Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ve dvouch letech na zimních a v léte na kolečkovích jako prd ![]()
Tak u nás nikdy neprošlo držení za obě ruce od rodičů, dítě se zaklánělo a nedrželo rovnováhu. Držela jsem ze začátku za jednu ruku a to asi hodinku, pak už decrky chtěly raději samy.
Manžel držel za ruce a jezdil pozadu, radil, nezaklánět, pokrčit kolínka, pak když už udržely trošku rovnováhu tak za jednu ruku. Ale záleží na dítěti, syn se držel dlouho, dcera chce jezdit sama.
No to by me k tematu zajimalo jeste kdyz rodic nebrusli, myslim sebe
jestli me na led pusti v botach, abych to, malou naucila
avsak co stadion to asi jine pravidla
![]()
Ve 4 letech, dřív to nemá moc smysl. Hlavně žádné tlačení židliček před sebou a podobné zhovadilosti!
@gabki píše:
No to by me k tematu zajimalo jeste kdyz rodic nebrusli, myslim sebejestli me na led pusti v botach, abych to, malou naucila
![]()
Většinou je část ledové plochy oddělena právě pro malé děti, které se teprve učí. Rodiče zpravidla na tuto část ledu mohou i normálně v botech. Nicméně nebruslař tomu dítěti asi správné návyky nepředá, když sám bruslit neumí ![]()
@SussieS Teď jsem našla i nějaká videa na Youtube a tam taky doporučují spíš
až dětičky ve věku 4-5 let.
@pampalin Ty 4 roky jsou opravdu optimální. Trpím, když vidím 2-leté caparty se na tom kejklat, ještě navíc třeba ve vyšmatlaných bruslích nebo bruslích plastových - rostoucích s nožkou ![]()
Známí učili svého malého na bruslích od 3 let. Ještě teď toho špunta vidím v malých bruslích na tom našem rybníce ![]()
@gabki píše:
No to by me k tematu zajimalo jeste kdyz rodic nebrusli, myslim sebejestli me na led pusti v botach, abych to, malou naucila
![]()
Je to určitě individuální, u nás se smí na led pouze v bruslích.
@šamotka píše:
Je to určitě individuální, u nás se smí na led pouze v bruslích.
no ale jak bylo psané výše, asi bych jí toho moc nepředala.
Co se týče té otázky, od kdy na brusle, myslím si, že je to hodně individuální. Záleží na šikovnosti dítětě a podle mě i na jeho tělesné konstituci. My bruslíme od 4 let (mám obě děti zimní a tak nám to dobře vyšlo), ale mohli jsme začít i dříve. Syn rád sportuje, je velký (ve 3 letech 109 cm) a ta výška je výhoda. Kačenky jsem koupila, ale syn neměl, protože se mu do toho nevešla noha. První brusle jsem kupovala roztahovací kanady vel. 33-36. Dcera kačenky měla, protože chtěla za bráchou na led, ale byli na prd. Poprvé bruslila loni na klasických dívčích bruslích vel. 30. Oba se naučili bruslit celkem rychle, protože je to baví a nutili mě tam s nima mrznout.
My zkoušeli teĎ s tříleťákem na klasických bruslích. Držela jsem ho jednou rukou v podpaží a druhou za ruku. Byli jsme v Praze na Ovocném trhu - vstup zdarma a může se tam v botech. Nevím jak bych to na bruslích zvládla. I v botech jsem ze začátku měla co dělat s rovnováhou. Ale po 2 kolečkách už mu to celkem šlo
Kluk by tam vydržel snad celý den, ale já byla po nějakých 10 - 15 minutách úplně zničená ![]()
A už před tím párkrát zkoušel v bruslích chodit po baráku.
@gabki píše:
no ale jak bylo psané výše, asi bych jí toho moc nepředala.
Ty jsi ale nebruslař. Já mám ještě jednu kategorii, to jsem já, bruslař bez bruslí. Jako malá jsem bruslila pořád, co by matka od dvou dětí jsem to obula jen párkrát, vetšinou chodím bez. Jen pro upřesnění info, většinou bruslíme mimo naší hokej halu, kam se musí na led jen s bruslema. Jo a manžel je stejná kategorie, dříve bruslil, ale teď brusle nemá a netouží po nich.