Odběr plodové vody

2203
24.6.10 20:22

Odběr plodové vody.

Chtěla bych se zeptat jestli mi může napsat některá co má s tím zkušenosti. Dnes jsem byla na screenink ve 12tt, všechno je v pořádku a na vývojové vady není žádné podezření a ani v rodinné anamnéze nic nemáme. Ale protože mi bude v prosinci 35 let musím jít na konzultaci na genetiku a nejspíš mi doporučí odběr plodové vody. Nejsem si jistá jestli bych ho chtěla podstoupit, vím, že nejsou velké rizika, ale přesto se toho bojím . Tak bych ráda znala názor těch co byly v podobné situaci a jak jste se rozhodly jestli pro, nebo proti. Já věřím, že ten screenink je dost spolehlivý a jen kvůli věkové hranici mi přijde zbytečné riskovat, že odběr plodovky miminku ublíží. díky moc za vaše názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2845
24.6.10 20:51

Ahoj , myslím , že názorů se tu sejde jistě spousta - pro i proti.
Mě bylo v době posledního těhotenství 39 let, výsledky screeningu jsem měla zcela v pořádku , v rodině nic a dvě zdravé děti, ale dr. mi stejně amniocentézu doporučil (vím , že to se mnou myslí dobře, takže jsem ho poslechla) , ta pravděpodobnost , že se něco stane je tak malá, že to určitě stojí za to. Tedy samozřejmě pouze v případě, že by sis postižené miminko nechtěla v každém případě nechat, pak je to samozřejmě nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16492
24.6.10 20:55

Ijajeki moje mamka čekala sestru ve 42. Měla testy v pořádku a odběr plodovky odmítla. Sestra je zdravá. Je teda trochu více ukecaná a strašně otravná a závislá na čokoládě (je jí 7), - jiné „postižení“ nemá :-) Ve škole má samé jedničky a naši říkají, že je z nás čtyř nejhodnější :-) :-) :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
24.6.10 21:28

Ahoj,
taky jsem byla na odběru pl. vody, z důvodu věku, ale chtěla jsem jít a pro mou jistotu bych šla znova. V rodinné anamnéze nic takového nemáme.
Odběr byl v pohodě a máme zdravou, krásnou holčičku. Píchají to zkušení lékaři při UTZ. Potom jsem 2dny ležela a nechala se obskakovat a stihla přečíst i nějaké knížky na které jsem neměla čas. :wink: Byla jsem asi 5dní doma a potom jsem normálně chodila do práce.
Takže já bych byla pro.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1182
24.6.10 21:31

Ahoj, také jsem byla na odběru a vše proběhlo v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4181
24.6.10 21:47

Ahoj, ja jsem taky byla, bylo mi 38, a vysly mi tenkrat nejak hur hodnoty jak ve 12tt tak potom v tripple testech (riziko Downa asi 1:150 myslim), takze jsem radsi sla.
Nijak moc jsem se toho nebala, myslim jako dusledku, a samotny vykon taky o.k. Ja duverovala doktorovi, chodila jsem do Gennetu v Praze.
On totiz konkretne ten Down je zcela dilem nahody, tam si rikat „u nas v rodine nikdy nic nebylo“ je nesmysl - bohuzel vzdycky je to nekde poprve :cry: .
Ja byla na IVF, a dr mi vysvetlil, ze i kdyz doktori selektuji nejlepsi vajicka s nejlepsi spermii, pak vyberou nejlepsi embrya atd., tak Down se udelat samozrejme muze (mne to teda bylo jasny, ale jsou pry maminky, ktere si mysli, ze jim na IVF tim vyberem zajisti, ze dite bude zdrave … nesmysl).
Jo a syn je zdrav, amnio dopadlo dobre a ja byla cely tehotenstvi klidna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
24.6.10 21:50

Ahoj
jestli ti testy vyšly dobře,tak bych už nešla,taky jsem šla kůli věku,bylo mi 37 let při druhém těhotenství,ale měla jsem 1:9,to už bylo vysoký riziko.I s klukem jsem byla,to mi bylo 28,to jsem měla 1:450.
Já měla tu smůlu,že mi praska vpichem voda a půlka mi jí odtekla.Je to jen jedno procento,ale byla jsem to já.Malinká je naštěstí živá,zdravá a nedavno jí byl rok.
Tak to zvaž,taky jsem si říkala,že mě by to nepotkalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
104
24.6.10 22:12

Ahoj taky jsem byla na odběru plodovky, z důvodu věku v 33letech.Šla jsem pro jistotu a šla bych znova. V rodině nic takového nemáme.První výsledek na genetice vyšel 1:5800 a to mně uklidnilo.Jenže pak mně doktor delal ty triple testy a vyšlo mu 1:190 a tak sem musela na konzultaci.Mněla sem taky strach ale šla sem na amniocentézu.Nakonec sem uznala že to není vubec hrozné.Znám i horší vyšetření. Potom jsem den ležela.Vše je v pořádku já se těším na mimčo.Držím palečky at se rozhodneš to podstoupit nebo ne.Ale opravdu to nic není a ten klid je k nezaplacení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
24.6.10 22:31
Peda píše:
Ahoj
jestli ti testy vyšly dobře,tak bych už nešla,taky jsem šla kůli věku,bylo mi 37 let při druhém těhotenství,ale měla jsem 1:9,to už bylo vysoký riziko.I s klukem jsem byla,to mi bylo 28,to jsem měla 1:450.
Já měla tu smůlu,že mi praska vpichem voda a půlka mi jí odtekla.Je to jen jedno procento,ale byla jsem to já.Malinká je naštěstí živá,zdravá a nedavno jí byl rok.

Peda, jak se to řešilo? K kterém týdnu jsi rodila?
Ijajeki, já jsem považovala screening ve 12tt za opravdu přesný a vypovídající (určitě přesnější než tripple testy), takže na amnio bych kvůli věku (a ještě takto hraničnímu) nešla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5514
24.6.10 22:42

Ahojky , já jsem byla také na amnio a musím říci, že jsem se toho bála, ale byla jsem u moc šikovního dr. a ten mi vše vysvětlil a nakonec mi udělal i amnio. Dva dny jsem ležela a výsledky dopaly dobře a teď mám krásnou dceru a včera jí bylo 16měsíců a když budu čekat druhé, tak bych šla určo znovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5545
25.6.10 06:45

Ijajeki, ja jsem mela doporucene amnio kvuli me geneticke vade, na kterou se prislo pri vysetreni pred IVF ale nesla jsem, NT vysel dobre a jsem smirena s tim, ze moje holcicka muze mit po me tuhle vadu. Doktori rikaji, ze NT je pomerne presny. Tak verim, ze je vse OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
annonymní Ivoka
25.6.10 08:16

Ahoj. Jak už tady někdo psal-ten klid je k nezaplacení.Riziko je opravdu malé,teda taky jsem se bála,nebudu ted dělat hrdinku :lol: nijak to nebolí,dělá to vždy zkušený doktor,největší ůtrapou je to čekání na výsledky,ale taky se to dá.
Přeji správné rozhodnutí at je jakékoliv a zdravé miminko! :kytka:

• Citovat
  • Upravit
964
25.6.10 12:36

V době, kdy jsem byla těhotná mi bylo 38. Z důvodu věku jsem amnio absolvovala, přestože všechny testy mi vyšly s výbornými výsledky. Odběr nebolí, pak jsem 3 dny opravdu poctivě ležela a další 14 se dost šetřila. Jak říkají ostatní holky - ten klid je k nezaplacení (psychicky bych asi postižené dítě opravdu nezvládla…). Měla jsem 99,9% jistotu, že dítě je zdravé a 100% jistotu, že je to holčička :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
25.6.10 14:36
LucaLuca píše:
Peda píše:
Ahoj
Peda, jak se to řešilo? K kterém týdnu jsi rodila?
Ijajeki, já jsem považovala screening ve 12tt za opravdu přesný a vypovídající (určitě přesnější než tripple testy), takže na amnio bych kvůli věku (a ještě takto hraničnímu) nešla.

Mě to dělal taky uznávaný dr,nedávám mu nic za vinu,to ne.Já tím chtěla jen říct,že pokud je malá pravděpodobnost,tak je to zbytečný zásah.
Po odběru jsem jela domů,okamžitě si lehla a za hodinu jsem cítila,jak kdybych se pocíkala,tak jsem si dala tu porodní vložku a zjistila jsem,že to není moč,okamžitě přijel manžel,naložil mě a jeli jsme do nemocnice,tam mi to teklo už hodně,nechali si mě tam a že se do rána uvidí,jestli to malá vydrží.Byla jsem v 16 týdnu.To jsem ještě nevěděla,že to bude určitě holčička,jen to tak na ultr.vypadalo.Na mimi jsme čekali dlouhých 5 let,tak máme děti od sebe 9 let :-?
musela jsem ležet nohama nahoru a v noci voda přestala odtékat,zbyla jí půla,měla jsem zavedený do žíly atb,protože hrozila infekce a nesměla jsem jíst ani pít,kdyby byla potřeba jet na sál.Pak jsem chodila na pravidelný ULT,jak je na tom malinká a čekalo se,jestli nedostanu infekci,nezačne to znovu téct a zda to vydrží maličká a voda se začne dělat.Všechno mělo dobrý konec,voda se do měsíce udělala v původním množství a porodila jsem přesně na termín holčičku,které je rok a tři týdny.

Je to prostě zásah do těla a zbytečně by se to asi podstupovat nemělo,jen když je vysoké riziko nějaké anomálie…proti nejsem,ale už bych asi nešla po mé zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2203
25.6.10 18:40

Moc děkuju za vaše zkušenosti a názory já právě taky věřím, že když se u screeninku žádné ani malé riziko nenašlo je miminko v pořádku. Nevím ty výsledky ještě v číslech krev mi brali zároveň s ultrazvukem, ale pokud to nebude dobré zavolají hned z laborky a zatím se nikdo neozval tak je to snad v pořádku. Uvidím co mi řeknou na té genetické konzultaci, ale zatím se spíše přikláním k tomu, že s dobrými výsledky screeninku je ten odběr zbytečný zásah. Pokud by mi vyšlo nějaké podezření na postižení dítěte asi bych na odběr šla, ale dělat to jen kvůli věku se mi nechce. Jak budu mít po genetice dám vědět jak to dopadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí