Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak jsem našla, že v roce 2013 bylo 502 případů TBC, většinou ve vyšších věkových kategoriích, u mužů od 45 let a u žen od 75 let. Jinak u dětí od 0 do 4 let byly pouze 3 případy onemocnění. Loňský rok jsem nenašla zatím.
Úmrtí bylo 44 případů, z toho 42 nebylo dříve léčeno pro tuberkulózu - nevím přesně, co touto větou bylo myšleno.
@bibi2233 Jo tak oni to berou tak, že by manžel mohl být potenciální přenašeč, o tom by ani nemusel vědět. Ale to riziko je podle mě úplně zanedbatelné. To už bych se spíš bála toho, že až děti vyrostou, tak budou cestovat bůh ví kam, i my už jsme hodně cestovali a mám nejednoho kamaráda, který jel kamsi do rozvojových zemí jako dobrovolník, takže jestli moje děti budou mít podobné choutky, můžou se s tou tuberou klidně setkat.
Aby jste se nakazili onemocněním TBC, museli by jste s dotyčným nemocným být v kontaktu po dobu 7 a více hodin (například jízda busem, vlakem, dlouhá návštěva apod…) - informace od mé obvodní lékařky. ![]()
Taky si myslím, že největší riziko pak bude to cestování v budoucnu. Doufám, že manžel přenašeč není, to by se snad už dávno projevilo. A myslím, že bych to od něj musela chytit i já, ne? Vždyť přeočkování někdy ve čtrnácti by teď už u mě teoreticky nemělo být účinné. Ano, právě člověk musí být s nakaženým mnoho hodin v blízkém kontaktu, tak mě uklidnilo, že třeba v MHD je riziko minimální.
@bibi2233 no právě. Jako třeba toho, že mi dítě chytne TBC od bezďáka v metru se až tak nebojím, spíš toho, že ho v budoucnu napadne cestovat po Asii nebo jít pomáhat kamsi do Afriky. Nebo to ani nemusí být až takový extrém, my jsme byli zařazeni jako rizikoví kvůli partnerovu studijnímu pobytu v Brazílii. No a tam s tuberákem v dlouhodobém blízkém kontaktu být klidně může.