Odběr plodové vody? Rozhodnutí.

10
3.3.25 09:59

Odběr plodovky? Rozhodnuti

Dobry den děvčata, obracím se na vás pro radu…jak to vidíte vy;)
Je mi 36, bohuzel mi na screeningu vyšel pozitivní výsledek na downa (1:2 17). Jsem objednaná na plodovku za 2 dny, budu akorát 18+2tt. Vyšly mi pouze špatné krevní testy, ultrazvuk v pořádku vc. Nosní kůstky. Bohuzel placené krevní testy by nebyly v mem případě průkazné ;( chytám paniku zda tam jít či ne… vysledky jsem konzultovala na 2 gen. Pracovištích + se svým gynekologem a všichni mi odběr doporučili. Opravdu mam velký strach z potratu, již mám za sebou zamlklé těhotenství. Současne těhotenství je bez komplikací. Manžel to má také 50:50…. Opravdu nevim jak se rozhodnout. Pripadne dite s downem bychom si nenechali. Dekuji

Edit: v mem případě by bohuzel testy krevní mohli vyjít jako falešné pozitivni či negativni= neprukazny výsledek na který se nedá spolehnout. Nechci být konkrétní z jakého zdravotního důvodu to tak bohužel je. Velice mě to sebralo, protože jsem ty testy chtěla.

Příspěvek upraven 03.03.25 v 10:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4085
3.3.25 10:03

Tak pokud byste si pripadne dite s Downem nenechali, tak je asi volba jasna, v porodnici uz ho nevratite. Proc by byly krevni testy neprukazne? Ten pozitivni vysledek je z prvotrimestrialniho screeningu nebo z tripple testu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
3.3.25 10:12

@Gritty No tak asi není o čem, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2909
3.3.25 10:12

Tak pokud si dite s DS nechat nechcete, tak odber plodovky je dost jasny, ne? Vubec nevim nad cim tedy uvazujes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2272
3.3.25 10:19

Muzes si nechat udelat testy z krve, stoji to ale nejak pres 10 tisic.

Jinak jsem nepochopila co je 1:2 17

To je 1: 217? Protoze to je stale pravdepodobnost ani ne pul procenta, ze dite downa ma.

je to 0,46% procenta. Pokud ultrazvuk dopad dobre, tak ja bych neplasila. Pokud bych chtela mit 100% jistotu, sla bych na test z krve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1788
3.3.25 10:19

Nevím úplně, co chceš slyšet. Dítě s downem nechceš, riziko úplně malé nemáš. Nikdo ti tu neřekne, že tvoje dítě downa nemá, tu jistotu ti dá pouze plodovka. A to, že ti někdo napíše, že měl stejné riziko a Down se neprokázal, neznamená, že v tvém případě to bude stejně. A je spousta případů, kdy utz je v pořádku a Down se potvrdí z plodovky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
3.3.25 10:20
@PinkiePieCutie píše: Více

Pise, ze krevni testy udelat nejde.

Zakladatelko, samozrejme bych sla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2272
3.3.25 10:21
@DandátkoP píše: Více

proc by neslo? Pak asi ta plodovka, pokud vi na beton, ze down neprichazi v uvahu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2272
3.3.25 10:24

Co to znamena krevni testy by nebyly prukazne.

Testy na trizomii na downa prukazne jsou. Pokud ti vyjde negativni vysledek, downa dite mit nebude (samozrejme absolutni jistota neplati u niceho, ale jsou dost spolehlive)

Pukud krevni testy jsou pozitivni, tak se matka posila jeste na odber plodovky, aby to bylo uplne co nejvic jiste, ze dite opravdu downa ma, nez se vystavi zadanka na potrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
3.3.25 10:26
@PinkiePieCutie píše: Více

Tak asi budou pripady, kdy to delat nelze. Treba kdyz je syndrom mizejiciho dvojcete, tedty z krve se nedelaj, nejsou prukazny. Nikdy jsem to moc nezkoumala, ale asi to zakladatelce muselo bejt receno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
3.3.25 10:27

Ja teda ani nechapu, ze se to resi az ted, v 19tt?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13969
3.3.25 10:33

Co ti vyšlo špatně na krevních testech?

Toto za tebe nikdo nerozhodne. V obou těhotenstvích jsem měla pozitivní screening. Ultrazvuky byly v obou případech v pořádku. Měla jsem nízký PAPP-A u obou těhotenství. U druhého byl větší rozdíl mezi PAPP-A a volným hCG, takže riziko bylo 1:150 (asi tak nějak). Plodovou vodu jsem odmítla, takže jsem měla dva velké ultrazvuky s odstupem měsíce, aby se zjistilo, zda se miminko vyvíjí tak, jak má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13969
3.3.25 10:34

Taky mi to příjde celkem pozdě :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.3.25 10:38

Protože se čeká, až bude plodové vody dostatek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
3.3.25 10:44

Odběr klku mi nebyl doporučen, z určitého zdr. Důvodu.
Takze sem musela čekat na odber plodovky se kterou sem se smiřovala, ale dnes jsem narazila na diskuzi, kde dámy psaly o potratech po odběru a dost me to znejistilo. Tak jsem opravdu bezradná :( jsem obecně strašně nerozhodný člověk, to riziko potratu mě opravdu znepokojuje kdyz už mam jeden potrat za sebou, tohle mimco je vymodlené, nedokážu si přestavit o nej přijít, jestli je zdravý. Na argument ze když je to vymodlené dítě tak bych si měla nechat i dítě s down a neřešit to napíšu pouze to, ze se profesně pohybuji v sociální oblasti, takze opravdu ne. Dal to rozebírat raději nechci.je to každého volba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí