Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
chtěla jsem malou nehcat očkovat proti klíšťové encefalitidě, nevíte někdo jak staré dítko se může očkovat a jestli se očkuje i na jaře? kamarádka mi říkala, že se očkuje na podzim, ale myslim si že to jde i později, ne ![]()
Naše doktorka doporučuje očkování proti klíšťové encefalitidě až po 4.roce..Má to nějaký důvod,přesně nevím jaký,ale četla jsem o tom i v různých článcích,kde to také dřív nedoporučovali,pokud dítě nebydlí vyloženě v oblasti,kde je větší výskyt nakažených klíšťat..
Jinak si myslím,že to jde pro ukončení základního očkování,nejdřív kolem 2.roku.
Vetsinou doporucuji nejdriv po tretim roce.
Trochu OT, nechci Ti do toho kecat, ale jestli nejste naockovani vy, tak si to radsi zaplatte pro sebe, nez pro malou.
Naše dr. malého nechtěla naočkovat dřív než ve 3 letech.
Očkuje se v zimě.
První měl v únoru, druhou v březnu a teď 16. 3. jde na poslední přeočkování 3. vakcínou.
Minulý týden jsem se o tom bavila s kamarádkou a ta mi říkala, že jejich dr. chce naočkovat jejich chlapečka už teď a to mu je 8,5 měsíce - prý jim to doporučovala, ale kamarádka bydlí v Rakousku ![]()
Očkuje se v době kdy nejsou klíšťata aktivní tj. nehrozí incidence očkování s přisátím klíštěte, obvykle od listopadu do dubna. Dávají se 3 dávky, druhá 9-12 týdnů po první, třetí ne dříve než 9 měsíců po druhé (ideálně do 12 měsíců po druhé), všechny dávky by měly být v „zimním“ období např. 1 v lednu, 2. v březnu a 3. v prosinci. Přeočkovává se jednou dávkou, poprvé po třech letech, pak po pěti.
V jakém věku očkovat záleží nejvíc na zdravotním stavu dítěte, my jsme u mladší dcery začali před druhým rokem a teď před třetíma narozeninama máme naočkováno, reakce žádné. Jsme turisti, máme zahradu a pediatr nám toto očkování doporučil.
my právě celé léto trávíme na chalupě u lesa, jezdíme hodně kempovat a vůbec jsme přes ty prázdniny takový lesní lidé
a minulé léto těch klíšťat bylo nepočítaně a to nejsme v nějaké rizikové oblasti výskytu, zajdu za mudrou a uvidíme
Obnovuji tohle téma.
Máme v plánu malého naočkovat, je mu sice teprve 15 měsíců, ale budeme často chodit do lokalit, kde je klíšťat hodně.
Bydlíme v Podhostýnsku a nedávno mě konkrétně na klíšťovku upozornil náš známý, že tady hrozí větší nebezpečí nákazy.
O nás, dospělých, není pochyb, půjdem do toho taky.
Přečetla jsem si pár článků, takže nějaké info mám.
Ještě stále kojím, tak si nejsem jistá, zda je tato vakcína pro kojící vhodná. Nevíte? ![]()
Zajímají mě vaše konkrétné zkušenosti nebo názory.
Necháte své děti taky očkovat?
Já teda pro nepovinná očkování moc nejsem, ale tohle bych dát chtěla.
U dětí mladších dvanácti let je očkování nadbytečné. Riziko, že děti budou mít po prodělání klíšťatové encefalitidy trvalé nežádoucí následky je téměř mulové a tím je riziko při prodělání onemocnění bezesporu nižší, než rizika očkování.Dr. Hirte - Očkování pro a proti
Tuto knihu doporučuji všem maminkám, které mají o očkování pochybnosti.
Ahojky maminy,
mluvila jsem s kamarádkou ohledně svého plánu naočkovat dcerky (7let-tato by už šla na přeočkování po třech letech - a 3,5roku) proti klíšťové encefalitidě,její reakce mě trošku zmátla-její Dr. jí řekla,že naočkováním -jakýmkoliv- oslabím dětem imunitu! Nebýváme nějak extra nemocné, ale extra „silné“ taky nejsme, tak bych nerada ještě přihodila „polínko do ohně“ dalším naočkováním. Mohly byste mi sdělit svoje názory,zkušenosti…
Moc děkuji ![]()
Markytko,
očkováním určitě polínko přiložíte. Navíc pro děti je skutečně naprosto nadbytečné. Očkování by měli zvážit obyvatelé vysoce rizikových oblastí výskytu klíš.enc. a také lidé, kteří jsou při své práci klíšťaty zvláště ohroženi: např. zahradníci, lesníci…
U dětí a mladistvých probíhá onemocnění klíšť. enc. téměř stoprocentně bez komplikací! Těžký průběh nemocí byl pozorován téměř výlučně pouze u dospělých.
Očkovat děti proti klíšť. enc. je v zájmu farmaceutických firem - nikoliv však v zájmu dětí!!!!
Angelino, účinnost tohoto očkování je údajně 3-5 let, takže se doporučuje přeočkování každé tři roky. Kdo má zájem na takto častém očkování si můžete zodpovědět sama.
Zatím nebylo zjištěno, jestli je očkování proti kl.e. smysluplné. Neexistuje žádná dlouhodobá studie, která by srovnávala komplikace vzniklé očkováním s komplikacemi způsobených tímto onemocněním u nečkovaných.
A aby jste věděli, co do tělíček dětí chcete pustit: očkovací látka obsahuje mrtvé viry kl.e. kultivované na buněčných kulturách slepičích vajec, které jsou konjugované na hydroxid hliníku. Navíc jsou ve vakcíně stopy antibiotik (gentamycin, neomycin) a formaldehyd. ![]()
Markéta Melicharová píše:
Markytko,očkováním určitě polínko přiložíte. Navíc pro děti je skutečně naprosto nadbytečné. Očkování by měli zvážit obyvatelé vysoce rizikových oblastí výskytu klíš.enc. a také lidé, kteří jsou při své práci klíšťaty zvláště ohroženi: např. zahradníci, lesníci…
U dětí a mladistvých probíhá onemocnění klíšť. enc. téměř stoprocentně bez komplikací! Těžký průběh nemocí byl pozorován téměř výlučně pouze u dospělých.Očkovat děti proti klíšť. enc. je v zájmu farmaceutických firem - nikoliv však v zájmu dětí!!!!
Angelino, účinnost tohoto očkování je údajně 3-5 let, takže se doporučuje přeočkování každé tři roky. Kdo má zájem na takto častém očkování si můžete zodpovědět sama.
Zatím nebylo zjištěno, jestli je očkování proti kl.e. smysluplné. Neexistuje žádná dlouhodobá studie, která by srovnávala komplikace vzniklé očkováním s komplikacemi způsobených tímto onemocněním u nečkovaných.
A aby jste věděli, co do tělíček dětí chcete pustit: očkovací látka obsahuje mrtvé viry kl.e. kultivované na buněčných kulturách slepičích vajec, které jsou konjugované na hydroxid hliníku. Navíc jsou ve vakcíně stopy antibiotik (gentamycin, neomycin) a formaldehyd.
děkuji, docela by mě zajímalo, odkud máte tyto informace, jste odborník nebo čerpáte z nějaké literatury?
Pokud se budete jen trochu o očkování zajímat, je celkem snadné si na internetu informace sehnat. O tom, jak moc je kl.e. nebezpečná pro děti např. na http://www.solen.cz/…09/02/02.pdf - podstatná informace je na straně 2 hned na začátku.
O složení se můžete přesvědčit třeba na: http://www.vakciny.net/…ani/tbe.html#3
případně: http://www.vakciny.net/…rn%20SPC.pdf - zde hledejte farmaceutické údaje.
Informací lze najít hodně. Většinou Vám v nich řeknou, že u dětí ma klíš. enc. lehčí průběh, ale zároveň, že jediná obrana je očkování. A někde na stránce také většinou najdete reklamu nějaké farmaceutické firmy.
Avšak firma Baxter /výrobce vakcín/ na svých stránkách
uvádí, že " Následky prodělaného onemocnění jsou závažné nejen u dospělých osob, ale také u dětí." Jistě objektivní informace ![]()
viz.: http://www.baxter.cz/…t_encef.html
Informace si najít není složité, vyvodit z nich závěry je trochu komplikovanější. Třeba dojdete k jinému, než já. Mne z nich jasně vyplývá, že klíšť. enc. není pro děti nebezpečná. Pokud si navíc přečtete knihu např. Očkování pro a proti nebo Očkování obchod se strachem nebo Co možná nevíte o očkování, zjistíte i něco o komplikacích či trvalých následcích a poškozeních po očkování.
Odborník v oboru nejsem. Ale kdo je? ![]()
a c to druhé borelioza.. možná se ptám hloupě, ale to neni stejné, že?? Je borelioza a encefalitida - možná píšu blbě a co teda se může očkovat u malých dětí?? Malému je rok a půl a doktorka říkala, že mu naočkuje proti klíšťatům , to mi řekla
jo a ještě jsem chtěla, včera mi jedna známá říkala, že by to neočkovala - nic proti klíšťatům, ty malé, že když naočkuje jedno, tak to má účinek je to jedno a právě je snížená obrana na to druhé, snad jsem to napsala srozumitelně