Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@AH píše: Více
vždyť už to prala 5×, myslím, že tolikeré praní už stálo víc peněz, než ušetřila tím, že koupila výbavu z druhé ruky,
a perkarbonát je také chemie, ne?
@stinga píše: Více
No přesně🙈 a kolik vody a energie padlo na ty práci cykly, dále všechen ten její prášek, ocet, soda a nevím co ještě… no to se vážně vyplatí😃
@stinga píše: Vícetak pokud to prádlo porad smrdí, tak i 5× je proste málo. A ano, Perkarbonát je chemie, ale při praní se rozloží na kyslík a sodu. Jinak praci cyklus by měl stát cca 15 Kč, žádná tragédie. Proto říkám, že bych to nechala hlavně pořádně vyvětrat..
Zase děláte, jak kdyby byla šílená, mně tyhle smrady taky vadí. Natolik, že co mi dala švagrová prcek prostě nenosil, je to hrozný puch. Sama mám na Vintedu v čem peru, právě aby nebyla obava z tohoto smradu.
@Wani píše: Více
Ta je hnusnaaaa, to je pravda. Fuj, zkusila jsem vzorky a letěly do koše.
Pokud jsi to 5× prala, bude to ok. Časem se to vypere úplně. Chápu tě, tak nesnáším silné vůně.
@Semtex píše: Více
Ale zakladatelka se ptá, zda to může mít vliv na mimino. Neptá se, jak se ekonomicky a Ekologicky vyplatí přeprat 5× čisté prádlo. Holt blbý kup, stane se. Když slapnes do lejna, tak tu botu taky snad radši umyjes, i když je to neekonomicky a spotřebuješ vodu.. A výzkumy hovoří jasně. Novorozenec má velmi dobře vyvinutý čich, kterým se orientuje a navazuje kontakt s rodiči. Taky matku pozná podle vůně feromonu, které byly v plodové vodě. Nevidím vůbec důvod, proč to dělat těžší jemu i sobě a prebít tohle pouto nějakým chemický smradem. Vůně mimina má naopak blahy vliv na matku.
Pokud je to 5× vyprané, tak by se snad už by případné chemikalie z umělých parfémů přes kůži nedostaly do těla. Jasně, nemusí se stát nic. Rozhodně to dítě neumře na to, že bylo v navonenem oblečení. Nemusí to mít vliv na kojení, poznávání se. Ale pak jsou tu taky perfekcionistky a prostě to nechtějí zbytečně riskovat. Navíc si chtěj fetovat vlastní vůni, ne horskou louku ani prdy jednorožcu. Prala jsem nám v tenhle čas jen v čistých mydlovych hoblinach a perkarbonatu a krom toho, že jsem navíc ušetřila, tak mě to nic neudělalo..
@AH je vtipné, že tam šermovala pojmem non toxic a přitom její celkový přístup ke zdrojům a životnímu prostředí je very toxic. A co nové oblečení, to taky pětkrát pereš a namáčíš? Látky jsou z výroby impregnovane, a navíc to není ani cítit.
Stalo se mi také. Nešlo to vyprat, smrděla i mistnost, kde jsem to měla.
Ptala jsme se paní v čem to prala a
Puella. A ještě mne seřvala, že co si dovoluji napsat, že to smrdí, když je Puella drahá.
Bylo to oblečení pro starší dítě, potřebovala jsem jednu konkretní věc. Kdyby to bylo něco jiného, letí to do koše. Takhle jsem prostě několikrát vyprala.
Nedokážu si představit, že v tom někdo pere miminku.
@Atisia Ano ven na mráz se prádélko pro novorozence dávalo tzv. vyplajchovat, obzvlášť když se výbavička dědila po někom, to je osvědčené. Horší kde ten mráz vzít, ještě tak, když má někdo možnost nechat to na zahradě, balkoně ap. přes noc.
@Semtex píše: Více
Já už mám větší děti, takže to tak nehrotím. Nové oblečení kupuju minimálně. Vím, že látky jsou napouštění svinstvem, aby Přežily přepravu. Co dostanu nebo koupím, tak vždy vyperu v mydlovych hoblinach a pokud v oblečení od známých zbyde trochu smradu z aviváže a prášku, tak už neřeším. U novorozenat jsem hodně řešila. Klidně bych to vyprala 10×, kdyby to smrdělo.
Když nechá ty hadříky viset venku, tak budou v tomto počasí smrdět zase inverzí.
Tak nevím, milé maminky, jestli to už poslední dobou s těma dětičkama nepřeháníte. Jedna neví jestli může jíst 2× rybu, další jestli může sexovat s rýmou, jiná uspává x hodin do svého vyčerpání, scény s nočníkem atd. Se divím, že vůbec ty generace dětí vyrostly.
Už je to 5× vyprané tim správným způsobem, tim padem je to už zcela v pohodě použitelné pro mimino.
Zbytečná hysterie.
@alun-ka píše: Více
Přes noc a autě, popřípadě do mrazáku, nechat u někoho na tom balkoně, šňůře. Sušička a žehlička jsou taky desinfekce
.
Vůně z principu musí dřív nebo později vytěkat.
Pochybuju, že se na prádlu udrželo nějaké reziduum aviváže nebo prášku (a pokud ano, tak chci značku). Myslím, že vyvětrání bude teď už bohatě stačit (venku na povětří a na sluníčku ideál). Jestli má zakladatelka energii pětkrát prát oblečení, tak buď hnízdí a bude rodit každou chvíli, nebo má ještě dost času. ![]()
Zakladatelko, napsala jsi té paní? Nemyslím stylem „čím ti to smrdí“ ale „čím vaše prádlo voní, prosím“. Ti prodávající to dělají proto, že spousta lidí má mentalitu čím víc vůně, tím čistější. Ne aby zasmradili domovy kupujících. ![]()