinak prostě. Za kým jit první aby nás někdo opravdu vyšetřil. Raději ať jsem za bláznivou než to řešit pozdě. Čas je přeci v tomhle hrozně důležitý. Chápete mě prosím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
6.5.25 20:56
@Jane666 píše: Více

Scény a neovladani emocí jsou u dvouletých běžne věci. Ale pokud máš pocit, že to není ok, tak psycholog.

• Citovat
  • Upravit
587
6.5.25 21:01

@Jane666 dala bych na tvůj pocit. Já jsem také měla pocit, že je něco špatně ale okolí mi to neustále vymlouvalo - ještě je malej, však kluci mluví později, buď ráda, že si hraje sám apod. Před měsícem, kdy jsem viděla ostatní děti na hřišti a ten obrovský rozdíl už byl vidět, jsem se prostě sebrala a zašla k logopedce, která mi během hodiny řekla, že malý bude na 99% autista. Náš syn teda taky skoro vůbec nechápe, že se zlobíme, že se něco nedělá. Párkrát jsem mu dala na zadek a on se tomu smál a vůbec nic nepochopil. U nás je největší problém to, že neustále běhá, skáče, leze po stole apod. Má opravdu strašně moc energie, ale už se na něj nezlobíme a bereme to tak jak to je. Dokáže třeba půl hodiny pořád rožínat a zhasínat světlo. A tak..ale jinak nemá žádné záchvaty vzteku, to vůbec, ale prý je to výjimka a můžeme být rádi že to tak je, protože většina autistů ty záchvaty prostě má. O prazdninách nás čeká psycholog, ušní a neurolog, tak uvidíme, co bude dál.
Jinak my máme autismus v rodině, takže ty příznaky jsem prostě poznala už dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
587
6.5.25 21:13

@Jane666 ale každopádně si myslím, že u vás to tak hrozné nebude, má teprve dva roky, může se to všechno změnit ze dne na den.
Určitě bych si nastudovala příznaky autismu a prostě sledovala, ale nestresovala se. Můj chlapeček třeba ukazuje na věci pouze mým prstem, nemluví, zapomíná slova, v kolektivu dětí ty děti vůbec nevnímá, ani podle mě neví, že tam jsou. Zatímco ostatní děti si spolu hrají, kreslí, třídí barvičky, můj syn dokola otevírá a zavírá dveře a nic jiného nevnímá. Neslyší na jméno, nereaguje, když ho volám (opravdu jen výjmečně). Pokud něco chce, tak na to neukáže, ale chytne mě za ruku a dovede mě na dané místo a čeká co mu podám. Tohle všechno jsou znaky autismu a dříve jsem o nich nevěděla a hlavně okolí to přišlo normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35734
7.5.25 08:45
@Jane666 píše: Více
Čas důležitý je, ale kromě terapii nebo diagnózu ti nikdo dítě zázrakem neopraví. Diagnóza je taky na dlouho, jelikož takhle malé děti ne moc dobře spolupracují. Já běhala taky všude od 2 let a co mu je se přišlo před 5 narozeninami. Aby jsi pak nebyla zklamaná, že s tim stejně nejde nic dělat. Z toho co popisuješ může klidně vyrůst. Já viděla už mraky postižených dětí a vždy si říkám, že jsme na tom ještě dobře a to ve 2 letech byl úplně mimo.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
16.12.25 16:23

Dobrý den. Myslíte si, že by to mohl být autismus? Syn 3 roky a 4 měsíce nemluví, aktivně používá cca 20 slov včetně citoslovcí, je vzteklý a největší problém je, že se bojí zvuků (vysavač, mixér, vrtačka, tekoucí voda u sousedů v paneláku,…). Obchody zvládá ale dobře, na pouti se kraválu nebojí, hlasité hudby doma také ne. Udržuje i oční kontakt, rozumí, napodobuje, je mazlivý, ukazuje, snaží se domluvit gesty, oblékne se kromě bundy sám, je bez plen i na noc.Od září chodí do školky, tam se prý nechce zapojovat do společných aktivit, nekreslí, neudrží pozornost, nehraje si s dětmi). Ani doma nechce dělat to, co ho nebaví. Teď v týdnu byli se školkou na muzikálu a syn si prý odmítl sednout s dětmi do řady, tak stál s paní učitelkou stranou a vydržel u jedné písničky a pak si zacpal uši a začal řvát. Syn je osobnost už od narození :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová