Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
O tom jsem četla, taky se toho bojím, malému je 10m, dnes je stejně nemocný, tak to musíme odložit.
@esteelauder
já jsem hodně četla o TBC a ono vážně není tak jednoduché ho chytit, navíc to, že ho vyjmuli z očkovacího kalendáře o něčem značí
Byli na něj velké reakce a prý není tak účinné. V jiných státech se nedává už podstatně déle než u nás..
Nevím, pokud nejsem riziková skupina lidí, nebo se nestýkám s nějakými ukrajinci, bezdomovci tak bych to nehrotila. Ani MHD není takový strašák, slyšela jsem, že chytit TBC lze při pobytu s nakaženým v uzavřeném prostoru několik hodin…
Já myslím, že v dnešní době je TBC nutnost, za bolševika se očkovalo hned v porodnici a to to tu ještě šlo. Při dnešní migraci člověk neví na koho a kde narazí. Má to svý rizika, bohužel ![]()
@esteelauder země s nejvyšší proočkovaností proti TBC je zároveň země s nejvyšším výskytem nemoci. to taky o něčem svědčí… očkování proti TBC nechrání a má mnoho nežádoucích účinků, proto bylo vyňato z očkovacího kalendáře
@paola white
Každé očkování přináší rizika, v tomto směru mám jasno, že očkovat nechám, ale díky nemoci to musíme odložit.
@mari1912
Na technice vpichu opravdu hodne zalezi, to je pravda.
@BellinkaX
a jak je možné, že tyhle jizvy vznikají jen po očkování TBC???
Nebo technika vpichu je důležitá jen u TBC? U hexy vím, že jsou zatvrdliny a podobné věci, ale to je NÚ..
Tak nějak nevím ![]()
@mari1912
Bcg se picha prisne intradermalne. To vyzaduje cvik, navic vrtici se mimino… zadna sranda. Hexa aj je intramuskularne, pohodicka.
@BellinkaX
no dcera byla na přeočkování, takže ona fakt nebyla vrtící se miminko ![]()
A nevíš proč je tu tenhle rozdíl v píchání? ![]()
@mari1912
Hlubsi vpich vyrazne zvysuje riziko granulomu, hnisaveho zanetu miznich uzlin, jizev. Proto id podani. I u vetsiho decka je slozite se trefit, postuduj, co to znamena id. To je jako trefit vpich do hrany papiru. A dceri teda zhnisaly uzliny v 11ti letech?
@BellinkaX
Ne, ta jizva. Velmi dlouho se hojila a dnes ji ma takovou jakoby plastickou a bolavou a svedi. Je ji 16let ![]()
Uzliny mela dcera Peggy
@mari1912
Iatrogenni poskozeni se neda vyloucit, tedy ze to neni problem vakciny, ale nespravne aplikace. Ale ani potvrdit, protoze i u osob precitlivelych na bcg vakcinaci to muze udelat toto.
Co s jizvou nevim, nerezala bych do toho, velke riziko keloidu tusim. Zkouseli jste se ptat pulmologu, co s tim? pro deti je centrum tuberkulozy v Thomayerce v Praze. Nevim, odkud jsi. Asi se toho moc delat neda, bohuzel. Ale zkusenost nemam, tak te nechci mystifikovat.
@BellinkaX
ptala jsem se pediatra-ten to neřeší
Jí to samo vadí, hlavně sluneční záření-to jí bolí
Takže fakt nevím. Jsme z Plzně, ale možná bych u pediatra mohla trvat na nějakém hlubším vyšetření problému
@esteelauder Nikde jinde v zapadní evropě se to neočkuje mnoho let. A neznám nikhoko, kdo by to chytl. To Lucembursko je země všech možných narodností a všichni ruzně migrují
@mari1912
Spis zavolej sama. Dala bych odkaz, ale valcim s tabletem.
Takze www.ftn.cz, pediatricka klinika, ambulance ftizeologicka, je tam dr. Pohl, uzasny. Maji tam dnes a zitra do 13 hod. Za zeptani co s reakci po tech letech nic nedas, ac si myslim, ze asi nic uz.. ale vsevedouci nejsem.
Pokud bys volala, dej vedet co a jak, zajimalo by me to
klidne via sz.