Přítel chce oddělené SJM

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2519
30.11.23 14:11
@Snowie23 píše:
A jak byste tedy nazval jinak výpověď dohodou? Když je tam dohodnuta jiná výpovědní lhůta a podmínky? :think:

Dohoda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snowie23
30.11.23 14:12
@Kasandra159 píše:
Dohoda

Dohoda :lol: :D čeho??
Dohoda o tom, co si dá kdo j snídani?
Tak to určitě ne.

• Citovat
  • Upravit
3139
30.11.23 14:13
@Snowie23 píše:
A jak byste tedy nazval jinak výpověď dohodou? Když je tam dohodnuta jiná výpovědní lhůta a podmínky? :think:

dohoda o ukončení pracovního poměru přeci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106246
30.11.23 14:21
@matkabagristy píše:
Bud rada, ze te zadluzenou nekdo chce

ale, to snad ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
30.11.23 14:27
@smile_xxx píše:
vydělává víc, ale to hlavně proto, že ho dlouho do dospělosti dotovali rodiče (mně fakt ne, naopak) a já teprve končím VŠ..Jak může mít vliv toho, že ho rodiče podporovali finančně na jeho současný plat? Evidentně máš holou zadek, a velké dluhy. To se oddělenému SJM nedivím.

fakt Tě nic nenapadá?
Třeba:

• mu platili živobytí při studiu vš nebo mu celkově umožnili vš studovat, aniž by musel u toho chodit na brigády nebo řešit, jak se uživí a mohl se plně věnovat nějakému náročnému studiu
  • finančně ho podporovali třeba i v začátcích pracovního života, takže si mohl vybrat práci, která se mu hodila kvůli praxi a kontaktům a nemusel se ohlížet, zda ho uživí
  • finančně ho podpořili při zajištění bydlení - buď mu třeba dali nějakou nemovitost, nebo mu dali peníze, nebo mu poskytli bezúročnou půjčku, takže opět mu odpadla starost s kalkulací, zda mu jeho práce aktuálně vydělá na bydlení a mohl se plně soustředit na budoucnost
  • finančně ho podrželi v jakékoliv krizovce v případě, že třeba přišel o práci, takže opět nemusel vzít první, co bylo, aby neumřel hlady, a mohl si počkat na solidní místo.

Docela vtipný, že si lidi neuvědomí, že tohle všechno jsou privilegia, která dost zásadně můžou ovlivnit celý pracovní život. Moji spolužáci, co si museli přivydělávat už na střední (nemluvím o brigádě, aby měli na dovolenou nebo boty za 5000, co hrozně chtěli), buď na VŠ vůbec nešli a mazali rovnou do práce, kde jim třeba to vzdělání chybělo, nebo stíhali přednášky s odřenýma ušima mezi brigádama a školu třeba nedokončili a skončili v úplně jiném, často méně lukrativním oboru, než chtěli… Já třeba to privelegium měla částečně, studovat jsem mohla a měla jsem i štěstí na první práci, která mi sloužila jako odrazový můstek, ale hodně lidí tohle prostě nemá a ten život se pak odvíjí dost jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5075
30.11.23 14:34
@Kasandra159 píše:
Dohoda

To je na delší diskuzi. Smluvní strany se mohou dohodnout na čem chtějí, ale dohoda nesmí být v rozporu se zákonem (a dobrými mravy) což o výpovědní lhůtě je. Případný soud by zřejmě konstatoval, že strany vcelku jasně projevily vůli (ukončit PP) jen to špatně nazvaly. Právník zaměstnance by se však točil na použití slova „výpověď“ (např. z důvodu odstupného) a zahrál by to na nerovnost - zaměstnanec je přihlouplý prosťáček a zaměstnavatel má k dispozici aparát včetně právníků - proč tedy připustil použití slova výpověď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
815
30.11.23 14:38
@Snowie23 píše:

Nevím, jestli se mi to podaří napsat srozumitelně, ale zkusím :lol: Výpověď dohodou je trochu míchání jablek s hruškama. Obojí je ukončení pracovního poměru, ale každé jiným způsobem. Prostě v prvním případě jedna strana smlouvu vypoví, ve druhém se na ukončení dohodnou. Jsou to dva různé akty. „Výpověď dohodou“ je tedy vlastně nesmysl. Je to dohoda o ukončení pracovního poměru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5075
30.11.23 14:55
@Kvestorka píše:
Je to dohoda o ukončení pracovního poměru.
Čistě hypoteticky: v dokumentu je zapsáno „výpověď dohodou“ a u případného soudu zaměstnanec (jak jsem psal přihlouplý prosťáček) vypovídá: „kamarád mi radil, abych si nechal dát výpověď, že tak dostanu odstupné a tak jsem tu výpověď podepsal“, tedy nebyl zaměstnanec uveden v omyl tím, že v dokumentu (faktické dohodě) bylo použito slovo výpověď?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2395
30.11.23 15:03
@Luboš P píše: Čistě hypoteticky: v dokumentu je zapsáno „výpověď dohodou“ a u případného soudu zaměstnanec (jak jsem psal přihlouplý prosťáček) vypovídá: „kamarád mi radil, abych si nechal dát výpověď, že tak dostanu odstupné a tak jsem tu výpověď podepsal“, tedy nebyl zaměstnanec uveden v omyl tím, že v dokumentu (faktické dohodě) bylo použito slovo výpověď?

Neznalost neomlouvá. :)

Výpověď je jednostranný úkon, dohoda dvoustranný. Z toho, jak je to psané, jasně poznáš, co to je. Pokud tam jsou dva podpisy (vyjádření souhlasu) - je to dohoda. Výpověď žádný podpis druhé strany nepotřebuje. Stačí potvrzení o odeslání/doručení/převzetí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4311
30.11.23 15:05

Kašli na nějaké dohody a smlouvy a tohoto člověka si neber. V manželství mají oba dva kopat za jeden tým, ne se šťourat ve vlastním písečku - jinak je to manželství v drtivé většině případu(protože teď se objeví uživatelky, které to tak mají a jsou mocinky štastne z toho, že ten jejich s nimi ani kus chleba nerozdeli) na houby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5075
30.11.23 15:16
@Tomie píše:
Neznalost neomlouvá. :)Výpověď je jednostranný úkon, dohoda dvoustranný. Z toho, jak je to psané, jasně poznáš, co to je. Pokud tam jsou dva podpisy (vyjádření souhlasu) - je to dohoda. Výpověď žádný podpis druhé strany nepotřebuje. Stačí potvrzení o odeslání/doručení/převzetí. :nevim:

S tím já souhlasím, ale dovedu si představit to točení právníků na projevení vůle, uvedení v omyl atd. A také si dokážu představit rozhodnutí NS nebo ÚS, že nižší soudy to řešily čistě formálně a nevzaly v úvahu… Soud se musí vypořádat i s blbostmi a výpověď dohodou je blbost, která ale může přinést komplikace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
30.11.23 15:38

Ty jo, dvě strany plevelení diskuze tématem výpověď dohodou x „covlastnějinéhotoje“. Bezvadný, fakt, že jo.

K zakladatelce:

Mně osobně přijde relevantní mít právo se rozhodnout. Snad to časem bude bráno jako standard a ne jako „on mi nevěří!!!“. Zároveň je ale dobré nad tím přemýšlet - a nechat si poradit od někoho, kdo tomu rozumí.

Mimochodem, pokud sis „kdysi“ brala půjčku na vystěhování se - už pár let se o tom ví a ty ji ještě pořád splácíš, tak je někde něco špatně. Půjčka zbytečně velká? Zbytečně na dlouho? Pokud to nebyly statisíce, rozumný člověk by měl splaceno. Navíc kombinace teprve dokončuji VŠ a už jsem stihla mít dluh, ta taky není ideální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5075
30.11.23 15:46
@smile_xxx píše:
Takže předmanželská smlouva by se týkala kontaktně čeho?

Toho co manželé (nebo jeden z nich) nabydou za trvání manželství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5075
30.11.23 15:57
@Gituš píše:
Ty jo, dvě strany plevelení diskuze tématem výpověď dohodou

Téma (je to i v nadpisu) je oddělené SJM, mně srovnání s výpovědí dohodou připadá jako patřičné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí