Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, tak mam tezky dilema. Maly je 9. Mesicu a ted nam znamej co ma 15. Mesicniho rikal ze mel strasnou reakci na ockovani MMR. Mam z toho strach protoze, hexavakcina s prevenarem ji moc dobre neudelali, vzdycky to odnesla teplotou. A cetla jsem si, ze to hodne maminek odklada na 2 rok tak si rikam, co je lepsi jestli tezka reakce ktera muze zpusobit kdeco nebo nejistota z priusnic ktery jsou pry nejhorsi. ![]()
Nejhorší jsou spalničky a vakcínu klidně odlož na ty dva roky, zatím nevyšla nová vyhláška, tak lze odkládat do nekonečna, v té nové by měla být 1. dávka do 18 měsíců (ale i tak bych jí odložila co nejdýl). Po 2. roce se to odkládá kvůli úplnému vyvinutí hematoencefalické bariéry, kdy klesá riziko nežádoucích účinků.
Teplota je celkem normální reakce, nic strašného. Teplota po MMR je taky jedna z těch normálních lepších reakcí.
Já jsem u druhého odkládala, dostal první ve 2,5, měl 10 dní po očkování 1,5 dne horečku, jinak nic. Na druhou dávku ve 3,5 neměl reakci žádnou. Teď už ten rozestup stejně má být mnohem větší, pokud to schválili.9 měsíčnímu bych to nedávala, ani v 15 měs. se nemusí.
@Barunkaska tak to odložíš ne, malá budou v květnu 4r a ještě očkovaná neni ale bohužel bude muset když chci aby se dostala do školky ale ted snad už to její tělo zvládne. Proč jsi dávala 2 očka najednou, to se nedivim že tělo bojovalo, šílenej nápor ![]()
No nevím moje dítě je řádně naočkováno podle očkovacího kalendáře a nikdy žádný problém…
víc se bojím těch nemocí než očkování proti nim..
kdyby každá neočkující matka pořád nepotřebovala dělat osvětu celému světu na každé diskuzi, tak by víc matek bylo v pohodě a zbytečně se nestresovalo… informace si umí každý vyhledat sám ![]()
Malá měla po hexe teploty, po MMR nic. Odložila jsem na 18m, doktor vzal argument, že nechci očkovat v létě, když jsou vedra, pak bych těžko uchladila nějakou horečku. Ze stejného důvodu jsme měli vlastně odloženou i tu hexavakcínu ![]()
@Barunkaska Co to znamená „hexavakcína s prevenarem ji moc dobře neudělaly“. Jaká byla konkrétně reakce, nechala jsi dávat obě očkování dohromady?
Co je „strašná reakce na MMR“?
Syn snášel očkování dobře (maximálně lehká teplota), po MMR jsem nechal odložit do 2 let, 9. den měl teplotu do 39, takže žádná trága.
Ono se dnes ještě očkuje MMR? My měli priorix a nejraději bych ho taky odložila, ale dr. nám tvrdila, že tělo se s tím lépe vyrovná dřív, než později, ale podle mě jen chtěla, abysme ho naočkovali. Každopádně reakce žádná, ještě nás čeká jednou přeočkování, tak snad to bude taky v pohodě, protože u Hexy třikrát nic a napočtvrté teplota jak blázen a zvracení.
Klidně to odlož, z těch nemocí strach neměj. nejhorší jsou spalničky, to sranda není, ale úmrtnost nakažených je hodně nizoučká. Drtivá většina jinak zdravých lidí je zvládne bez komplikací, je to „běžná“ dětská nemoc. Příušnice a zarděnky jsou ještě míň vážný. Mimohodem ty příušnice teď docela řádí, v některých školách, a světe div se, kosí jedno očkovaný dítě za druhým. takže očkování celkem k prdu
@Fima píše:
MMR jsem odkládala u obou dětí. Starší syn očkovaný ve 2 letech, 9.den po očkování dva dny teplota 38,5 a jinak v pohodě. Mladší syn očkovaný ve 2 letech a 3 měsících a tam jsme si to vyžrali. Reakce opět 9.den v podobě osypání se, zarudlého a bolestivého vpichu, šílené rýmy, každý večer mu naskočila 37,5 teplota. Současně s tím přišla šílená změna v chování. Hrozné záchvaty vzteku, zmateně pobíhal po bytě, vrážel do věcí, v jedné takové atace hlavou prorazil skleněnou výplń dveří… a hlavně brečel. Brečel pořád a v podstatě nonstop, dobu, kdy byl ticho, bych spočítala na 2-3 hodiny čistého času denně. S usměvavého a aktivního batolete se stalo něco, co buď v šíleném záchvatu řádilo, nebo naopak sedělo s naprosto nepřítomným výrazem na zemi a jenom brečelo. Po nocích se začal budit, brečel. Tenhle stav trval víc jak 14 dní. Pak se jednoho dne položil na gauč, usnul na 5 dlouhých hodin a jak se vzbudil, bylo zpět naše dítě. Tolik moje zkušenost. Nedovedu si představit, co by s ním udělala MMR v 15 měsících… a to hexu snášel naprosto v pohodě, první byl očkovaný až v 6 měsících. Přeočkovaný není a nebude, ale to není ani starší syn.
pěkný, ale tohle jsme my přesně zažili s pitomým infanrixem (poslední třetí dávka) - hexu jsem odmítla… takže žádný další očkování jsem si napíchat prostě netroufla
@Nafrněná píše:
No nevím moje dítě je řádně naočkováno podle očkovacího kalendáře a nikdy žádný problém…
víc se bojím těch nemocí než očkování proti nim..
kdyby každá neočkující matka pořád nepotřebovala dělat osvětu celému světu na každé diskuzi, tak by víc matek bylo v pohodě a zbytečně se nestresovalo… informace si umí každý vyhledat sám
jo a jaký informace by si každý uměl vyhledat sám, pokud by se nepsali i ty horší případy? Ono stačí, když třeba kamarádka šla nahlásit nežádoucí účinek po MMR a doktor jí řekl, že nežádoucí účinky po MMR přicházejí až desátý den a oni že jdou devátý, takže určitě nemá vyrážku a 40 teploty z toho, kdoví, kde co prý chytl
Jestli mělo dítě po hexe s prevenarem jen teplotu, tak to byla naprosto přiměřená reakce (normálně mu pracuje imunitní systém). Pro každého je horší strašák něco jiného, to si musíš rozhodnout sama. Pro mě osobně je u MMR strach z reakce větší než z nemocí a taky jsem odkládala do dvou. Dítě mělo po první dávce reakci, ale velmi pozitivní
Nicméně ho chci odložit i u druhého dítěte, tak sleduju, jak činní jsou naši zákonodárci…
@slavuska1 očkování neznamená, že danou nemoc nikdy nedostaneš.
@Pam12 píše:
pěkný, ale tohle jsme my přesně zažili s pitomým infanrixem (poslední třetí dávka) - hexu jsem odmítla… takže žádný další očkování jsem si napíchat prostě netroufla
Věřím. Zažila jsem to na vlastní kůži a nikdy bych tomu nevěřila. Stačilo mi to.
Bylo to „jen“ 14 dní, zato 14 dní šílené bezmoci a stresu.
A díky bohu za to, že mi v tomto stavu to dítě nezůstalo.