Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, mám obrovskou prosbu. K 11.11.2011 jsem byla 31+0 TT. Sociálka po mě chce, abych doložila k 15.4.2011,že už jsem byla těhotná,protože k tomu datu jsem končila v práci. poslední měsíčky jsem dohledala před nedávnem a ty byli 25.3.2011,ale na gyndě mi do průkazky napsaly 8.4.2011, což nevím kde vzali. doktor tvrdí,že jsem otěhotněla až 22.4 protože se k poslední menstruaci musí přičíst 14 dnů a to mu vychází na 22.4 ale přitom měsíčky byli 25.3. nebude prej nic přepisovta,protože plod odpovídá podle UZ. byla jsem teda už 15.4. těhotná nebo ne? Porodní sestry mi tvrděj,že těhotá se beru od prvního dne menstruace
Tak co já vím, tak pro účely sociálních dávek se těhotenství počítá podle data potvrzení lékařem, ne podle poslední menstruace ![]()
„Sociálka“, to je dost rozšířený termín? O co se Ti přesně jedná? Specifikuj to.
Jinak pro účely doplatků do životního minima máš oznamovací povinnost do 8 dnů, u dávek státní sociální podpory není povinnost oznámit těhotenství.
Jde mi o mateřskou, kterou mi daj jen v případě,že budu mít papír na to,že jsem 15.4. byla již těhotná a doktor mi napsal,že jsem těhotná až od 22.4 ,tudíž nechápu, jak jsem 11.11 mohla být 31 tt
jestli že se bere těhotenství od prvního dnes poslední menstruace, tak nechápu, proč mi to nenapíše
lékař to může upravit podle velikosti plodu dle ultrazvuku
nějak ale nechápu co má společného mateřská a termín početí, protože mateřská se bere od termínu porodu, získáváš jí 6 až 8 týdnů před porodem.
v průkazce je kolonka na den poslední menstruace, pak na termín porodu, na termín početí dle utz atd. tam bys to měla mít správně
No, ale pokud si byla k 11.11. 31+0, tak má tvůj doktor pravdu a datum oplodnění fakt vychází na 22.4., takže máš asi bohužel smůlu
protože k 15.4. si prokazatelně těhotná nebyla.
Tady jde asi o tu ochrannou 180dnů lhůtu od ukončení pracovního poměru.
Jinak neporadím, ale proč s tím dr dělá cavyky, ať zkrátka napíše, že jsi už dne 15.4. určitě byla těhotná, dá ti razidlo a tím bych to smetla. Vždyť jemu to nic neudělá…
jizvíková píše:
lékař to může upravit podle velikosti plodu dle ultrazvukunějak ale nechápu co má společného mateřská a termín početí, protože mateřská se bere od termínu porodu, získáváš jí 6 až 8 týdnů před porodem.
v průkazce je kolonka na den poslední menstruace, pak na termín porodu, na termín početí dle utz atd. tam bys to měla mít správně
Má to společného to, že ochranná lhůta pro nárok na mateřskou začíná běžet pouze v případě, že je člověk při ukončení zaměstnání „prokazatelně těhotný“.
Což podle mě znamená, že i když se těhotenství počítá od poslední MS, tak to musí být tak, že vlastní oplodnění proběhlo prokazatelně ještě v zaměstnání, tedy za jeho trvání.
j.a.n.i1 píše:jizvíková píše:Má to společného to, že ochranná lhůta pro nárok na mateřskou začíná běžet pouze v případě, že je člověk při ukončení zaměstnání „prokazatelně těhotný“.
lékař to může upravit podle velikosti plodu dle ultrazvukunějak ale nechápu co má společného mateřská a termín početí, protože mateřská se bere od termínu porodu, získáváš jí 6 až 8 týdnů před porodem.
Což podle mě znamená, že i když se těhotenství počítá od poslední MS, tak to musí být tak, že vlastní oplodnění proběhlo prokazatelně ještě v zaměstnání, tedy za jeho trvání.
no tak, tak termín poslední MS se přece hlásí lékaři, ne? pokud to nerespektuje, tak bych si našla jiného lékaře, co je normální
j.a.n.i1 píše:jizvíková píše:Má to společného to, že ochranná lhůta pro nárok na mateřskou začíná běžet pouze v případě, že je člověk při ukončení zaměstnání „prokazatelně těhotný“.
přesně tak, potřebují jen tento kousek papíru,že už jsem byla těhotná,ale ještě podotýkám,že to doktor napsal poslední MS 8.4. skutečně jsem je měla 25.3.
zanet1109 píše:j.a.n.i1 píše:přesně tak, potřebují jen tento kousek papíru,že už jsem byla těhotná,ale ještě podotýkám,že to doktor napsal poslední MS 8.4. skutečně jsem je měla 25.3.jizvíková píše:Má to společného to, že ochranná lhůta pro nárok na mateřskou začíná běžet pouze v případě, že je člověk při ukončení zaměstnání „prokazatelně těhotný“.
Já to chápu, ale na druhou stranu, pokud si fakt toho 11.11. byla 31+0, tak si měla ovulaci pozdě a těhotná si k 15.4. nebyla, tak to asi doktor napsat nechce.
Ahoj holky,chci se zeptat,poradte prosim.mela jsem posledni MS 18.1,jsem tehotna,myslite,ze jsem mohla otehotnet pred MS asi 13.1?ovulaci jsem mela zhruba asi od 27.1.nejak mi to nevychazi,nevim jak se to pocita,dik moc
mimi81 píše:
Ahoj holky,chci se zeptat,poradte prosim.mela jsem posledni MS 18.1,jsem tehotna,myslite,ze jsem mohla otehotnet pred MS asi 13.1?ovulaci jsem mela zhruba asi od 27.1.nejak mi to nevychazi,nevim jak se to pocita,dik moc
Nějak nechápu, co ti nevychází, proč bys nemohla otěhotnět kolem toho 27.1.?
Jinak pokud si měla MS 18.1. tak si otěhotnět 13.1. skoro jistě nemohla, to by se neudrželo.
nevim jak se pocitaj ty tydny,od posůledni MS?takze by se to neudrzelo jo?ja jen,ze kamaradka mela 2 mesice MS a byla tehotna,tak proto se ptam
Jo, tak někdy člověk krvácet může i při těhu, ale většinou je ta první pauza delší…
Jinak další MS už si neměla, poslední byla toho 18.1? Pokud jo, tak bys teď byla 7+3, takže by už měla být vidět srdíčko.