Očkování proti klíšťové encefalitidě – jak staré dítě můžu nechat

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
693
20.3.19 20:43

@zlifik V příbalovém letáku je, že se dá očkovat od 1 roku, doktorka z infekce na Bulovce nedávno na přednášce doporučovala od té doby, co dítě začne více chodit do přírody, přibližně s nástupem do školky. Je pravda, že u dětí proběhne klíšťová encephalitida většinou jen jako lehká chřipka, ale neplatí to absolutně, i malé dítě může mít postižení mozku s trvalým postižením. My jsme v lese skoro každý den, takže dáme malou očkovat cca v těch 3 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
479
20.3.19 20:43

Tak říct o klíšťové encefalitidě, že má mírný průběh mi přijde teda hodně přitažené za vlasy. Očkování bych, ale v pozdějším věku. Cca kolem 8/9.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2813
20.3.19 20:47
@Nora2 píše:
Tak říct o klíšťové encefalitidě, že má mírný průběh mi přijde teda hodně přitažené za vlasy. Očkování bych, ale v pozdějším věku. Cca kolem 8/9.

Ona je to ale pravda. Dost často ani k té encefalitidě u dětí nedojde nebo nebývá rozpoznána. A dítě má pak protilátky po zbytek života. To byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem neockovala dříve jak v těch 8 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
719
20.3.19 20:48

Dávám teď, dcera tři a půl roku. Víc se bojím nemoci než reakcí na očkování. Druhou injekci dostala zrovna dneska, po první žádnou reakci neměla, tak snad to tak bude i teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2909
20.3.19 20:59

@vjerunqa jedno moje dítko mělo klíšťovou encefalitidu-docela blbý prubeh. To nechceš zažít. Bylo to hrozný. Po této zkušenosti jsme naočkování všichni. I tříleťák. Reakce na vakcínu u nikoho žádná. @zlifik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3594
20.3.19 21:05

@ejhle Věřím. Zažít to nechci, ale očkovat kvůli tomu nebudu. V sezóně dětem vyndávám mraky klíšťat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2909
20.3.19 21:11

@vjerunqa chápu. Než se to nestalo nám, tak jsem taky vyndávala a byla jsem celkem v klidu. :nevim: pak se to stalo, týden bylo dítě utlumené léky, jinak trpělo bolestí, nevědělo se, co bude…od té doby-kudy chodím, tudy hlásím:ockujte!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3594
20.3.19 21:14

@ejhle Rozumím Ti. Vlastní zkušenost je vlastní zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6698
21.3.19 06:55

Ahoj, naše doktorka mi říkala, že by očkovala děti až od 6-ti let. Syn měl pár klíšťat, a pak jsem mu začala dávat kapky B-komplex a od té doby neměl ani jedno. Prý po tom člověk těm klíšťatům „smrdí“. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2596
21.3.19 07:05

Syn měl klistovku taky v pěti letech a průběh byl hodně drsný. Každý den při odchodu z nemocnice jsem brečela že zítra už ho neuvidím že to nepřežije. Následky se u něj projevovali dlouho. Nejsem úplně zastánce nepovinych očko jiné navíc nemáme ale po této zkušenosti jsem radši očkovala sebe i dceru. Vedlejší účinky nebyly žádné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1898
21.3.19 12:45

Děkuji holky za názory.. Jeste otázky na ty či jim to doktorka doporučila až ve větším věku.. Proč ne dřív?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
23.3.19 18:52
@zlifik píše:
Děkuji holky za názory.. Jeste otázky na ty či jim to doktorka doporučila až ve větším věku.. Proč ne dřív?

Traduje se, že klíšťovka u malých dětí probíhá bezpříznakově nebo velmi mírně. To může být ten důvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2596
24.3.19 16:47

Synovi bylo 5 a rozhodně to nebo bezpriznakove

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
559
31.3.19 23:59
@zuzan píše:
Syn měl klistovku taky v pěti letech a průběh byl hodně drsný. Každý den při odchodu z nemocnice jsem brečela že zítra už ho neuvidím že to nepřežije. Následky se u něj projevovali dlouho. Nejsem úplně zastánce nepovinych očko jiné navíc nemáme ale po této zkušenosti jsem radši očkovala sebe i dceru. Vedlejší účinky nebyly žádné.

To a teď si vezměte ,že by dostal takovou meningitidu… Ono to riziko je malé, ale když si to propočítáte že máte 2 děti , pak je tu žloutenka typu A , 4 druhy meningitidy , chřipka , plané neštovice , pneumok, vaše známá klíšťovka. Pak to celkové riziko,že jedno z dětí některou z těchto nemocí dostane a bude mít těžký průběh není tak malé. A většina dětí snáší očkování mrtvými vakcinami bez reakcí.
Stát to nevyžaduje ani neplatí ( nebo částečně) jenže má to svůj smysl. Hlavně jakýkoli vývoj léčby u nemocí pro které je očkování už nikdo neprovádí, protože se to prostě nevyplatí. Dostupná léčba pak neodpovídá standartu moderní mediciny a neočkovaní pacienti si vlastně nemají ani na co stěžovat, protože neočkovat se byla jejich volba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
559
1.4.19 00:06
@Nora2 píše:
Tak říct o klíšťové encefalitidě, že má mírný průběh mi přijde teda hodně přitažené za vlasy. Očkování bych, ale v pozdějším věku. Cca kolem 8/9.

Trochu to odlehčím : Já bych doporučil očkovat před koncem roku třeba v říjnu ( dotace u VZP je 500 ) další dávku dáte za cca 3 měsíce to je leden jenže je to další rok , takže dostanete znovu 500 a poslední dávka je za rok tedy další 500 od pojišťovny a máte očko téměř zadarmo.

Ale teď Vážně pravdu má lékařka , která říká že až dítě začne chodit do přírody což je zhruba od 2 let věku - pokud to odkládáte nese dítě zbytečné riziko nemoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek