Od roka může jíst všechno

chatwenna
19.9.13 14:20

"Od roka může všechno"

Jak se vyrovnavate s timto tvrzenim…?

Podle moji babicky to znamena, ze uz muze Vojta tavenaky, mineralky, rizek, pribinacky, gulas, nutelu…

Ja se porad snazim varit malemu zdrave, od roka se nam zmenily hlavne obedy, ale svacinky, vecere zustaly stejne…
Uz mu nevarim zvlast, ale varim tak, aby to jidlo mohl bastit - dochucuji az sobe na taliri.
Jenze porad se setkavam s nepochopenim okoli a nalepkou „blazniva matka, co moc cte“.. Ale prece neni normalni, aby mel pred tremi tydny batatove pyre s kralikem a dneska gulas s houskovym. Vzdyt i pro to jeho bricho by to musel byt strasny sok…

Takze, jake jsou vase odpovedi, kdyz se vas ptaji „A proc to nemuzeeeee??!“?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16694
19.9.13 14:24

Já už ani nevystvětluju. Zvlášť od doby, co mi v deseti měsících věku syna můj otec tvrdil, že to je taková děstká klobása. Na to jsem mu tedy řekla, že termín dětská klobása neexistuje, že by to byl leda tak párek a tím ho taky krmit nehodlám :cert:

To je prostě marný boj. Strýc mě nazval hysterickou krávou, když jsem v jedenácti měsících nechtěla kluka krmit moučkovým cukrem…tedy, pod tím cukrem byli schované jahody, abych nebyla zase tak přísná :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K-Black
19.9.13 14:24

@chatwenna je to blbost, úderem roku se přece tělo, žalude a trávení nijak nezmění :roll: já teda nejsem šílená do stravy, moc to nehlídám. Ale spoustu věcí kluk neměl ani ve dvou letech, a děti „šílených“ matek to po tom roce dostali, právě s odůvodněním že po roce se může všechno :roll:

Takze, jake jsou vase odpovedi, kdyz se vas ptaji „A proc to nemuzeeeee??!“?

Protože mu to nechci dávat!

• Citovat
  • Upravit
joaska
19.9.13 14:27

To znám, na tvrzení od roka může věechno- říkám. Jasně v sobotu jde na diskotéku a tam může redbula s vodkou.
a na otázku proč mu to nedáš? odpovídám protože to sežeru sama.
tak už mi radši nikdo nic neříká. taky si myslej něco o cáklé matce, ale respektují to. Ale boj to byl, ne že ne. :lol:

• Citovat
  • Upravit
637
19.9.13 14:27

@chatwenna Ahoj, nás sice završení 1.roku teprve za chvíli čeká, ale i tak si nemyslím, že by dítě od roka mělo jíst všechno. Zatím dlabe akorát masíčko, zeleninu, ovoce, kašičky, přílohy od brambor až po jáhly, občas sušenku pro děti a jogurty. Občas si říkám, jestli v tom stravování dítěte nejsem až příliš úzkostlivá, ale nedovedu si představit, že bych mu dala to, co jíme sami, např. ten guláš. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lo
6285
19.9.13 14:29

@chatwenna já mám 7mi měsíčního a když jsme byli u našich, mamka mu koupila přesnidávku, já se hned vrhla na složení a koukám, že je s přídavkem cukru, tak malej neměl nic a já si dala :lol: do roka nechci, aby viděl něco s cukrem nebo s přídavkem soli…moje kamarádka dávala upečenou buchtu, kde je strašně cukru 8mi měsíčnímu, dávali mu slízat pěnu od piva a podobně..u mě by tohle nehrozilo…a jestli od roka polevím? Už asi ano, ale ne nějak razantNě, Nutelu bych nerada viděla v jeho pusině..ale třeba ten guláš by mi vůbec nevadil..samozřejmě nesměl by být osrtý. A pribiňáky mu už v roce dávat určitě budu… Prostě myslím, že nic se nemá přehánět, jsem zastáncem toho, všeho s mírou, ale i podle selskýho rozumu…Nechci mít dítě na BIO, ale zároveň mu nebudu dávat přeslazené a přesolené věci…prostě tak nějak normálně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5502
19.9.13 14:30

Tak já už mám tříleťačku, ale na spoustě oslav v rodině apod jsem dřív taky působila jako šílená matka… říkala jsem, že to není zdravé/že dávat nechci a má času dost nebo tak něco… myslím, že každý dělá, jak uzná za vhodné, nedávno jsem viděla, jak známá dávala rok a půl staré holčičce upíjet ze svýho kafe (s tím, že jí dává ochutnat vše, když chce) - no, její věc, já bych to neudělala, protože pro to nevidím důvod, ale nijak jsem to nekomentovala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38135

Nevysvetluju, porad varim ty jeho detske „slichty“, povetsinou zvlast, akorat jsem od roka zacala dochucovat a varit s korenim, s mirou, ale opravdu pro me uderem prvnich narozenin nezacne jist vsechno co my.. jo, dostane vice mene skoro vsechno ochutnat, ale na jidlo mu to nedam.. a jestli se to nekomu nezda, jeho problem, je to moje dite a budu ho krmit, cim ja uznam za vhodne ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
465

Já už na všechny kašlu a pořád malému vařím zvlášť popř. sobě si dochucuji na talíři. Když jde k babičkám má všechno připraveno a po několika výstupech si mu moje mamka nedovolí dát nic jiného :-) A na řeči od prababičky, že já jsem taky jedla v půl roce knedlíky, párky, klobásy, pak odpovídám, že díky tomu tak vypadám - ekzém, alergie, problémy se žlučníkem :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943

Mne do toho naštěstí nikdy nikdo nekecal. Dávala jsem co jsem uznala za vhodné, v podstatě stejně jako ty. Plesník sýry, oříšky, majonézu atd. ne, ale když si malá v roce a půl zobla od manžela tlačenky nebo utopence, tak jsem to neřešila. To zas moje sousedka byla na větví z toho, že tchán dal její malé kousat nevařený párek.
Kdyby še mě někdo ptal, proč něco moje dítě nemůže, tak bych řekla, že nechci aby to zatím jedlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38135

Nevysvetluju, porad varim ty jeho detske „slichty“, povetsinou zvlast, akorat jsem od roka zacala dochucovat a varit s korenim, s mirou, ale opravdu pro me uderem prvnich narozenin nezacne jist vsechno co my.. jo, dostane vice mene skoro vsechno ochutnat, ale na jidlo mu to nedam.. a jestli se to nekomu nezda, jeho problem, je to moje dite a budu ho krmit, cim ja uznam za vhodne ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
19.9.13 14:31

Nejčastěji odpovídám, že to doma nejíme nikdo, což je často pravda, protože třeba taveňáky nejíme a nekupujeme, z uzenin jen kvalitní šunku… a vařím celkem zdravě. Pokud remcají dál, tak říkám, že jsem to prostě řekla.
Pro okolí jsem magor a cvok, ale prostě nepovolím. Bohužel máme v příbuzenstvu o málo starší dítě a to jí „normálně“ cca od 10 měsíců, takže to srovnávání je o to horší.

• Citovat
  • Upravit
11117

@chatwenna
ja nektere doporuceni kaslu a nejsem zadny bio-silenec, co diteti neda ochuceny jogurt. ale nektere veci proste nedostane a to jeste hodne dlouho a nektere pokud mozno vubec nikdy ;)
ja treba zas nechapu ceskou zvyklost cpat deti odmala denne pecivem (nekritizuju, jenom to jde mimo me), proste vsude je neco a kazdy at si svoje ditko krmi podle svych zasad a ostatni at to neresi.

jinak plne s tebou souhlasim, ze je blbina prejit od „miminkovske“ stravy ke gulasi s knedlikem, to ten zaludek fakt musi dostat zabrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
287

Ano s tím jsme se taky setkala, podle mojí tchýně už bude moct všechno, lae co ona by dceři cpala všechno už od 6 měsíců…a dost mi to vadí..nedávno moje matka strkala dceři lízatko fakt nenormální…jsem myslela že zešedivím..nevím jak jim vysvětlit že je to moje détě a že já si budu dělat a krmit dítko čím ja uznam za vhodný.. :)…a asi jsu pro ně divná, špatná matka, která by nechala dítě umřít hlady..přitom ma malá 11 kg a 10 měsíců.. :) a je fakt že dcera je fakt jedlík.. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
19.9.13 14:32

Řekla bych to jinak, od roku dítě může vše, ale přizpůsobené dítěti, takže klidně dám kuřecí řízek, ale přírodní, guláš jsem taky dávala, ale byla to spíš napodobenina guláše, tkaový slabý odvar :lol: prostě se pomaličku od roku učily moje dcery na normální jídlo, ale to vaření se přizpůsobilo jim, aby to mohly. Přiměřeně kořením, přiměřeně solím, raději používám ze zahrádky čerstvé zelené koření to neuškodí.
Třeba klasické vývary si myslím, že neuškodí už ani před rokem, my je dáváme kolem 8 měs. nevidím na tom nic špatného, učily se mi na tom jíst kousky :pankac:

Minerálku jsem poprvé dala až někdy v 18 měs. tuším :think: a pribináky neřeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí