Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Proc mi malej spi z otevernima ocima a co stim mam delat?:?
Jak usne tak mu je přetahnout
?ale slyším to poprvé, nemyslíš jen nedovřené?
@misa1132 píše:
Nedovrene ale ne normalne trosku vic nedovrene
Majda taky někdy… nedělám nic, kdyby chtěla, tak si je zavře sama ![]()
Víčko nedoléhá, protože je oko zvětšené například kvůli onemocnění štítné žlázy nebo nádoru. Pokud víčko nedoléhá, rohovka vysychá a snáze ji napadne infekce. Obtíž má lidový název „zaječí oko“, protože zajíc skutečně spí s pootevřenýma očima.
Pokud je mezi víčky jen minimální štěrbina a oko je možné dovřít úplně, o zdravotní problém se zpravidla nejedná. Znamená to jen, že během hlubokého spánku klesne napětí svalů, které ovlivňují víčka, jinak ale je funkce víček v pořádku a rohovka ohrožena není.
Jiná situace nastane, když je oko trvale nedovřené. Pak kvůli nedostatečnému zvlhčování rohovky slzami může skutečně nastat poškození rohovky a následná porucha vidění.
Poruchu může způsobit samo oko nebo víčka. Pokud je příčinou samo oko, pak proto, že je příliš veliké, nebo vystupuje z očnice, takže ho víčko nedokáže pokrýt.
Veliké oko může signalizovat vývojovou vadu. Oko vystupující z očnice se objevuje nejčastěji kvůli zmnožení tuku v očnici při jednom typu onemocnění štítné žlázy.
Určitě ber tento článek s nadsázkou, ale určitě bych to konzultovala s lékařkou
Brácha tak spával jako mimino a problémy nemá (pominu-li krátkozrakost). A při jemném pohlazení přes obličej směrem od čela k nosu je zavřel a spal dál.
@pannda To je pravda s tím uvolněním svalů, když si toho někdy všimnu, že nemá oči dovřené, tak spí jak dřevo po nějakém náročném dni…
Ahoj. chtěla bych se zeptat, když vaše mimi spí má také pootevřené oči? má to přes den nebo v kočárku, v noci je má zavřené úplně. jsou nám 3 měsíce. dík
Moje kamoska spi s pootvrenejma ocima dodneska a to uz je dospela
je to sranda… problemy zadne nema co ja vim, nikdy to nijak neresila.
Tak ja nevim. Problem vidim v tom, ze to oko vysycha. Nador a jine veci bych za tim nehledala. Jako mala jsem jezdila na tabor a jedna holcina se mnou v chatce take takto spala. Ta je ale mela teda hodne otevrene. Nejdriv jsme si s holkama myslely, ze to na nas „hraje“. Nehrala
Vypadalo to tedy celkem hrozive
Pro svuj klid bych se optala dr.
Můj bratr spí s pootevřenýma očima dodnes a to je mu 33
myslím, že je to „normální“:)
Ja spim taky s nedovrenyma ocima
pry je to dost vtipny.. a pritel na me treba mluvi s tim, ze si mysli, ze jsem vzhuru
![]()
No a malej to ma taky
konecne vim jak to vypada
trochu jak kdyby ho posednul dabel
![]()