Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím, chci se zeptat, jestli je tu nějaká maminka, která byla po porodu na hostinském pokoji na Obilňáku a podělila se o svoji zkušenost?
Predikce je cca 14 dni, protože se malý narodil dřív. V čem se liší od klasického pokoje na sestinedeli? Jídlo jste měly svoje? Dalo se někdy odejít pryč - třeba vedle do parku se projít, nebo je tam člověk 24/7 stejně jako na normálním pokoji?
Dekuju ![]()
Hostinský je ten, kde jsou maminy bez mimina. a za minimem chodí na odd.pak jsou pokoje, kde jsou maminy s minimem. chodit se dá samozřejmě i mimo areál, ať už s miminkem jste na pokoji nebo na hostinském. je to vše na domluvě s personálem. u mamin, co jsou tam třeba měsíc s miminkem, je žádoucí, aby doslova vypadla mimo zdi nemocnice, protože to leze na budku.pak jsou tam denní stacionáře pro maminky, co dojíždí a nejsou současné ubytované. ty na jídlo nemají nárok. ostatni maminy ano.
Z normálního pokoje můžeš taky odejít. Porodnice není vězení.
Já byla na Obilňáku na hostinském na intermediární péči 2019, nebylo tam povlečení, tak na to bych se připravila a taky totální boj o toaleťák, takže bych si příště donesla snad celý balík. Jinak rozdíl mezi šestinedělím je ten, že tam jsou sestřičky jen pro miminka a na tebe a tvé pocity každý prdí (aspoň to byla moje zkušenost). Na oběd se chodilo do jídelny hned za rohem a přes oběd jsme teda nechávaly miminka na sesterně a sestřičky pohlídaly. Jinak odskočit si kamkoliv samozřejmě můžeš, není to vězení, ale otázka je, co uděláš s miminkem, sestřičky se na hlídání moc netvářily, když to nebylo úplně nutné, nebo ti ho může pohlídat jiná maminka, ale ta toho taky bude mít plné kecky. Jinak příště bych se zeptala, jestli mě dají do prázdného pokoje, dali nás dohromady s jednou maminkou, i když byl vedle volný pokoj, takže jsme se moc nevyspaly, mimča se budily navzájem. Jinak ta mimča, která potřebovala nějakou speciální zdravotní péči, byla u sestřiček a maminky chodily za nimi a ta, co už na tom byla líp, tak byla na pokoji přímo s maminkou.
Ja byla na hostinskem pokoji ted v lete po porodu. Ja uz byla ok, ale maly ne, takze jsem sla na hostinsky. Maly tam byl se mnou, povleceni jsem nepotrebovala, jidlo nam nosili do takoveho predpokoje/kuchynky. Tam se da i uvarit caj i ohrat vlastni jidlo, pokud nechces nemocnicni. Obleceni mas vlastni (nejsi pacient), na miminko mi dali erar.
Hostinske pokoje jsou tam dva, maji svoje sprchy a zachody oddelene od ostatnich pokoju (toaletak si vem vlastni). Je to hned vedle sestricek na novorozeneckem, coz mi prislo jako vyhoda, jeden z tech pokoju ma primo i dvere do laktacniho oddeleni, takze muzes treba odsavat a mit otevrene dvere do pokoje k spicimu miminku a netahat ho furt s sebou.
Na pokoji se mnou byla maminka s holcickou se zloutenkou, pod modrym svetlem, taky ji mela u sebe. Svetlo zarilo i v noci, takze tma tam nebyla. Uz tam byla vice nez tyden, ja jen dva dny.
Vizita chodi normalne pro miminko, ty nikoho nezajimas
Odejit asi klidne muzes, ja treba potrebovala do lekarny, tak jsem to nahlasila, miminko mi pohlidaly sestricky.
Kolem a kolem hotel to neni, ale prezit se to da, kdyz vas tam neni moc. My tam byly dve, coz beru jako vyhodu, clovek pokeca a pohlidate si vzajemne miminka, kdyz je mate u sebe. Ale celkem je tam myslim pet posteli na pokoj, to musi byt mazec. ![]()
Po nemocnici se mužeš pohybovat, jak potřebuješ, nejsi jejich vězeň.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.