Obezita a slabá vůle

Anonymní
7.9.25 11:54

Obezita a slabá vůle

Ahoj. Jak jste přemohli slabou vůli a vyhráli nad obezitou? Podařilo se Vám to někomu?
Vím, že motivací by mohlo být zdraví, lepší kondice, lepší vzhled.
Už i v práci se stydím, vyjít ulici se stydím a vůle není :zed:
Jako dítě jsem měla podlahu, pak od puberty jsem začala hodně jíst a pak od 23 let jsem byla tlustá. Během té doby se mi podařilo shodit 20 kg jen dvakrát.
Teď už není ta vůle :nevim:
Mam nadváhu 20-25 kg, aspoň za 20 bych byla ráda.
Každý den si říkám, jak omezím sacharidy a nejde to. Prostě si namažu další a další chleba nebo rohlíky.
Když vidím stare fotky, kdy jsem byla se sebou spokojena, jsem smutná, že to nedokážu shodit i teď.
Vše, co mám ráda je velmi kalorické: pečivo, špagety, plněné těstoviny a pizza.
Aspoň si odvykám od limonád a energy drinků, zvykám si na vodu nebo minerálku.
Bez sladkého vydržím, ale jde o ty sacharidy. Když už někdy sladké, také nemám vůli, zmrzlina, celá čokoláda… :roll:
Stydím se za to, jaké jsem čuně a většina lidí tolik nežere. Každý miluje sport, já nic neubehnu. Budu chodit aspoň na procházky.

Co vám pomohlo posílit vůli a konečně zhubnout? Chtěla bych zase vypadat dobře a nestydět se stále mezi lidmi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12896
7.9.25 11:59
@Anonymní píše: Více

Rozumim Ti, taky chci shodit. Nemusim sladke, oplatky, bramburky, chipsy. Ale miluji pecivo, ale tmavy chleba mi proste nechutna, mam rada klasiku. Takze klasika chleba a pecivo z marketu. Nojo no a rada i k veceri. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.9.25 12:02

A práve že nemusím maso, ani vývar, max rybi filé nebo konzervu třeba tuňáka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.9.25 12:05

Sladké piju výjimečně. V podstatě jsem se dala na vodu nebo 100 %dzus. Převažuje ale ta voda. Energo drinky si nekupuju spíš ochutnám kdy si je chlap koupi.
Sladkého tj. čokolády, sušenky, bonbóny… Máme plnou skříň a nikdo to neji. Stejně tak brambůrky. ( Ty co mám já ráda si koupím jen výjimečně) Takže ty taky nezobu.
Moji slabostí jsou proteinové pudinky a mléka.
Mameli doma zeleninu, tak si dělám saláty. Pokud bílý jogurt ovoce mizí. Já vlastně nejim nic z toho co většina obézních a stejně tu nálepku mám.

• Citovat
  • Upravit
3675
7.9.25 12:10

Máš ráda zeleninu? Zvládneš nahradit část jídla ovocem, zeleninou, tak aby tě to uspokojilo, snědla jsi stejný objem, byla nasycená ale kalorie budou nižší? V tvém případě by možná stálo za to navštívit nutričního terapeuta, možná i psychoterapeuta. Změnit jídelníček není to nejtěžší, mnohem těžší je přepnout hlavu, posílit vědomé přeprogramování mozku, aby nehledal útěchu, uspokojení a únik v jídle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
695
7.9.25 12:12

Všechno to jídlo, co píšeš že jíš, jím taky. Jen teda piji převážně vodu, sladké limonády výjimečně. Navíc mi nechutnají ryby, luštěniny, žádné ovesné kaše apod., jím klidně omáčky, knedlíky a mám 50 kg. Takže za mě to není o tom co jíš, ale KOLIK toho jíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
7.9.25 12:37

Tak on asi není problém v tom, že jíš sacharidy, spíš v množství jídla. Pokud si namažeš k večeři jeden rohlík a k tomu dáš zeleninu, nevadí to, ale pokud si jich dáš 5, tak samozřejmě ano. Ideální je najet na zdravou stravu s celou rodinu, nekupovat sladkosti, stejně píšeš, že to doma nikdo nejí, zato hodně zeleniny, pečiva kupovat málo, nejíst ty sladké pudingy a mléka, puding si můžeš doma uvařit, skoro neslazený a holt se přemoct a jíst ryby, méně těstovin, spíš brambory. Mnohem líp se taky hubne s někým, buď pod dohledem odborníka nebo s kamarádkou, se kterou se budete podporovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.9.25 12:49

Zeleninu mám moc ráda

• Citovat
  • Upravit
674
7.9.25 13:12

Chce to nahrazovat jídlo. Jíst pořád hodně, ale líp. Klidně si ten rohlík dej se šunkou, ale uvař si k tomu ještě vejce, dej si k tomu rajče a okurku. Nacpeš se taky a nebudeš mít chuť za chvíli jíst znova. Čokoládu si dej taky, ale jen 3 kostičky a k tomu třeba jogurt a banán.
Já se dřív přejídala úplně šíleně, plus každý den dort nebo sušenky. Od tý doby co si hlídám abych jedla hodně bílkovin a zdravých tuků si vystačím s běžnou porcí a sladké jim minimálně. Třeba 2× do týdne si něco dám v rozumné míře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Cirrus fibratus
7.9.25 13:13

Pozor na ty 100% džusy, nejsou vhodné pro hubnutí - obsahují vysoké množství cukrů a sytící efekt je výrazně nižší než u celého ovoce. I když obsahují vitamíny a minerály, dodávají hlavně cukry a kalorie, které jsou při hubnutí nežádoucí.

• Citovat
  • Upravit
674
7.9.25 13:34

Proteinové tyčinky mají skoro stejný složení jak běžný, jen je k tomu přidáno trošku proteinu. Úplně nevhodné pro lidi snažící se zhubnout. 100% džusy taky, plno cukru a žádná vláknina. Lepší do dát pomeranč co zasytí než sklenice džusu. Celkově tyhle tekuté kalorie jsou dost zrádné, někdy člověk jen tak na chuť vypije tolik co má třeba chleba se šunkou. A to ten chleba by člověka aspoň zasytil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5318
7.9.25 13:44

Zhubnout se mi podarilo, az mi docvaklo, ze me zadna dieta, nebo vynechani urcitych potravin nespasi. Jedine, co funguje, je zmena zivotniho stylu a mysleni obecne. Jenomze to se nestane pres noc a nejde to lusknutim prstu. Nejvic mi pomohlo stahnout Kaloricke tabulky a proste se dokopat do nich zapisovat, planovat jidlo dopredu a postupem casu se snazit do jidelnicku zaradit co nejvic zakladnich potravin. A ano, byly dny, kdy byly tabulky cervene, byly dny a tydny, kdy jsem se na to vykaslala, ale postupne jsem se k tomu vzdycky vratila a ty pauzy se zkracovaly. A pak uz je to jenom o tom se divat, jak mi co pasuje do prijmu a hlidat hlavne bilkoviny. A vymyslet si na sebe pasticky typu “Co bych si tak mohla dat, aby to nebyla Snickerska, ale neco podobneho, co mi tu chut na neco dobreho uspokoji taky a idealne doda i bilkoviny?” No a jak se clovek zacne svizne hybat, tak to taky jde rychleji dolu a motivuje te to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
867
7.9.25 14:32
@Salome123 píše: Více

To je dost individuální. Mám známého, ten je schopný sníst velké množství čehokoli a stejně má podváhu. A někdo se omezuje a stejně má problém zhubnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
7.9.25 15:24

Mně, co pomohlo nejvíc bylo, že jsem si našla partnera, který mě „donutil“ se sebou něco dělat a vlastně to bylo snazší tím, že on zdravě jedl a mě ke svému životnímu stylu přivedl. Takže za mě je super mít parťáka a sdílet to s ním.
Další, co mi moc pomohlo, byly kalorické tabulky. Sice je opruz to zapisovat, ale mně to pomohlo si najet na nějaký návyk kolik čeho je ok a kolik už je moc a po 3/4 roce jsem je už ani nepotřebovala.
Navíc jsem nezdravé věci prostě přestala kupovat a neláká mě že je mám v šuplíku. A po čase už si ani nevzpomenu, že na to mám chuť. Ať už objednávám online, tak ty dané kategorie vynechávám, nebo v supermarketech úplně vynechávám ty uličky 😁
A poslední - držet nějakou striktní dietu je pro mě neudržitelný… Takže teď to jedu tak, že se snažím jíst zdravě, ale zároveň tak aby mi to chutnalo - tučné sýry jsem vyměnila za nízkotučné, jim hodně zeleniny, méně pečiva. Ale pak vím, že se jednou za čas můžu zprasit a svět se nezhroutí, protože prostě to „místo“ na to je. Ale vím, že tenhle systém je pro někoho neudržitelný, že do toho pak spadne znovu.

Moc držím palce!! 🤍

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Jahodová tyčinka

• (4.2) + 56 recenzí

Sirup