Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny ![]()
Vzhledem k tomu, že jezdíme na chatu, kde je obrovský výskyt klíšťat, uvažuji, že nechám naočkovat Samíka (27m). Chci se jen zeptat, zda máte někdo z vás zkušenost s takto nakaženým dítětem? (myslím jak nemoc probíhala, případné následky atd.) Četla jsem jen „strašidelný“ příběh Zuzan, ale v případě jejího chlapečka to naštěstí dobře dopadlo!
Díky
Neni to brzy? ja mela pocit, ze to ma smysl az tak od 4 let… drive je pry u deti nakaza zcela vyjimecna… tak nevim…
Já jsem to probírala s dr.. Náš očkuje klíšťovou encefalitidu od dvou let, kdo má zájem. Zase na druhou stranu říkal, že u takhle malých dětí, pokud se opravdu nakazí, tak nemoc nemá takový vážný průběh jako u dospělých a vypadá jako běžná chřipka.
My jsme udělali kompromis a budeme očkovat tuto zimu, taky mám z klíšťat strach. Ale taky mi říkal, že to očkování by mělo proběhnout v zimě max. na jaře, zkrátka před sezonou ![]()
Já taky.Následky celoživotní.Syna jsem nechala očkovat ve 4 letech.
Sama jsem prodělala v 17letech, následky žádné. Žijeme v epicentru klíšťat, nicméně očkovat hodlám tak ve 4-5letech, bojím se, aby vakcína nebyla pro dítě větší zátěž jak samotná nemoc, tak počkám, až na ni bude organismus připraven. A očkovat budu určitě v zimě.
Aho, oba moji otcové (vlastní i nevlastní) prodělali in fekční onemocnění po nakažení klíštětem. Děti mívají průběh lehčí než dopspělí. Nevlastní táta měl kl.boreliózu a byl 4 měsíce v komatu a pak se asi půl roku rehabilitoval. Táta měl kl. encefalitidu a byl „jen“ 3 měsíce absolutně nepoužitelný ve stavu který bych přirovnala k dlouhodobé angíně. Zkušenost s nakaženým dítětem nemám, jen co si pamatuji, tak u dětí jsou takovéto stavy raritou.
Tak naše doktorka očkuje až od 5 let. Prý ty vedlejší účinky očkování jsou někdy dost vážný a klíštovka u malejch probíhá jako chřipka.
Moje dcera měla akrát boreliozu,je to taky nepříjemný musely jsme jezdít 10dní na píchaný penicilín kterj fakt prý bolí.Nohy měla propíchaný,no hrůza.Mě na encefalitýdu zatím nedoporučili očkovat jak je tu zmíněný,že zatím v našem věku by to mohlo udělat víc škody než užitku,tak možná straší dceru naočkujeme v zimě.Jinak na boleriozu očkování není ![]()
Holky, mému chlapovi je od včera hrozně zle, celková slabost, malátnost, zimnice, nespavost…protože vím, že měl před pár týdny několik klíšťat, hned mě napadlo, že by to mohla být klíšťovka, nebo některá z podobných nemocí. Byl dnes u MUDr, ale ten mu řekl, že neví, co by to mohlo být a poslal ho s penicilinem domů. Chlapovi je ale pořád zle, takže když neví doktor, neví někdo z emimina? Když s ním pojedu na pohotovost, udělá mu tam večer někdo test? Mám o něho strach, tak se ptám.
Neměl se nechat odbýt a nechat si nabrat krev, když měl nedávno několik klíšťat
Co je to sakra za doktora, že dá penicilin a nashle?? Nedělal mu žádné testy, nic? Neskutečný… Běž na pohotovost nebo zatlačte na ošetřujícího lékaře. Nejsem odborník a nemám lékařské vzdělání, ale měl několik klíšťat a má alarmující příznaky. Nechci tě strašit, ale já bych se na hledání rady na netu vyprdla a urychleně situaci řešila s odborníky ![]()
@Anonymní píše:
Holky, mému chlapovi je od včera hrozně zle, celková slabost, malátnost, zimnice, nespavost…protože vím, že měl před pár týdny několik klíšťat, hned mě napadlo, že by to mohla být klíšťovka, nebo některá z podobných nemocí. Byl dnes u MUDr, ale ten mu řekl, že neví, co by to mohlo být a poslal ho s penicilinem domů. Chlapovi je ale pořád zle, takže když neví doktor, neví někdo z emimina? Když s ním pojedu na pohotovost, udělá mu tam večer někdo test? Mám o něho strach, tak se ptám.
já když měla podezření na tuhle nemoc, tak mne praktik hned odeslal na infekční do nemocnice a tam tedy hned všichni kmitali. Doktorovi se zmínil, že ta klíšťata měl? Jinak já ještě měla vysokou teplotu a ztuhnutí šíje a to je prý pro encefalitidu typické, nebím tedy jak pro bor.
a doktorovi se zmínil že měl klištata? jestli ne, tak jak to může dr vědět?
jestli jo a přesto ho poslal domů, měl si vydupat odběr krve na testy..
( ty se stejně dělají až cca 4 tydny po klištěti, dřív tam protilátky nejsou )
@Anonymní píše:
Je to tyden, co starsi ditko bylo propusteno do domaciho osetreni. Prvni vlna encefalitidy probehla jako angina (zalecena atb). Pak cca 3 dny klid a pak nastup horecek, unavy, bolesti hlavy. V prvopocatku nebyl problem s ohebnosti sije. To nastoupilo az cca 4 den od pocatku druhe vlny. V nemocnici potvrzena encefalitida-igg protilatky z periferni krve. Lumbalni punkce potvrdila encefalitidu. Ditko je bez nasledku. Ale mudr rikal, ze se mame naockovat my s manzelem, ze u dospelych je to fakt pruser.
jinak můj kolega to prodělal..byl teda dlouho v nemocnici..ale je bez následků..