Od kdy sýry, salámy, atd?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
314
26.4.05 21:54

Od kdy sýry, salámy, atd?

Ahojte holky,
můžete mě poradit od kdy se mohou dětem dávat sýry na pečivo? Salámy asi až později, protože jsou hodně slaný a kořeněný, ale nevím jak s těmi sýry? Mám na mysli měkké sýry na mazání nebo tvrdý sýr /eidam/. Mám ročního Matouška a nevím od kdy mu to můžu podávat. Díky za rady.
Slávina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
278
26.4.05 22:10

Ahoj Slávi,
já se setkala se spoustou názorů, babičkami počínaje a dr. konče. Já se řídím svou intuicí (možná špatně) a reakcemi dcery. Naší teď roční holčině jsem zkusila dát žervé (moc ji neoslnilo ale baštila) a jednou jsem ji namazala Kiri. Tvrdý sýr jen strčila do pusy a zase vyplivla, takže jí ho nedávám.
Ale třeba moje sestřenka dává sýr své dcerce (10m) často a ta se po něm může utlouct - jak tvrdý tak mazlavý.
Nepomohla jsem, co? Taky mě tohle téma zajímá, ale stejně, každé dítě je jiné i v tomhle…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
26.4.05 22:27

Ahoj! Já mám devítiměsíčního chlapečka a dávám mu lučinu, žervé a někdy do jídla eidam. Občas mu do něčeho přidám šumčičku, četla sem, že žervé sýry, málo slanám tvrdým sýrem a šunkou nic neskazíš. Jenom se vyvaruj taveňákům v těch nikdy nevíš co je pomletý. A co se týká uzenin a párečků, na ty je vždycky času dost. Nejlépe až od tří let. Ale to nevím jak vysvětlím celé rodině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
27.4.05 08:24

Ahoj holky,
už několikrát jsem z různých zdrojů četla či slyšela o tom, že se dětem nemají podávat tavené sýry, a to z důvodu velkého obsahu tavicích solí .
O tvrdých sýrech se obecně říká, že je děti můžou už docela brzo…
Shodou okolností zrovna čtu knížku od RNDr.Petra Fořta, CSc. jmenuje se Moderní výživa v praxi pro těhotné, kojící ženy a děti a dovolím si ho ocitovat :

//1.Nepoužívejte, prosím, tavené sýry minimálně do šesti let věku dítěte. Dejte pozor na různé ochucené tavené sýry, a především na ty, které vynikají vysokým obsahem tuku, aby byly chuťově atraktivní a dobře roztíratelné.

2. Nepoužívejte tvrdé sýry minimálně do tří let věku, protože obsahují mnoho soli a fosforu a velké množství bílkovin, které z nich činí obtížně stravitelnou potravinu. Vyhýbejte se sýrům tučným a minimálně do šesti let věku také sýrům zrajícím a plísňovým…//

Fořt doporučuje Lučinu, Mozarellu a Cottage, kozí tvarohy a sýry, ovčí tvaroh ( brynza ) a ovčí sýry. Upozorňuje však, že porce ovčích produktů musejí být malé, protože jsou tučné.

Takže si z toho vemte, co uznáte za vhodné… 8O

Petr Fořt je kapacita, ale některé jeho názory se mi zdají dost extrémní, na druhou stranu, musí to mít něčím podložené, jinak by to s takovou určitostí ve svých knihách netvrdil :roll:

R

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
27.4.05 08:25

Ahoj,

podle mýho vůbec nevadí jestli teď dáš sýr. Já naší malý sýr taky dávám, je jí 11 měsíců, ale sýr jedla už když jí bylo 8 měsíců.Záleží na tvym malym jestli na to bude mít chuť.Já malý dávám i šunku, vím že na to jsou různé názory, ale prostě dávám, a velmi jí to chutná. Nemá to každý den ale tak jednou za týden ano a myslím si, že jí to ani nemůže uškodit. I párek jsme zkoušeli, ale to jsme nemohli vydržet s příbuznými, tak trošku nechápali, tak od té doby ho zatím neměla. Ten zkusila jednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
27.4.05 08:29

Verunko,
víš co obsahuje takový párek? obrovské množství uzenářských solí, konzervantů, maso v párku téměř není a pokud je, tak velmi nekvalitní maso od kosti, místo masa mouka :cry:
Uzeniny jsou pro děti naprosto nevhodné :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
27.4.05 08:45

Další vzdělaná RADU co?

Víš taky mám švagrovou která se zajímá co které jídlo obsahuje a tak. Neřeším to. Prostě jsem to zkusila a hotovo, malá ho nedostává a když jí ho budu chtít dát tak jí ho dám a nebudu řešit co obsahuje, stejně jsou to kraviny, byly jsme tim ževený taky a stalo se nám něco? Nestalo. Moje kamarádka dává svý 10 měsíční holčičce párek k obědu normálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
27.4.05 08:57

Je smutné, že neřešíš, co svému dítěti, které miluješ, dáváš k jídlu :oops:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
27.4.05 09:04

ANO SVÉ DÍTĚ VELMI MILUJU, ALE SNAŽ SE POCHOPIT ZASE TY MĚ, TOMU DÍTĚTI TO NEMŮŽE UŠKODIT KDYŽ TO ZKUSILO JEDNOU A VÍCKRÁT NE.NEŘEKLA JSEM ŽE JÍ TO BUDU DÁVAT HNED TED, ALE AŽ BUDE STARŠÍ TAK ANO, TO TY TO DÁŠ SVÉMU DÍTĚTI TAKÉ TAK CO? :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
27.4.05 09:17

Jak víš, že já to dám svému dítěti také :?:
No dám :wink: , ale až o pár let později.

Já jsem nenapsala nic o tom, že něco může uškodit, když to dostalo jen jednou. Jen jsem reagovala na tvůj předchozí příspěvek, kde jsi psala, že až budeš chtít, dítěti to dáš a nebudeš řešit, co která věc obsahuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
27.4.05 09:37

Ahoj holky,
s tema parkama a salamama bych byla hooodne opatrna, ale jinak tvrdy syr a drubezi sunku mladej dostava :wink: Tvrdy syr do jidla (syrovy omacky nebo na zapeceny jidla) a ze sunky delam pomazanky na snidani a Kubik se po tom muze utlouct :lol:
Hezky den!
Eli a Kuba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
27.4.05 10:09

Myslím, že bychom se měly řídit tím, co píše dr. Fořt - jsou to skutečnosti, které naši rodiče neznali, a tak nás holt krmili, jak si mysleli, že to je správné. Ale proč s těmito novými poznatky do dítěte přesto ládovat všechno, ne? Vždyť všechno bude pak jíst už napořád.
Já jsem myslela, že mám vidiny, když jedna maminky po plavání půlročnímu chlapečkovi dala takový ten „umělý“ pudink se šlehačkou z kelímku - byl čokoládový.....a pak řekla…no, Ty máš ještě hlad, tak dokojíme.....Jenže „kecat“ těmhle maminkám do skladby jídelníčku stejně nemůžem. Třeba si myslí, že to, co pro dítko dělají, je to nejlepší :roll:
Gábi a Danýsek 12m

• Citovat
  • Upravit
2480
27.4.05 10:26

Ahoj!

Koukám, že kolem stravy vždycky vzniknou nějaké neshody.
Já si myslím, že tavené sýry nejsou moc vhodné; obsahují konzervanty. Zatím je mému synovi 11 měsíců a taky uvažuji, že mu začnu dávat třeba žervé. Lučina obsahuje sůl a žervé ji ve složení nemělo.
Párky se budu snažit nedat hodně dlouho.
Vím, jak je těžké odolávat připomínkám babiček, dědečků a tetiček. Proto se bojím nechávat malého někomu delší dobu, aby mi ho nenakrmil nějakou „dobrotou“.
Taky na vás ty děti tak hladově koukají, když jíte? Já občas neodolám a malinký kousíček malému ze svého jídla dám, ale rozhodně ho tím nekrmím. Myslím, že ten kousek mu neublíží.
Co se týká šunky, tak nevím, jestli je vhodná. Myslela jsem, že asi moc ne.
Není to jednoduché vybírat to nejlepší jídlo pro své děti, ale co bychom pro ně neudělaly, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
314
27.4.05 11:09

Holky,
všem Vám moc díky za radu. Zkusím žervé nebo tu lučinu a občas mu dát do jídla asi ten eidam. Ať z těch sýrů taky něco má. Uvidíme jak to našemu jedlíkovi - nejedlíkovi bude chutnat. Občas sní všechno docela dobře a někdy je problém do něho něco dostat. S těma salámama nebo šunkou uričtě ještě počkám a párky - to už vůbec dávat nebudu. Sama mám dost pochyby o tom, co všechno to může obsahovat. Člověk nikdy neví…
Každopádně ať Vám Vaše mimi rostou a dobře papají.
Díky. S.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
27.4.05 14:30

Ahoj holky,
já také můžu doporučit tu knížku od dr. Fořta Moderní výživa v praxi, která tady už byla zmiňována. Dr. Fořt je podle mého názoru náš nejlepší odborník na výživu - neustále se totiž vzdělává a to považuji za dost důležité. Uzeniny synkovi nebudu dávat vůbec a tvrdé sýry minimálně do tří let také ne. Jsou to věci, která já sama nejím a ani jako maličká jsem je nejedla; navíc se plně ztotožńuji s dr. Fořtem a názorem, který tu zazněl výše, že to opravdu nejsou potraviny, které obsahují něco přínosného. Snad ještě sýry z biofarem, které nejsou nacpané „éčky“… S příbuzenstvem v tomto naštěstí problémy nemáme, protože jsme jim náš postoj vysvětlili a oni ho - zatím :wink: - respektují. Kdyby začali „zlobit“, zapůjčím jim příslušnou literaturu k prostudování :D . Nicméně souhlasím s tím, že názory na výživu se člověk od člověka liší a že každá děláme to, co pro své děťátko považujeme za nejlepší. A že si to „nejlepší“ každá představujeme jinak, je také naprosto normální :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí