Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky. Doufám, že mi někdo pomůže se rozhodnout.. Mám dceru, které budou za 7 dní 4 měsíce.. V úterý máme mít první očkování, které měla posunuté,kůli komplikovanému porodu.. K mé otázce, nevím jestli mám dát najdenou hexu a pneumokoka.. Proti pneumokokům bych chtěla dát očkovat.. Lékař mi řekl, že pokud chci pneumokok at se jen rozhodnu který,ale že to najednou.. Tak sem stim souhlasila,ale po konzultaci s neuroložkou, ke které docházíme s malou, jsem na vážkách.. Ona mi řekla, že to pro ní nebude nejlepší cpát to do ní najednou a hlavně at jí nedávám všecko co existuje..to samozřejmě nechci..
Tak nevím jak jí mám nechat naočkovat.. Jestli když dáme ted jenom hexu a třeba za 14 dní synflorix, jestli to není pozdě.. ale zase to jsou dvě reakce, takže fak nevím, co je lepší.. Nedá se třeba něco proti pneumokoku dát až za delší dobu??třeba až po skončení povinné hexy??
Prosím prosím, poraďte někdo..
Moc děkuji
můžeš dát pneumokoka později. klidně až po roce věku. nebudou se už dávat 4 vakcíny, ale jen 3 (nebo dvě??? fakt netuším), ale zaplatíš to komplet. pokud začneš očkovat do půl roku věku, máš synflorix hrazený státem. ale je podle mě možné nechat si dát papír s doporučením toto očkování odložit ze zdravotních důvodů a pak by to snad i později měla zaplatit pojišťovna. pokud docházíte k neurologovi, tak by to stálo za úvahu.
a ještě mě napadlo - dost jsem tady četla, že s první dávkou maminky dávaly jen hexu a až u druhé dávky hexy daly souběžně i pneumokoka.
já jsem teda viktorovi nechala dát od samého začátku obě vakcíny najednou, ale on to zvládal úplně nádherně, ani neměl reakce (kromě třetí dávky, kdy měl lehce zvýšenou teplotu). ale já s ním neměla komplikovaný porod…
zkus si tady pohledat ještě starší diskuse, propírá se to tu každou chvilku. a možná bych na tvém místě zkusila ještě nějakou internetovou poradnu a nebo si zavolat do Motola do očkovacího centra. možná by taky řekli nějaký názor…
určitě se to očkovat později dá, jen nevím, jak je to s hrazením očkování, tuším, že pro plné proplacení se musí začít do někdy - limit nevím, bývalo 7m věku?
řídila bych se doporučením neurologa.
já mám na pneumo naočkované obě děti, pro první to bylo první očko, hexu jsme měli odloženou na 8m, takže 5-7 prevenar a 8-10 hexa. druhé dostalo 3,4,6m obě najednou. reakce veškeré nula.
pokud by ale neurolog vyslovil pochybnosti o obou vakcínách najednou, asi bych se domluvila s dr. na odkladu synflorixu po hexe, tj. 3×hexa a až pak tohle, i za předpokladu, že bych to platila.
Podívej, v tomhle ti nikdo neporadí, to si musíš rozhodnout sama… každý má an očkování jiný názor, jeden ti řekne, dej oboje naráz, malá bude mít reakci a ty budeš nadávat.. druhý ti řekne nedej vůbec. nebo dej rozděleně, ale pokud budeš dávat Synflorix, tak tam musíš zahájit očkování mezi 3-5měsícem a dát všechny do 7.měsíce, abys ho měla hrazený pojištovnou. Hexavakcína končí v roce.
Já dávala oboje najednou - po prvním očkování měl malý teplotu přes 38, po druhém a třetím už jen malinko přes 37, jinak reakce žádná. Ale každé dítě na očkování reaguje jinak.
po roce jsou jen dvě vakcíny. ale tak dlouho bych čekat nechtěla, pokud bych tohle očkovat chtěla, určitě co nejdříve, nejvíce ohrožené tím, proti čemu ho chci chránit, jsou děti do 2let věku.. (invazivní onemocnění..)
určitě ještě konzultuj neurologa, a to očkovací centrum není špatný nápad.
Hlavne kazdemu miminku vyhovuje neco jineho - mi pichali dohromady a nevolila bych jinak - vzdy to bylo pri jednom a i tak to bylo perfektni…
Takze kazda mamina ti napise hlavne ten nazor, ktery si udelala podle sveho ditka.
Nam doktorka nikdy nic nepichla spolu…chodili sme tam kazde 2 tyzdne - raz hexa, potom pneumokoky, potom hexa atd atd.
Mala nikdy nemala ziadnu reakciu ![]()
Len bolo blbe…ked je pichali poslednu injekciu, tak si to uz pamatala a zacala plakat pred pichnutim ![]()
Teď tady byla diskuze o slovenském miminku, které zemřelo po kombinaci hexa a synflorix. Zemřelo na menigitidu ve velmi krátké tobě, cca týden po očkování, takže tam souvislost nejspíš bude. Zkus to najít. Stává se to snad vyjímečně a většina dětí to přežije, ale i tohle se může stát a je třeba to vědět.
Osobně bych takovou dardu miminku nedala, už těch 6 nemocí naráz je podle mě až moc. Otázka je, jestli ten 14-denní rozestup je lepší, je to taky hodně brzo po sobě a málo času, aby se tělo vzpamatovalo. Z tohoto důvodu jsem třeba já pneumokoka dětem nedala, tak to promysli.
Já myslím,že neurolog má na to ten správný názor..podle mě…ale je to na tobě…
Ja osobne jsem pneumokoky neockovala. Ale kdybych chtela, tak bych to rozhodne nedavala dohromady.
Jestli očkovat nebo ne, to ti neporadím, neznám vaši anamnézu. Můžu ti napsat, jak to bylo u nás. Synovi je těď pět měsíců a očkování jsem začali v 9. týdnu podle následujícího schématu:
9. týden - 1. hexa
za měsíc na to - 2. hexa + 1. synflorix
za měsíc na to - 3. hexa + 2. synflorix
měsíc na to (tj. pátý měsíc jeho věku) - 3 synflorix
Syn byl a je zdravý, porod byl v pohodě, přibíral ukázkově. Doktorka nedoporučila kombinovat hned při první dávce hexu a synflorix, jeli jsme podle schématu výše.
Syn neměl vůbec žádnou reakci, ani teploty, jen u toho posledního synflorixu měl trochu červený zadeček po vpichu.
Doktorka říkala, že očkovat se dá i později, nemusí to být v kombinaci, později už to ale nehradí pojišťovna.
Já jsem chtěla dát synflorix co nejdříve, hodně jsem jako dítě trpěla na záněty středního ucha a byla tedy zvýšená pravděpodobnost, že syn by na to mohl trpět taky.
Já jsem si teda vydupala, aby nám to dávali zvlášť, a i když se to doktorovi nelíbilo, tak mi vyšel vstříc, chodíme po 14 vždy dnech na jedno - a ťuk ťuk, neměli jsme ani nejmenší problém (už máme tři hexy a dva Prevenary). A třeba kamarádce, která dávala oboje, to teď rozdělili, když zjistili, že má náběh na alergickou vyrážku… takže za mě jednoznačně ROZDĚLIT.
Příspěvek upraven 22.01.12 v 21:10
Pokud máte nějaký neurologický nález, tak očkování hodně promysli.
Iffka píše:
Podívej, v tomhle ti nikdo neporadí, to si musíš rozhodnout sama… každý má an očkování jiný názor, jeden ti řekne, dej oboje naráz, malá bude mít reakci a ty budeš nadávat.. druhý ti řekne nedej vůbec. nebo dej rozděleně, ale pokud budeš dávat Synflorix, tak tam musíš zahájit očkování mezi 3-5měsícem a dát všechny do 7.měsíce, abys ho měla hrazený pojištovnou. Hexavakcína končí v roce.
Já dávala oboje najednou - po prvním očkování měl malý teplotu přes 38, po druhém a třetím už jen malinko přes 37, jinak reakce žádná. Ale každé dítě na očkování reaguje jinak.
já vím, že názory se v tomto ohledu opravdu hodně liší, jen sem si je chtěla vyslechnout konkrétně na můj případ.. Děkuji za informaci ohledně synflorixu ![]()
peggy.sl píše:
Pokud máte nějaký neurologický nález, tak očkování hodně promysli.
nález přímo nemáme, jen je hlídaná..