Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
kdy jste začali? já bych chtěla příští rok není to brzy?
Asi záleží na šikovnosti každého dítka. Mně to brzo přijde, ale u vás to může být jinak. Dceři jsou 2 roky 10 měs. a letos do toho ještě nejdem.
Můj syn stál na ledních bruslích na jednom noži ve 2 a půl letech.Asi dvakrát za sezonu. Byl šikovný, šlo mu to celkem dobře, sem tam spadl. O rok později jsme nebruslili, nebyla příležitost, malá byla často nemocná.
A taky proto, že nejsem z těch, co by své děti do něčeho tlačili, sama sportovat nemůžu, tak holt vedeni ke sportu nebudou. A taky většina odborníku je u těchto sportů pro pozdější začátek - brusle a lyže v brzkém věku přetěžují klouby a svaly a mohou vést k problémům v budoucnu.Pravidelné provozování těchto sportů není pro malé děti přínosem.Já s tím souhlasím. To ale neznamenalo, že bych se hroutila z toho, že ho rodina chtěla vzít na brusle a on chtěl jít. Nikdo ho do ničeho nenutil.
Tím jsem jen chtěla říct, že dítě okolo druhého roku je schopné to zvládnout a bruslit se naučit. Záleží hlavně na rodičích, jaký k tomu mají postoj.
Letos uvidíme podle zimy a stavu rybníka a podle toho, jestli budou děti zdravé. Buď vyzkoušíme nebo ne.
Ja zase slysela, ze na brusle az tak ve ctyrech letech kvuli kotnikum. ![]()
Jenik lyzoval loni, nebyly mu ani tri, v klasickych preskacich. Brusle zkusime asi letos. ![]()
To je opravdu hodně individuální, každé dítě je na tom motoricky jinak. Starší syn stál na bruslích poprvé ve 4 letech, nešlo mu to, byť lyže zvládal výborně. My nejsme žádní bruslaři, takže to chceme zkusit znovu až tuto zimu. Mladšího bych na brusle rozhodně nepostavila ![]()
Martina
Naše mladší měla loni v zimě 2,5 a cupitala po ledu v kačenkách. Letos už na jednonožových, ale pořád s držením (já, manžel nebo taková ta vodicí kostka co ji půjčují na zimáku). Starší (5,5) už umí sama. Chodíme skoro každý týden. Nejdůležitější je dobrá fixace kotníku, dokud neudrží nohy tak aby se mu/jí nekinklaly a nejezdil/a po vnitřnch hranách není čas na jednonožovky.
Lucci píše:
Ja zase slysela, ze na brusle az tak ve ctyrech letech kvuli kotnikum.
Jenik lyzoval loni, nebyly mu ani tri, v klasickych preskacich. Brusle zkusime asi letos.
Přesně tak, tento věk nejdřív doporučuje spoustu ortopedů, stejně tak lyžování. Zapomněla jsem to do svého příspěvku napsat. My jsme to vyzkoušeli, dvouleté dítě je schopné se naučit bruslit na jednom noži, ale vhodné to podle mě moc není.
tak já raději počkám až bude starší,to raději budem chodit sáňkovat,tak to jsem vůbec nevěděla že se to doporučuje až od 4 let
Jelikoz nas tata hraje hokej, tak maly se bude ucit na bruslych uz pristi zimu a to mu bude rok a pul ;o) letos jsem mu rekla, ze jeste ne
![]()
Náš syn (v listopadu mu byli dva roky) dostane letos od Ježíška brusle kačenky, tak jsem na něj zvědavá
Na bruslích na jednom noži bych ho ještě nenechala jezdit, myslím si, že na to je ještě dost malý ![]()
Ahojky!
Chci se zeptat - myslíte, že je lepší učit dítě nejdřív na kačenkách a na jednonožových bruslích až později? Našemu raubíři je 3 1/4 roku. Jinak já u nikoho ještě ty kačenky neviděla, jak se na nich bruslí? To prcek jen jakoby šoupe nožkama? Rozjet se asi nerozjede, že ne?
Pro ty, co by chtěli rýpat - chceme to jen zkusit, rozhodně nechci malýho
do ničeho tlačit.
Malej začal ve 3 letech na normálních bruslích, ze začátku jen chodil, chvilku trvalo než se rozjel. Teď už jezdí jako drak:-). Dcera začala teď ve 3,5 a taky kačenky nemá. Byla 3× a už se snaží pouštět a chodit(bruslit) sama.
Tak já viděla dítě na kačenkách a přijde mě to o ničem. Nejstarší začala ve letech na kole a na bruslích a mladší je dost šikovná, ve letech zvládla okamžitě kolo bez koleček a koloběžku a bylo jí a 3 A 4 měsíce a zvládla v pohodě brusle a skoro bez pádů a nadšená. Takže taky záleží na dítěti. Kačenky jsou podle mě o ničem, ale děti je neměli nikdy, jen podle vidění na jiném dítěti.
Takže bychom to možná zkusit už mohli, že jo? Jo, a ještě mě napadá jedna otázka. Pokud jste s dítkem sami (tedy nemáte ještě dalšího, aby se dítě mohlo držet za obě ruce), je lepší stát jakoby za prckem anebo před ním a bruslit pozadu?
Ve dvouch letech na zimních a v léte na kolečkovích jako prd ![]()