Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
starsimu budou v zari 4 roky a tak zvazuji jestli ho nezacit ucit plavat…
Kdyz mu byl cca rok chodili jsme na plavani, ale to jsme pak prestali - nebot diky otapeni se zacal bat vody.
Ted uz je to vp ohode v bazenu se klidne i potopi, ale resim, problem plavani - prave si rikam, ze by bylo dobre kdyby to umel (jistota je jistota), ale nevim jestli na ot jeste neni maly jeslti uz je schopny se to naucit a zda si myslite, ze jsme schopna ho to naucit doma nebo jeslti je lepsi nejaky kurz.
Diky moc
Ahoj Verve, mmch si myslím, že se známe odjinud
, ale to je OT. ![]()
Myslím, že pokud to není vyloženě vodní živel, nenaučíš ho (je malý). Ty ho znáš nejlíp, víš ,jak se chová ve vodě, a jsi schopná rozhodnout, jestli zvládne kurs.
Ale v tomto věku ani nevidím důvod. Pokud je v pohodě s rukávkama.. ![]()
Zkoušla bych doma (na koupácích)..a pokud to nepude tak příští rok. Každý takovýto um (plaváni, jízda na kle, lyžování) naučená od rodičů má pozdeji jisté kouzlo (ovšem teď ze mě mluví vlastní zkušenost)
J.
ahoj Verve
my jsme tedy chodily na plavání od 5 měsíců a stále pokračujeme, tedy teď už chodí sám od 3 let do školičky a dost ho to baví, samozřejmě se chvíli nechtěl potápět, ale to jsou myslím u všech dětí různé chvilky, kdy je něco nebaví, plavat bez ničeho se naučil, v necelých pěti letech, dřív to děti prý podle plavčice nesvedou
rozhodně nenutit, páč bys ho mohla odradit, až sám bude chtít nebo nějakou motivací (u nás třeba chtěl jet s námi na vodu, řekli jsem mu že musí umět plavat)dnes už se potápí s přehledem do dvou metrů a plave jak delfín
![]()
Já s malim nikdy na plavání nechodila.Letos poprvé sem zkusila plavání ve větší vodní ploše a Maty nechce křidýlka a ani kruh tak sem vyzkoušela ho učit plavat.Na vodě se udrží sice tak minutu a uplave tak metr ale myslim si že kdyby musel plavat déle tak že by to asi zvládnul.Když jde pod vodu tak se ani nenapije.Možná je to vodník
ale já ve třech a pul letech už plavala .Matymu budou za měsíc 3.Doufám že do konce léta to doladíme
i když Matyho vývoj jde spíše do zadu tak bych se nedivila kdyby plavat ani už nechtěl:-)
Příspěvek upraven 17.07.10 v 21:29
jj, přesně tak, děti jsou prý schopné se samostatně naučit plavat nejdřív kolem 5. roku. do té doby tu koordinaci pohybů prostě nezvládají. to ale neznamená, že se s mladšími nemůže formou hry trénovat kopání nohama, prsové ruce, dýchání do vody, potápění. když se to umí, tak to děti děsně baví a hlavně se pak nebojí vody, což je asi nejdůležitější. na naši starší cácoru fungují cizí lidé, takže chodí na plavání. rodiče prostě nemají dostatečnou autoritu ![]()
A jeho styl je spíš čubička jak pejsek
ale i tak mám hned lepší pocit že hned by se asi neutopil ![]()
Na „kojenecké“ kurzy už je trochu pozdě. Ti co plavou od mala už jsou v tomhle věku jinde a nováčky mezi sebe neradi přijímají (protože jeden takový umí brzdit celou skupinu a instruktor se mu musí věnovat a pro ostatní je to nuda, nám se loni taková uzavřená skupina rozpadla a přechod do otevřené byl o ničem, vyhozené peníze). Na plavání v oddíle je zase pro nováčka brzo, tam je to spíš pro školní děti, plave se striktně bez rodičů ve vodě, musí se poslouchat trenéra (naše holky to zvládají, ty ale plavou skutečně od narození).
Pro vás asi bude nejlepší individuální plavání, kupte si pásek (tenhle: http://obchod.matuska-dena.cz/…robnosti.php?…, plavecké brýle ať neštípe chlor do očí, v tomhle věku už nic jiného, žádné blbiny na ruce, nic nafukovacího…), permanentku do nebližšího bazénu a tradá na to, aspoň jednou týdně. Školky pořádají kurzy, pokud i ta vaše určitě mladíka přihlašte, v kolektivu to jde opravdu nejrychleji a beze strachu.
Věk na plavání určitě má a pokud jste rodiče plavci, tak ledacos pochytí a jen co bude schopen být ve vodě bez vás tak svěřit odborníkům (a na prvních pět tréninků se donutit sedět v šatně a nijak nedozorovat…).
Plavbě zdar!
Hele Baro, my třeba chodili na kojenecké plavání a po pár lekcích mi bylo jasné, že se nechytáme. Odchodila jsem zaplacené lekce a víc jsem nepřikoupila. Už dřív jsem byla troch zaujatá proti kurzům (štvala mě cena a tupý porgram..)a syn se přesto potápí sám (ale on má obecné rád vodu)..a „plave“ za pomocí jistého kruhu (už nechci asi dělat reklamu, kdyžtak SZ)ve kterém leží a kope a tedy se pohybuje dopředu..
J.
Kačka se ve 4 a půl letech v plaveckém oddíle naučila regulérně první styl - znak. Měsíc před pátýma narozeninama na prvních závodech za 29 s uplavala znakem bez pásku 16m (a vyhrála), normálně stylově (nebylo to podmínkou, čas až tak důležitý nebyl, ale styl byl dle vyjádření znalců opravdu tak jak má být). Vody se už opravdu nebojí, já se nebojím o ni a dneska na ostravických peřejích když ji strejda tahal přes proudy a šutry tak jsem jen z povzdálí okukovala.
Polenka se zatím hrabe „čubičkou do Hamburku“, ale už správným směrem a kupředu, dokonce už i vnímá pokyny trenérů.
Takže když se chce tak to jde.
janac píše:
Hele Baro, my třeba chodili na kojenecké plavání a po pár lekcích mi bylo jasné, že se nechytáme. Odchodila jsem zaplacené lekce a víc jsem nepřikoupila. Už dřív jsem byla troch zaujatá proti kurzům (štvala mě cena a tupý porgram..)a syn se přesto potápí sám (ale on má obecné rád vodu)..a „plave“ za pomocí jistého kruhu (už nechci asi dělat reklamu, kdyžtak SZ)ve kterém leží a kope a tedy se pohybuje dopředu..J.
A to já proti kurzům nejsem, první cykly se starší jsem si zaplatila u Kenny - jsou drazí, ale naučí, ctí pořádek a hygienu…naučila jsem se dokonale manipulovat s dítětem, pochopila, že jistota a rytmus a experiment jsou důležitější než dril a zpěv.
A pak jsem i v „méně profi“ kurzech byla schopna rozvíjet schopnosti svých dětí, pak jsme našli takovou partu kdy byli všichni na jedné úrovni a notě…a pak jsme se zase rozběhli každý jinam.
No a dnes s potěšením sleduju jak se holky beze mně učí nové a jak je to baví a jak jim to jde…a letos k moři už bereme pro obě celé ABC (maska-šnorchl-plutve), začínáme se skutečným potápěním.
Ahoj,
tak toto je téma aktuální i pro mě. Mám dvojčata (necelých 5 let). S dětmi jsem nikdy nechodila na plavání, protože nebylo kam, navíc jsem si netroufala sama.
Přemýšlela jsem, jestli můžu já naučit děti plavat, když já sama jsem se naučila až v 7. třídě
, nepotopím se pod hladinu jinak, než že si zacpu nos (jinak mě hrozně pálí), můj styl je hrozný a navíc plavu jako zednická tříska
. Na hladině se sice v pohodě udržím, ale moc dlouho plavat nevydržím.
Děti mají mít plavání v první třídě místo tělocviku, ale to bude až za dva roky.
Mám to tedy zkoušet podle návodů nalezených na netu, nebo to mám nechat plavat a počkat, až se děti něco naučí ve škole? Dcera se už loni nebála položit na vodu (ale měla křidýlka a kruh), syn si netroufnul a jen běhal kolem rantlu bazénu.
Ahoj hele můj bratr plaval od 2,5 let podle mně záleží jen n tobě a na vašich možnotech kdy ho začneš učit… ![]()
Holky diky moc.
No ja jsem si prave rikala, ze je asi jeste moc maly a nejak jsme to neresila az tedm i sousedka rikala, ze jeji stejne stary sny uz plave a tak jsem si rikala, ze treba jsme neco zanedbala.
Nas plavani take moc neoslovilo - Tomik ac predtim koupani mel rad se psi vody zacal bat a ja si oddelala zada
Takzej sme chodili jen jedne kuzr ap ak ne.
Na zahrade mame bazen - loni tam chodil s kridelky - letos jsme mu koupili ten pas, ale jelikoz tam (sice jen taktak) staci, tak ho nechce. No a fakt is na vodu zvykl uz mu nevadi ani kdyz mu tece na hlavu a dokonce se diky hre naucil i potapet - tedy potopit hlavu…
Ja sama jsme se naucila plavat ve druhe tride a nejak nemam pocit, ze to bylo pozde, jen me znejistelo, ze nektere deti ot umi a tak jsme si rikala, ze treba bych to uz take mela zkusit.
Tak jsme pomalu pomoci hry zacala ucit jak ma plavat prsa . zkousime jak na suchu tak ve vode jak ma delat rucickami a ve vode trenujeme cubicku
no rikam si kdyby neco tak at alepon macha rukama a nohama ![]()
Bydlime na malem meste - takze plavani ve ksolce fakt nehrozi - navic nas zatim jeste ani nprijali pro moc velky zajem…
Takze asi budeme obcas v bazenu zkouset a prinejhorism skolni kurz to jisti.
Diky moc
Milé dámy,
jen pro Vaši informaci, žiji ve Francii, kde učí děti plavat nejdříve od 6. roku… Děti neučí nikdy plavat rodiče, ale instruktoři. Na pláži vidíte i děti kolem osmi, devíti let, které plavat neumí. A nikdo si na ně neukazuje. Bonne journée!