Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda dodržujete termín preventivní prohlídky u praktického lékaře, na kterou máte nárok vždy po 2 letech..?
Byla jsem naposledy v roce 2022 a měla bych zase jít. Od obvoďačky už mám vypsanou i žádanku na krev, ale jsem z toho tak podělaná, že to pořád oddaluju ![]()
Nesnáším odběry, dělá se mi zle a jsem schopna kvůli tomu i nespat. Přitom vím, že bych to zanedbávat neměla.
Má s tím někdo podobný problém a jak s tím případně bojujete?
Díky za každou radu ![]()
Měla jsem jít v červnu, ještě jsem se k tomu nedokopala. Ale není to tím, že bych se bála, ale prostě „není čas“. Jsem zdravá ![]()
Naprosto ti rozumím. S časem je to bída, taky čekám na směnu, která mi to umožní, ale když už přijde, tak se tomu stejně vyhnu 🫣
A jinak se cítím také fit nebo aspoň bez nějakých problémů. Všechny jiné prevence neodkládám (gyndu, zubaře, mamograf…), ale ta krev mi je prostě nějak proti srsti, i když vim, že se z ní dá rozpoznat dost bezpříznakových onemocnění ![]()
@Pralinka82 píše: Více
no tak se do toho ani nepouštěj, když se bojíš odběru krve, tak bys to celé vůbec nezvládla,
praktická rada - kup si krém Emla v lékárně, pozor je ale drahý cca 600,–, před odběrem si potři to místo vpichu a nebude tě to vůbec bolet, je to znecitlivující krém, dává se třeba i na rty, když si slečny nechávají vpichovat botox
@stinga i kdybych sebevíc chtěla, tak se do toho pouštět nemůžu, bylo by to zbytečné (zdravotní důvody mi to bohužel neumožní)… jinak bolesti se nebojím, snesu toho poměrně dost, ale spíš mám problém s psychikou…mám to v hlavě a ty stavy si nejspíš zadělávám sama, v tom to všechno je ![]()
A když už jsme u toho tak z výsledků jsem taky trochu připokáklá. Jsem prostě magor, nooo ![]()
Ahoj, já jsem byla úplně stejná, až těhotenství mě vyléčilo… měla jsem rizikové a těch odběrů
hrůůůůza (do té doby přesně jak píšeš, nespavost, pocit na omdlení..)
Moje mamka je zdravotní sestra v laborce a ta mi vždycky dopručovala: hned jak si sedneš na křeslo oznámit, že se Ti dělá špatně, že si raději lehneš… Vždy, ale opravdu úplně vždy jsem se setkala s velkým pochopením, chlácholili mě tam jak miminko. Po odběru mi říkali, ať ležím jak budu chtít dlouho nebo ať si pomaličku sedám. Opravdu sami mi pak říkali, že jsou mnohem radši, když to lidi dopředu řeknou než když se začnou nečekaně kácet. A ještě jedna zkušenost, pokud jdeš na odběry do laborky, tak tam se mi nikdy nestalo, že by se do žíly netrefili (a to fakt nemám žádnou vidět), tam už to mají fakt zmáknuté. Když jdu normálně v ordinaci k sestře, tak tam je to horší, ale už to zvládám.
Přeju hodně štěstí a fakt se to nestyď dopředu říct, rozhodně nejsi jediná ![]()
Termíny prohlídek dodržuji, krev mi nevadí. Běž rovnou, ať se s tím nemusíš dlouho stresovat
vždyť je to na pár minut, tak nemá smysl se s tím trápit několik dní. Můžeš zkusit jít někam jinam na odběry, třeba to tam bude přívětivější.