Apnoe po očkování - nedonošené miminko

23
17.1.12 14:51

Apnoe po očkování -nedonošené miminko

Ahoj maminky, chci Vás požádat o Vaše zkušenosti ohledně reakcí miminka na očkování. Malá je nedonošená 33 tt, očkovali jsme nyní v 3m korigovaně. Mělo by být tedy vše v pořádku, ale nastala reakce, která mě vyděsila. Očkovali jsme hexavakcínu a Prevenar 13. Večer byla malá ještě ok, bez teplot. Aso v 23:00 mě probudil alarm- měla apnoe, malá byla sice v pořádku, ale rychle dýchala a teplotu měla k 39. Dala jsem paralen a pak se uklidnila a spinkala již bez houkání alrmu do rána. Dnes je spavá, v podstatě stále spinká…Setkali jste se s tím někdo, že po očkování nastala delší pauza v dýchání? Dále by mě zajímalo, zda jste pokračovali v očkování v daném termínu, nebo jste další očkování odsunuli. Děkuji za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10937
17.1.12 14:55

Určitě bych to nahlásila doktorce, že měla apnoe, hned zítra, a určitě bych nedávala naočkovat obě vakcíny dohromady. My jako nedonoošenci jsme očkovali kvůli reakcím zvlášť, ale určitě bych to nahlásila doktorce a dál se domluvila co s očkováním. Držím pěstičky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
17.1.12 15:00

Uf, to jsi se musela pořádně vylekat. Byla to skutečně apnoe? rychle dýchat moohla i z úleku a horečky. každopádně bych nahlásila doktorce, vyslechla její názor, případně kontaktovala nějaké specializované pracoviště, myslím, že něco je v Motole.
Přeji, ať je vše v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
17.1.12 15:03

kedy ste očkovali? Včera?
Nechcem tu byť za totálneho plašana, ani nechcem príliš presadzovať názory Věry Scheibner (niektorí ju veľmi nemusia), ale ona sa apnoe po očkovaní zaoberala, a zistila zaujímavé veci:

„Vědkyně Viera Scheibner prostudovala přes 100 tisíc stránek lékařské literatury o očkování. Výzkumem očkování a jeho účinků se začala zabývat v roce 1986 poté, co při monitorování dechu kojenců zpozorovala zástavy dechu ( apnoe a hypoapnoe), jež nastávaly pouze v určitých kritických dnech. Při tomto výzkumu pracovala s monitorem dechu Cotwatch, který vynalezla spolu se svým manželem. Monitor zaznamenával 24 hodin denně kvalitu dechu přibližně 4 000 kojenců od narození až po několik měsíců. Dr. Scheibner vypozorovala, že po dobu přibližně 8 týdnů po narození dýchaly všechny pozorované děti bez výjimky normálně ( tj.alarm monitoru indikující zástavy dechu se nezapnul) . Přibližně po 8 týdnech se však začaly u všech kojenců objevovat dýchací potíže. Dr. Scheibner pídící se po příčinách tohoto jevu zjistila, že kojenci byli v kritický den (či den předtím) očkováni (zpravidla vakcínou DaPT – tj. vakcína proti záškrtu, černému kašli a tetanu) .K zástavám dechu docházelo kromě 1.-2.dne po očkování ještě nejčastěji mezi 5.-7. dnem a přibližně 16.den po očkování.Tato časová shoda Dr. Scheibner přesvědčila, že dýchací problémy kojenců jsou způsobeny očkováním. Dr. Scheibner se poté pustila do rozsáhlého výzkumu o příčinách náhlých úmrtí kojenců ve spánku ( tzv.SIDS, čili Sudden infant death syndrom). Výsledky pátrání byla šokována – téměř všechny záznamy vztahující se k SIDS, které v lékařské literatuře našla, indikovaly podezřele nápadnou časovou shodu očkování a úmrtí kojenců (tj. smrt kojenců nastávala zpravidla 1.-2. nebo 5.-7. den po očkování). Podle Dr. Scheibner tak zástavy dechu po očkování vysvětlují syndrom náhlého úmrtí kojenců ve spánku. Tento názor podpořila důkazem z historie, kdy v roce 1975 došlo v Japonsku k přesunutí začátku očkování až po 2.roce věku dítěte, po čemž okamžitě následoval přesun Japonska ze 17.místa na 1.místo v žebříčku nejnižší kojenecké úmrtnosti na světě.“

Celý článok je tu: http://www.rozalio.cz/index.php?…

Takže ak ste po očkovaní krátko, a apnoe si zistila, určite by som si dávala veľký pozor ešte do toho 17. dňa…

• Citovat
  • Upravit
20507
17.1.12 15:17

ano také jsme nedonošení, a určitě bych se domluvila na očkování vakcín zvlášt, chodíte někam do rizikovky? třeba i tam zavolat a domluvit se :kytka: hlavně že je vše v pořádku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4542
17.1.12 15:24

To, co píše Gabika, je zajímavé…
nicméně, samozřejmě to mohla být náhoda, nemusela to být apnoe, ale prostě jen planý poplach, nám se to stávalo s Nanny občas, dokud byl syn malý - monitor byl pod tlustou matrací a když dýchal mělce, tak to nevzal, sami výrobci doporučují dát monitor na matraci u malinkých dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
430
17.1.12 15:33

Syn také původně nedonošený (26 tg). Poprvé byl očkován kombinací Hexa+Prevenar 13 - do osmi hodin od očkování se horečka během hodiny vyšplhala ke 40°C, po podání ibuprofenu a zábalech snížena pod 39°C. Myslím, že oprávněně jsem se obávala febrilních křečí. Další dávku těchto očkování jsem nechala naočkovat zvlášť, s odstupem tří týdnů. Po očkování na doporučení lékaře z očkovacího centra podáváme Fenistil kapky + ibuprofen preventivně. Při druhé dávce byla prudší reakce jen na Prevenar - horečka do 39,5°C. Třetí dávka hexavakcíny bez komplikací. Čeká ho ještě booster hexy a třetí Prevenar, který už raději přeočkovávat nebudeme.
Po těchto zkušenostech a s informacemi, které jsem si o očkování dosud přečetla, bych dvě vakciny najednou dalšímu dítěti nedala. Stejně jako bych nenechala proti TBC očkovat novorozeně.
Takže za mě očkovat jednotlivé vakciny zvlášť. Doporučuji taky vyhledat si kontakt na některé z očkovacích center a klidně jen telefonicky se poradit, jak by dál postupovali. Podle toho se pak rozhodnout. Držím pěsti, ať se vám obdobné reakce na očkování vyhnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
873
17.1.12 16:28

Mně to pořád hlava nebere. Nedonošenec, nevím, jakou bude mít reakci, když jde poprvé na očkování a pic, střelím mu k tomu ještě Prevenar. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
17.1.12 16:48

Děkuju za vaše odpovědi. Alarm výpadek určitě neměl, byla to prostě reakce na očkování. Očkování jsem několikrát probírala v nemocnici, kam jezdíme kvůli nedonošenosti a stejně problém nastal. Jediné, co vidím za chybu a děkuju za potvrzení je, že se mělo očkování rozdělit. Ale i to jsem řešila a mudr neříkala, že by jsme měli dát odděleně.Bohužel nejsem lékař a o tom, jak očkovat nedonošence by měl být schopen lékař fundovaně rozhodnout.....Bohužel asi fundovaného lékaře nemám. Příště uděláme jinak.

gabika: děkuju za příspěvek, mimi je na monitoru hlídané a pohlídám ještě více.

jamoni: mě tvá odpověď taky hlava nebere :nevim:, jasně za všechno může máma :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
873
17.1.12 16:51

Hani, ne to byla reakce na toho doktora, ne na tebe, jasně že nemůže být každý vzdělaný ohledně očkování. No teď víš, že příště už vždy rozdělit. Přeju, aby se ti to už nikdy nestalo, muselo to být hrozné.:(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
17.1.12 16:54

jamoni: tak to se omlouvám, nepochopila jsem z příspěvku.....Poslední dobou mně připadá, že než si člověk něco nechá udělat s mimi, tak aby prostudoval spoustu diskusí, přečetl hafu informací, protože někteří doktoři fakt stojí za…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
873
17.1.12 17:03

Ano, přesně tak, taky jsem k tomu dospěla :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
430
17.1.12 18:34

U druhého budeme chytřejší, snad… :)
Jinak nám také doporučili dát obě vakciny najednou s odvoláním na to, že syn není nijak chronicky nemocný ani nemá nějaký neurologický defekt. Příště se už ukecat nedám!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
17.1.12 19:17

V příbalovém letáku je apnoe u nedonošenců popisována jako častý vedlejší účinek.
Další očkování bych hodně zvážila.
Dávat dvě vakcíny naráz je opravdu nálož i pro donošené dítě natož pro nedonošenečka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2036
17.1.12 19:38

OP - mozne to je, nekdy se to stava. Je to navic uvadene v pribalovem letaku. Hlasit doktorce to muzes, ale na 99% nad tim mavne rukou, v tom lepsim pripade pripise do karty, vsadim se, ze nic hlasit nebude. Zvlast kdyz tak male mimino naocovala rovnou dvema vakcinama najednou. Zvazila bych ockovani nejen rozlozene, ale vubec ockovani do budoucna. Nezadouci ucinek je nezadouci ucinek. Tohle neni teplota. Musela jsi se hrozne vydesit… :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek