Očkování proti TBC

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31744
24.9.13 17:49

@BellinkaX
Diky, dnes to nezvladnu ;-) Ale zitra zkusim. Samotnou me zajima, co mi povi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
6.12.15 10:03

No, co jsem se informovala naposled, tak nebyla k dispozici zadna vakcina - totalni nedostatek. a mam pocit, ze jestli se zacnou proockovavat pracovnici, co delaji s uprchlikama atd. tak te vakciny bude jeste vetsi nedostatek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
6.12.15 10:30

Vakcína je už k dispozici, informovala nás doktorka před několika měsíci, ale jen polská verze, což se mi nezamlouvá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
6.12.15 10:34
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1150
6.12.15 11:04

@bibi2233 No ona ani jiná vakcína nebude, Švýcaři a prý i Dánové jí dělat přestali…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.12.15 11:33
@Anonymní píše:
Obnovuji diskusi…nevíte někdo, jak to je teď aktuálně s vakcínou proti tbc? Uvažuji, že bych dceru naočkovala, ale zatím se o této vakcíně dočítám jen samá negativa, přesto bych ráda, aby ji dcera měla, tak by mě zajímalo, jestli někdo třeba nemá informace, že by se vyvíjela vakcína nová, šetrnější nebo jestli se očkováním proti tbc už nikdo nezabývá? Děkuji

Prosím anonymně, jelikož jsem tohle řeršila na určitém jednání ve vyšších orgánech. Vakcína k dispozici je ve větších městech v konkrétních kalmetizačních centrech, avšak na přání rodičů s jejich úhradou na vlastní žádost - poj. neproplácí. Avšak pozor, v tomto momentě se jedná o vakcínu s dovozem z polska (pokud se nemýlím) a reajce na ni jsou abnormální - velké otoky a pod. Nikdo neví, co to může způsobit a někteří lékaři ji odmítají očkovat (tohle vím zprostředkovaně z konkrétního případu jedné maminky). Takže to dobře zvažte. Osobně velmi chci, aby mé druhé dítě očkované bylo, ale vzhledem k dosavadním zkušenostem jsem od toho upustila.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.12.15 11:34
@Anonymní píše:
Prosím anonymně, jelikož jsem tohle řeršila na určitém jednání ve vyšších orgánech. Vakcína k dispozici je ve větších městech v konkrétních kalmetizačních centrech, avšak na přání rodičů s jejich úhradou na vlastní žádost - poj. neproplácí. Avšak pozor, v tomto momentě se jedná o vakcínu s dovozem z polska (pokud se nemýlím) a reajce na ni jsou abnormální - velké otoky a pod. Nikdo neví, co to může způsobit a někteří lékaři ji odmítají očkovat (tohle vím zprostředkovaně z konkrétního případu jedné maminky). Takže to dobře zvažte. Osobně velmi chci, aby mé druhé dítě očkované bylo, ale vzhledem k dosavadním zkušenostem jsem od toho upustila.
…pardon za překlepy, psala jsem v rychlosti a již nelze editovat - opravit…
  • Citovat
  • Upravit
1150
6.12.15 11:40
@Anonymní píše: …pardon za překlepy, psala jsem v rychlosti a již nelze editovat - opravit…

Zajímavé, v mém okolí nás očkovalo 5 a nikdo žádné problémy neměl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
6.12.15 11:43

Já vím, že jiná než polská nebude. Nechce si mi do ní, ale zase nechci nějak propadat panice, že je extra špatná, prý to dávkování je u novorozenců problematické, je silnější, ale u dvouletých a starších by snad až takový problém být neměl. Obecně toto očkování prostě nechci, přijde mi naprosto zbytečné, u starších jednoho roku mi bylo potvrzeno, že už stejně nefunguje. Jsme ale rizikový, tak nás k tomu bohužel nutí. Zatím odkládám co to jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
6.12.15 14:56

@bibi2233 Jak nutí? tak jim prostě řekni, že nechceš. Vy jste dostali DOPORUČENÍ ke kalmetizaci, ne ROZKAZ ke kalmetizaci. Když ho nechceš, tak ho prostě nedávej, šmitec. Odkládat mi přijde trochu proti logiice, protože v čím časnějším věku se TBC naočkuje, tím se vytvoří víc protilátek a je účinnější. Pak už ta účinnost vakcíny klesá. Takže buď bych očkovala co nejdřív, nebo vůbec.
Jinak co jsem se naposled bavila s dr. (neb máme taky doporučení ke kalmetizaci, ale já o očkování uvažuju, první syn je očkovaný, ale ještě tou dánskou), tak donedávna doktoři nevěděli, jak to s touto vakcínou je, protože k ní nebylo vydáno oficiální stanovisko ministerstvem zdravotnictví a/nebo hygienou (už si přesně nepamatuju, jak to formulovala). Teď už to stanovisko vydáno je, vakcína by dle něj měla být bezpečná. Tož tak, co mi k tomu bylo řečeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
6.12.15 16:43

@Hoa Mai Já předtím právě nevěděla, že se snižuje účinnost, čím je dítě starší. Pořád nám do toho něco lezlo ze zdravotních důvodů, no a teď už mu budou dva roky, tak bych mu to nejradši nedávala, protože mi bylo řečeno, že už teď ta účinnost bude mnohem nižší (spíše žádná) oproti rizikům. Jenže doktorka pořád připomíná, že tam máme jít a mám strach, že ho pak nevezmou do školky, když nebude očkovanej. Myslíš, že by s tím dělali problémy, kdybych ho fakt nenechala očkovat? Nikam nejezdíme, s nikým se nestýkáme ze zahraničí, prostě žádný větší rizika než u jiných lidí nevidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
6.12.15 17:39

@bibi2233 Ne, ve školce vám s tím stoprocentně problémy dělat nebudou, i kdybyste jezdili desetkrát do roka na humanitární mise. Pro školku musíte mít povinné očko a TBC povinné není. Nikdo to po vás nemůže chtít. Můžu ti říct, co nám k tomu řekla naše dr. U prvního syna mi to doporučila, to byla ještě ta dánská vakcína, syn byl očkovaný ve 3 týdnech věku - vše v poho. U druhého, byli jsme u ní poprvé v září, mi řekla, že to spíš nedoporučuje kvůli té polské vakcíně, že k tomu nemají oficiální stanovisko MZ, tak jsme to nechali být. Na tříměsíční prohlídce teď v listopadu mi říkala, že už to stanovisko mají, že by vakcína měla být bezpečná i pro kojence a pokud bychom se rozhodli očkovat, tak že nejlepší by bylo mezi 6. a 12. měsícem (je tam delší pauza mezi dávkami Hexy, ale ať se rozhodneme sami. Já právě dost váhám, kdyby byla ta dánská, tak ji dám, ale ta už nebude. Takže to asi zatím nechám, na půlroční prohlídce se dr. zeptám, jaké jsou s tou vakcínou zkušenosti, zavolám si na kalmetizační centrum a zeptám se na to samé a pak se rozhodnu.
ve vašem případě - no, nevím, já bych to asi už nechala plavat, ale to si musíte rozhodnout vy. Jen tak ze zvědavosti (ale nemusíš odpovídat), proč jste dostali doporučení na to očkování?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
6.12.15 17:44

Já jsem se na očkování proti TBC ptala své doktorky v říjnu. Zrovna o tohle očkování jsem stála. Neočkuje se prý proto, že aktuální vakcína přestala být účinná a zatím není žádná účinná. Jestli je to pravda nevím, ale takové info jsem dostala od své lékařky já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
6.12.15 17:56

Tak to se mi ulevilo, ta školka mi fakt vrtala v hlavě. Syn má děti rád a nechtěla bych ho připravit o kolektiv. Doporučení jsme dostali, protože manžel se narodil v cizině (v jednom ze států na seznamu), ale žije už patnáct let tady a jak jsem psala, nikam necestujeme. Navíc jsem si přečetla způsob přenosu TBC a uklidnilo mě, že není tak lehké se nakazit, i když samozřejmě náhoda se bohužel stát může. MMR dát chci, zatím odložena kvůli nemocem, ale chci, aby ji měl. U TBC mi intuice nějak pořád říká, že ji dávat nemám, přečetla jsem si o tom snad všechno a pořád mi všechno mluví proti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
6.12.15 18:00

Ano, taky jsem četla, že současná vakcína není účinná proti novým kmenům tuberkulózy, proto se mi to nelíbí. Navíc nechrání před onemocněním jako takovým, ale jen před vážnějšími formami. Jinak jsem viděla nějakou reportáž z kliniky v Praze, kde lékařka říkala, že jsou schopni vyléčit i velmi komplikované případy. Jinak ohledně úmrtnosti nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek