Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry vecer,
obracim se na zdejsi lekarky s prosbou o radu. Moje mati (59) byla pred 10 dny ockovana Astrou. 4 dny mela naprosto otresne nezadouci ucinky, horecka 40, nemoznost vstat z postele, silena bolest kloubu, nevolnost a zvraceni. Misto vpichu ma stale rude a horke, velmi bolestive na dotek i po 10 dnech. Krome toho ma v anamneze 2 trombozy, asi 5 a 3 roky zpet - pichala si nejakou dobu fraxiparin.
Byla to jeji prvni davka, predtim covid neprodelala. Dalsi je naplanovana na kveten. A ted dotaz - ma si vubec tu druhou nechat dat, kdyz ma takovou reakci? Nemohla by dostat jinou? Co ted ma vlastne delat, kdyz je rozockovana a chce covid pas? Ma to risknout? Ale musim rict, ze tohle jsem fakt nikdy nevidela a uzuz jsem volala zachranku.
Jeji obvodak krci rameny, moc v nej duveru nemam. Co myslite? Dekuji moc.
Asi bych druhou dávku nedávala. Jen pro info u nás v rodině lidé dva lidé okolo 30 let, jeden padesátník měli reakce naprosto stejné. Také jim zvažují doporučit nechodit na druhou dávku, ale rozhodnout se musí sami.
A muzu se zeptat, (jen ze zvedavosti), hlasite to nekde jako nezaduci ucinky, pokud maji tak silne rekace?
@My Melody píše:
A muzu se zeptat, (jen ze zvedavosti), hlasite to nekde jako nezaduci ucinky, pokud maji tak silne rekace?
U nás je snaha to bagatelizovat, už jsem to v posledních dnech víckrát zaznamenala. Teda, ne že by se to nedalo čekat.
@MadGirlNancy píše:
Dobry vecer,
obracim se na zdejsi lekarky s prosbou o radu. Moje mati (59) byla pred 10 dny ockovana Astrou. 4 dny mela naprosto otresne nezadouci ucinky, horecka 40, nemoznost vstat z postele, silena bolest kloubu, nevolnost a zvraceni. Misto vpichu ma stale rude a horke, velmi bolestive na dotek i po 10 dnech. Krome toho ma v anamneze 2 trombozy, asi 5 a 3 roky zpet - pichala si nejakou dobu fraxiparin.
Byla to jeji prvni davka, predtim covid neprodelala. Dalsi je naplanovana na kveten. A ted dotaz - ma si vubec tu druhou nechat dat, kdyz ma takovou reakci? Nemohla by dostat jinou? Co ted ma vlastne delat, kdyz je rozockovana a chce covid pas? Ma to risknout? Ale musim rict, ze tohle jsem fakt nikdy nevidela a uzuz jsem volala zachranku.
Tady vám v tom těžko může někdo radit. Já bych druhou nedávala, nebo teda aspoň s větším odstupem. Co kdyby byly ty nežádoucí účinky silnější. To už by mamku zdecimovalo úplně.
@Popeladym píše:
U nás je snaha to bagatelizovat, už jsem to v posledních dnech víckrát zaznamenala. Teda, ne že by se to nedalo čekat.
No to se cekat dalo.
![]()
Kdyz ctu, nebo posloucham ty nekolikadenni reakce, u nekterych je to, jakoby prekonali covid, bylo by asi vhodny to hlasit SUKL.
Nejak to nesouhlasi s tim, co psal o NU vyrobce.
Zavolala bych si jinému obvodakovi s dotazem.
Jinak já měla tez 2 dny vysoké horečky a nehnula jsem se z postele.
Po očkování se to prostě muze stat.
Každopádně vim, ze kdo si pak nechal nabrat protilátky, tak u tech, kterým bylo po vakcíne zle, dosáhly vysokých hodnot, čili vakcina byka vysoce účinná.
Asi bych zavolala někam na ústav očkování a cestovní medicíny. Tam většinou bývají nestranní a poradí, protože dokáží narozdíl od mnohých praktiků připustit i druhou stranu mince
Bohužel toto je následek Astry. Znám asi 10 lidí, kteří na tom byli a všech 10 mělo takové nežádoucí účinky - horečky, slabost, neschopnost fungovat, zvracení a další. Toto očkování je na jiné bázi než třeba Pfizer, proto na to tolik lidí reaguje (oni ten covid do vás vlastně „natlačí“). Každopádně v jiných státech Astru stahují, takže něco na tom špatně bude, některé šarže jsou navíc vadné. Pokud už jedno očkování má, do druhého bych asi šla - následky by už neměly být tak hrozné a po jedné dávce není chráněna. Ale rozhodně to proberte třeba ještě s vaším doktorem, na lince 1212, na místě, kde se očkovala atd. Držím pěsti, ať to dobře dopadne ![]()
@MadGirlNancy píše:
Dobry vecer,
Já bych do druhé dávky po téhle reakci nešla.
Na druhou bych raději nešla 😟 Bylo by dobré ty vedlejší účinky nahlásit. Může to udělat každý sám přes internet. Na internetu - Sukl - nežádoucí účinky očkování. Jinak se o tom nebude mluvit. Těch lidí co je mají po očkování AstraZenekou je hodně, ale hlášení udělá málokdo.
Ja bych do druhé dávky šla, když už bych si tímhle prošla. Je možné, že bude mít tak špatně trakce i na jiné vakcíny.
To se musí mamka rozhodnout sama. Možná pomůže formulovat si otázku trochu jinak - pokud by se nejednalo o očkování, ale třeba o nějaký doplněk stravy, dejme tomu kloubní preparát, po kterém by se jí hypoteticky udelalo tak zle - vzala by si ho zas, nebo by celou krabičku vyhodila?
Normální reakcí po očkování je bolest v místě vpichu, mírně! zvýšená teplota, únava…
Je volbou každého, jestli mu nějaký covid pas stojí za zničené zdraví.
Prosím, nahlaště tyto účinky. Snahou je bagatelizovat cokoliv negativního ve spojením s vakcínami proti Covidu, ale popisovaná reakce NENÍ! normální reakce na očkování, jakékoliv…
Plus zmiňované trombózy a to po všech informacích, co už o této očkovací šmakuládě jsou, doktor povolil očkování Astrou?? Zvažte změnu lékaře.