Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím
, je tu nějaká maminka … co má předčasně narozené miminko a už mají za sebou očkování? Na co si třeba dávat pozor, jak se připravit … proste nějaké rady?
Co třeba dat urco očkovat a co třeba ne?
Malý byl narozen 34+1. Teď mu jsou 3mesice, ale korigovane necelé dva
.
Očkováni nás čeká pravděpodobně teď v létě … a tak z toho mám celkem obavy, jak to v tom vedru bude zvládat.
Je to mé první miminko a tak s tím nemám zkušenosti. ![]()
Děkuji všem za rady … ![]()
U syna narozeného ve 31tt jsem žádala o odklad. Doktorka byla rozumná a souhlasila. Sama měla názor, že se to o pár týdnů nezblázní. ![]()
Nechala jsem očkovat v 8mi měsících. Mmr kvuli reakci na hexu jsme odložili do 3 let. (až bylo hotové vyšetření na imunologii). Nic navíc nemá, narozena 33+0
Dcera narozena 35+5 a naše dětská odložila očkování do korigo věku.
Takže když měla malá bio věk na očkování.. tak se čekalo ještě měsíc, aby byl na očkování i korigo věk ![]()
Jinak očkování zvládá docela dobře
po hexe bývala protivná ale žádné teploty.
Jinak jako nepovinné mame bexero, synflorix, ale chci i doočkovat nimenrix.
Příspěvek upraven 03.07.21 v 20:07
Dcera byla 32t a dostavala ockovani rozlozene, zadne hexavakciny apod., zadne ockovani navic. Doktorka byla rozumna a kdyz jsem si prala ockovat co nejpozdeji, tak jsme ockovaly nejpozdeji. Prvni ockovani asi az v 6 mes. a ty nejhorsi s zivymi vakcinami az ve 2 letech. Pokud mas dr., ktera specha, tak trvat na tom, ze je dite nemocne, po nemoci atd. U nas se zacaly dr. stridat a u druhe jsem to vzdy takto nahlasila a bylo.
@Denny97 píše:
Dcera narozena 35+5 a naše dětská odložila očkování do korigo věku.
Takže když měla malá bio věk na očkování.. tak se čekalo ještě měsíc, aby byl na očkování i korigo věk
Jinak očkování zvládá docela dobřepo hexe bývala protivná ale žádné teploty.
Moc dekuji, a dělala jste nějaký prevence? Myslím jako, podat před ockovanim čípek proti teplotě??? Taková rada se mě dostala a já nevím co si o tom mám myslet
přijde mi to zbytecne, když ani nevím, jestli bude mít reakci ![]()
Pozadej o odklad, já mám syny jarní, jeden po termínu, druhý o 3 týdny dřív, ale ani jednoho sem nenechávala očkovat během léta.
@TerezaGran U hexy ne (byla jen po hexe protivná) u synflorixu ne (bez reakce), ale u bexera.. poprvé ne a měla 39,4 teploty… takže na druhou i třetí dávku už ano a to byla bez reakce ![]()
Ale nedávala bych… až když bych věděla, že by reakce byla
to mi i dětská doktorka doporučovala, že až pokud bych věděla, že bude reakce ![]()
@Denny97 píše:
@TerezaGran U hexy ne (byla jen po hexe protivná) u synflorixu ne (bez reakce), ale u bexera.. poprvé ne a měla 39,4 teploty… takže na druhou i třetí dávku už ano a to byla bez reakce
Ale nedávala bych… až když bych věděla, že by reakce bylato mi i dětská doktorka doporučovala, že až pokud bych věděla, že bude reakce
Moc dekuji ![]()
Muzes odlozit jak dlouho chces, rozhodnuti je na tobe, ne na doktorce.
Obecne je lepsi s ockovanim trochu pockat, nekteri pediatri treba cekaji na to, az ma miminko nad 5 kg.
Nedavat dve vakciny najednou.
Neockovat ve vedrech, v patek (o vikendu neni dostupny pediatr).
Neockovat dite nemocne nebo oslabene.
Osobne bych vubec neockovala dite, ktere ma opozdeny vyvoj, cvici kvuli tomu vojtovku, je hypotonicke apod., tam vsude bych pockala, az nervova soustava dozraje a dite se znormalizuje.
@Lucie_Sx píše:
Muzes odlozit jak dlouho chces, rozhodnuti je na tobe, ne na doktorce.
Obecne je lepsi s ockovanim trochu pockat, nekteri pediatri treba cekaji na to, az ma miminko nad 5 kg.
Nedavat dve vakciny najednou.
Neockovat ve vedrech, v patek (o vikendu neni dostupny pediatr).
Neockovat dite nemocne nebo oslabene.Osobne bych vubec neockovala dite, ktere ma opozdeny vyvoj, cvici kvuli tomu vojtovku, je hypotonicke apod., tam vsude bych pockala, az nervova soustava dozraje a dite se znormalizuje.
Moc děkuji za radu!! ![]()
Mám dítě 33+4. Očkování upravené pro nedonošence včetně speciálních vakcín. Kromě povinného i pneumokoky a rotaviry. Kdybych věděla, co vím teď, tak bych přidala i neštovice. Dcerka měla neštovice ve dvou letech a rozjel se jí skrytý neuronález a začala šilhat. Dle vyjádření očního i neurologa to má spojitost se žloutenkou a terapií světlem. Nedonošencům se to občas stává, neví sice proč, ale mají s tím zkušenost. Neštovice to odstartovaly.
@Janli píše:
Mám dítě 33+4. Očkování upravené pro nedonošence včetně speciálních vakcín. Kromě povinného i pneumokoky a rotaviry. Kdybych věděla, co vím teď, tak bych přidala i neštovice. Dcerka měla neštovice ve dvou letech a rozjel se jí skrytý neuronález a začala šilhat. Dle vyjádření očního i neurologa to má spojitost se žloutenkou a terapií světlem. Nedonošencům se to občas stává, neví sice proč, ale mají s tím zkušenost. Neštovice to odstartovaly.
Uplne stejne ji to mohlo odstartovat i to ockovani nebo jina horsi infekce
. Pry jsou na to nejcitlivejsi deti do dvou let.
Syn taky stejný tyden, ockovan, jak měl, bez odkladu. Vše v pohodě. A to se narodil kilovy.
Kluk rozen 32+3 tt. První hexu dostal 4,5 měsíce po porodu. Hexu má schema 3+1, ale dávám 2+1. Imunitní odpověď po půl roce věku chronologickeho je stejná jako u donosencu. Dobrovolně ockovani nemá žádné. Naše dr říká, že děti jdou z nemoci do nemoci při masivním ockovani vším povinným i nepovinym během prvního roku života. Třeba pneumokoky radši dává před nástupem do kolektivu než malému kojenci. Jinak kluk byl po očko mrzutý. Teploty nic. Rudý flek na noze. Prevenci typu homeo nedávám. U dcery jsem to řešila, ale účinek je spekulativní. Je fajn pročíst pár pediatrickych materiálu k ockovani nedonosencu. Pro mě vždy strasakem byl černý kasel u kojence… Proto zbytečně jsem neodkladala ockovani třeba až na korigovane půl roku věku.