Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj
je tu někdo kdo jde letos na soukromou školu v Obrataňi?:)
@elena.š To jo, ale podle paní učitelky, viď @Camael tam ten mäkčeň být nemá. Já se ptám, pač nejsem češka a zarazilo mě to
@Jazz27 @elena.š
Jasný, v češtině jsou měkké slabiky (di, ti, ni, dě, tě, ně), kde tu měkkou výslovnost přebírají v písemné podobě samohlásky. ŇI a ŇE není.
To samý je třeba v Kadani (ta Kadaň). To jen tak na vysvětlenou z češtinářského koutku. ![]()
@Camael aha, tak je to stejné jako v slovenčině. Taky máme ďe ťe ňe ľe a ďi ťi ňi ľi, čtou se měkce ale píšou de te ne le, di ti ni li. Mně to právě zarazilo, tak jsem se radši zeptala, ať vím ![]()
@Jazz27 píše:
@Camael aha, tak je to stejné jako v slovenčině. Taky máme ďe ťe ňe ľe a ďi ťi ňi ľi, čtou se měkce ale píšou de te ne le, di ti ni li. Mně to právě zarazilo, tak jsem se radši zeptala, ať vím
takže chceš říct že - v Obratani? ![]()
@elena.š no jasně. Nebo proč se chechtáš? Jako že jsme blbé, když si to myslíme?
@Jazz27 píše:
@elena.š no jasně. Nebo proč se chechtáš? Jako že jsme blbé, když si to myslíme?
protože, vím že je to s ň, učitelka co tam učí to takto říká, když vyslovím v Obratani, to zní divně.
@elena.š foneticky je to samozřejmě v ObrataŇi, tak se to vyslovuje, ale píše se bez háčku.
Zkus kouknout do pravidel českého pravopisu když nevěříš ani učitelce češtiny
nebo si napiš dotaz na jazykovědný ústav ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.