Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, třetího listopadu jsme byli s malým na očkování a do teď se mu to nezahojilo..má v místě vpichu hnisavý vřídek, který nám už asi před čtrnácti dny prasknul a vytekl hnis..dnes po koupání praskl znovu a teklo z něj dost krve..mám radši zajít k doktorce?? ![]()
ano, je to normální. běžně se to hojí cca 3 měsíce. já teda myslela, že podle nového očkovacího kalendáře se TBC očkuje až po všech 4 dávkách hexy a MMR vakcíně, teda až ve dvou letech… teda jestli nejste riziková skupina… ale na to dotaz nebyl, že? ![]()
Ano, je to normální. Může se to hojit i několik měsíců… Hlavně pozor na to, že pokud ten vřídek není zahojený, nemělo by se dávat další očkování! Proto to právě bylo odsunuto až po všech ostatních očkováních.
děkuju, měla jsem z toho trošku strach..ani nevím v kolika letech se tam má chodit, dr. mi to navrhla právě v tom listopadu, takže jsem nezkoumala kdy jindy se chodí.. ![]()
bojjjko píše:
my teda proti TBC vůbec očkovaní nebyly
to si musíš zajistit sama..když o to máš zájem..
aajulinko - tak na TBC bývají dost ošklivé reakce, v některých případech může takový horší průběh ovšem znamenat i komplikace, které by se pak musely řešit dlouhodobě - takže preventivně bych k té dr. zašla, at má i ona ten pruběh zmapovaný. Pravdděpodobně to však nic nebude.
Ale taky mne zajímá ta nestandardní doba - čistě jen pro informaci _ patříte do rizikové skupiny? vzhledem k věku hádám, že toto očkování proběhlo po třetí hexe… a nebo nebudete tu 4. dávku očkovat? Případně mohal bys napsat, z jakého důvodu to dr. takto navrhl a jaké to má pozitiva?
Díky
har.
Edit - než jsem dopsala - takže ti to nijak nevysvětlila? ![]()
harpyje píše:
aajulinko - tak na TBC bývají dost ošklivé reakce, v některých případech může takový horší průběh ovšem znamenat i komplikace, které by se pak musely řešit dlouhodobě - takže preventivně bych k té dr. zašla, at má i ona ten pruběh zmapovaný. Pravdděpodobně to však nic nebude.Ale taky mne zajímá ta nestandardní doba - čistě jen pro informaci _ patříte do rizikové skupiny? vzhledem k věku hádám, že toto očkování proběhlo po třetí hexe… a nebo nebudete tu 4. dávku očkovat? Případně mohal bys napsat, z jakého důvodu to dr. takto navrhl a jaké to má pozitiva?
Edit - než jsem dopsala - takže ti to nijak nevysvětlila?
Díky
har.
do rizikové sk. nepatřime a ano, bylo to po třetí hexe a dr. mi normálně řekla, že čtvrtou hexu dáme..ale teď nevím zda říkala na roce
do té doby by to mělo být zahojené..
Ano, očkuje se dobrovolně.
A bohužel, tohle je úplně normální vedlejší účinek. K dr. bych šla, aby pohlídala i uzliny.
bojjjko píše:
doktorka říkala,že to poviný není,dříve bylo
není to povinné, ale já jsem to chtěla..není to tak dlouho co ukazovali ve zprávách, že učitelka ze školky byla nakažená a normálně učila..
nevíš nikdy kde to může malej chytit a já to prostě nechci riskovat..každej na to má ovšem jinej názor, takže doufám, že se tu nestrhne diskuze o tom proč neočkovat..pro to jsem to nezakládala..