Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Něco bych koupila, ale nakoupit za takové ceny 2 nebo 3 dětem je nad naše finanční možnosti.
Co se týče těch brigád,u neplnoletých je dnes docela problém, většina zaměstnavatelů chce plnoleté brigádníky. Tím chci hlavně říct, že dát možnost našetřit na to a přispět z vlastních peněz je to nejlepší, ale ne vždy možné.
Na ty brigady jsem se zrovna chtela zeptat. Porad ctu, na brigadu s nim. Ale kam? Kde berou 15-18ti lety?
Já nevím,jak je to jinde s brigádou,ale starší chodila normálně od šestnácti do hospody roznášet jídlo a pivo a mladší se zeptala ve třinácti pána ve stánku,jestli nechce pomoct.Ze srandy jí vzal a když zjistil,že je šikovná byla tam každé léto.Pro ní zábava,já věděla,že se nikde nefláká,něčemu se přiučí.Třeba krmila i husy,berana,štípala dřevo.Ted se učí na číšníka kuchaře,tak může chodit na brigádu tam.
berou brigádníky od 15 let
Mladiství zaměstnanci mohou pracovat od dovršení patnáctého roku věku a současně nejdříve po ukončení povinné školní docházky. Mladistvým zaměstnancům jsou zakázány některé práce.
boball píše:
Já nevím,jak je to jinde s brigádou,ale starší chodila normálně od šestnácti do hospody roznášet jídlo a pivo a mladší se zeptala ve třinácti pána ve stánku,jestli nechce pomoct.Ze srandy jí vzal a když zjistil,že je šikovná byla tam každé léto.Pro ní zábava,já věděla,že se nikde nefláká,něčemu se přiučí.Třeba krmila i husy,berana,štípala dřevo.Ted se učí na číšníka kuchaře,tak může chodit na brigádu tam.
V malych mestech to asi bude jednodussi, ale v Praze? Tady sehnat brigadu neni zas takova sranda, je tu hodne plnoletych studentu, matek na RD… ty vezmou vzdycky radsi nez pubertaka.
Nebo ma nekdo nejakou konkretni zkusenost?
asha píše:boball píše:V malych mestech to asi bude jednodussi, ale v Praze? Tady sehnat brigadu neni zas takova sranda, je tu hodne plnoletych studentu, matek na RD… ty vezmou vzdycky radsi nez pubertaka.
Já nevím,jak je to jinde s brigádou,ale starší chodila normálně od šestnácti do hospody roznášet jídlo a pivo a mladší se zeptala ve třinácti pána ve stánku,jestli nechce pomoct.Ze srandy jí vzal a když zjistil,že je šikovná byla tam každé léto.Pro ní zábava,já věděla,že se nikde nefláká,něčemu se přiučí.Třeba krmila i husy,berana,štípala dřevo.Ted se učí na číšníka kuchaře,tak může chodit na brigádu tam.Nebo ma nekdo nejakou konkretni zkusenost?
Omyl! Na menších městech není snadné sehnat práci ani pro plnoleté ![]()
já nevím.. ale třeba u nás je to s brigádama fakt špatné i pro dospělé ![]()
když jsem řešila s našima stejnou situaci, co teď tvůj syn, dohodli jsme se tenkrát, že mi každý měsíc jako + ke kapesnému dají peníze na normální pěkné triko a ať si ho koupím nebo si to ušetřím a počkám si. Takže jednou jsem dostala stovku jednou tři a postupně střádala. Samozřejmě to bylo výměnou za nějakou pomoc. ![]()
od té doby mi naši nekupovali oblečení, prostě mi dali peníze s tím ať si třeba koupím kalhoty, které potřebuju a bylo na mě, jestli koupím za to, co mi dali aktuálně nebo jestli mám nasysleno ![]()
zoubky píše:asha píše:Omyl! Na menších městech není snadné sehnat práci ani pro plnoletéboball píše:V malych mestech to asi bude jednodussi, ale v Praze? Tady sehnat brigadu neni zas takova sranda, je tu hodne plnoletych studentu, matek na RD… ty vezmou vzdycky radsi nez pubertaka.
Já nevím,jak je to jinde s brigádou,ale starší chodila normálně od šestnácti do hospody roznášet jídlo a pivo a mladší se zeptala ve třinácti pána ve stánku,jestli nechce pomoct.Ze srandy jí vzal a když zjistil,že je šikovná byla tam každé léto.Pro ní zábava,já věděla,že se nikde nefláká,něčemu se přiučí.Třeba krmila i husy,berana,štípala dřevo.Ted se učí na číšníka kuchaře,tak může chodit na brigádu tam.Nebo ma nekdo nejakou konkretni zkusenost?
Tak psalo se tady o krmeni berana…
Mala brigada nebo vypomoc se lip sezene na venku, s praci je to horsi.
Odpověď všem - brigádu měl - jeden den, pak si zlomil nohu a bylo po brigádě… Za nohu dostal pojistné - celkem dost peněz… půlku z toho dáme na řidičák - je mu 17 a půl.., z půlky si koupí to drahé oblečení… a současně je to dárek na vánoce… s tím, že když něco dostane od babičky a tety, dáváme to k penězům na řidičák… akže já si myslím, že zase tak rozmazlený není… Musí žadonit celkem dlouho, než se mu něco koupí, nekupujeme na první zafňukání…
kupujeme mu oblečení málo - raději chce tohle a méně kusů než to obyčejné…
Sehnat brigádu u nás - na malém městě je problém - pokud nemáš známosti… ![]()
Už bude mít 18, tak snad bude mít lepší možnosti sehnat brigádu … ona taky je hrozně hubený a vypadá, že nemá sílu…
ale je i líný… trochu více snažit by se mohl…
asha píše:boball píše:V malych mestech to asi bude jednodussi, ale v Praze? Tady sehnat brigadu neni zas takova sranda, je tu hodne plnoletych studentu, matek na RD… ty vezmou vzdycky radsi nez pubertaka.
V Praze je celkem dost agentur, které se zaměřují na brigády pro studenty. Nedávno mi říkala sestřenka, které je 16, že chodí přes jednu agenturu někam do skladu na kompletace balíčků. A já jsem jako 16, 17 letá takhle chodila taky přes agentury. Ale že by té práce bylo zase tolik, to taky ne, byly to spíš takový nárazovky ![]()
Baslerinda píše:
Hlavně ho nežeňte na brigády, v životě se nadělá ještě dost, tak mu něco z vysněného oblečení kupte k Vánocům a na zbytek ať si postupně ušetří z kapesného ( určo nějaké dostává ne? ) pokud se nerozhodnete, že mu na Vánoce koupíte všechno co chce. Nechce žádné kraviny, chce něco na sebetak proč ne ?
proč ne brigáda? Náhodou, myslím, že tím si bude víc vážit peněz a hlavně pozná jejich cenu. Ne že jen natáhne ruku a štědrý rodič dá.. Vím, jak jsem si vážila prvního mobilu, který jsem si koupila za našetřené penízky. Za mě brigáda:-)
A nějaký ten kousek bych koupila k Vánocům, jak už holky psaly a na zbytek našetřit.
noren píše:asha píše:V Praze je celkem dost agentur, které se zaměřují na brigády pro studenty. Nedávno mi říkala sestřenka, které je 16, že chodí přes jednu agenturu někam do skladu na kompletace balíčků. A já jsem jako 16, 17 letá takhle chodila taky přes agentury. Ale že by té práce bylo zase tolik, to taky ne, byly to spíš takový nárazovkyboball píše:V malych mestech to asi bude jednodussi, ale v Praze? Tady sehnat brigadu neni zas takova sranda, je tu hodne plnoletych studentu, matek na RD… ty vezmou vzdycky radsi nez pubertaka.
No ja prave ted resila s kamaradkama, ze je to s brigadama hodne spatny, da se jit jeste tak nekam ke kase.
Ale sama zkusenost nemam, nic jsem neshanela, jen mi podle toho prislo, ze pro mladase to bude jeste horsi.
No a to si vem, že hip hop vychází z módy, ještě, že nechce emo nebo gothic nebo „nerd“ hadry - tam už se člověk šplhá za mikinu či gatě skoro na 3 litry ![]()
eviska22 píše:Baslerinda píše:proč ne brigáda? Náhodou, myslím, že tím si bude víc vážit peněz a hlavně pozná jejich cenu. Ne že jen natáhne ruku a štědrý rodič dá.. Vím, jak jsem si vážila prvního mobilu, který jsem si koupila za našetřené penízky. Za mě brigáda:-)
Hlavně ho nežeňte na brigády, v životě se nadělá ještě dost, tak mu něco z vysněného oblečení kupte k Vánocům a na zbytek ať si postupně ušetří z kapesného ( určo nějaké dostává ne? ) pokud se nerozhodnete, že mu na Vánoce koupíte všechno co chce. Nechce žádné kraviny, chce něco na sebetak proč ne ?
A nějaký ten kousek bych koupila k Vánocům, jak už holky psaly a na zbytek našetřit.
Tak já třeba strávila na brigádách hodně času, od našich nedostávala kapesný - sem tam nějaký drobák..z nejhoršího mě vždy vytrhla babička - ale že bych si někdyv pubertě vážila peněz, to vůbec ![]()
Takže já souhlasím s Baslerindou…radši ať se naučí šetřit z toho co kde dostane…to se mu bude hodit víc (já šetřit doteď neumím).
Příspěvek upraven 28.11.11 v 11:58
Ještě s těma brigádama,předpokládám,že když chodí děti někam do školy nebo učiliště,mají někde praxi a to potom nejde zařídit si tamtéž brigádu?U všech oborů asi ne,třeba gympl
,ale jinak to tak může fugovat ne?