Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@matkabagristy píše:
jenze v praxi to tak nefunguje. Svatbou vznika SJM, takze ten z manzelu, ktery nemovitost nevlastni ma narok na polovinu investic do ni (splatky hypoteky, rekonstrukce, nakladne opravy…), a naopak v pripade nesplaceni dluhu je ohrozen majetek druheho z manzelu. protoze exekutor je opravnen poptavat ze sjm. Svatba se vznikem sjm je velmi dulezite rozhodnuti. Znam z blizke rodiny, co mohou zpusobit dluhy jednoho z manzelu. Poucena negativni zkusenosti bych se dluznikovi vyhnula sirokym obloukem.
Svatbou vzniká SJM automaticky, ale třeba u uvedené nemovitosti je to složitější. Tedy vlastník nemovitosti v případě SJM o nemovitost nepřichází ani v případě rozvodu. Investice do nemovitosti jsou diskutabilní, protože nárok na investice do té nemovitosti nemá. Ovšem pokud jsou společné finance (příjmy), těžko oddělit investici do oné nemovitosti od společných financí. A právě takové úpravy SJM se dají řešit smlouvou. Má to ale i druhou stranu mince, druhý z manželů, nevlastník oné nemovitosti, má nárok při rozvodu na polovinu zisku z nemovitosti. Ale taky ty samé zisky se započítávají do společných financí, které oba užijí „společně“. Tedy toto je podle mě spravedlivé a i rozumné. V případě automatického SJM. Dluhy jsou další kapitolou, která má podobný charakter. Ale je třeba dluhy rozlišit. Třeba dluhy do bydlení,…oba z manželů mají požitek z bydlení. Stejný, jenže vlastník dluhu je splácí. Tedy je na místě se spolupodílet na splácení dluhu. A opět tady platí, že nelze nijak oddělit ze společných financí částku určenou na umoření dluhu. S investicemi je to stejné. A právě takové případy řeší zase smlouva. Samozřejmě jsou i výjimky ze SJM. Nechal jsem odkaz výše v příspěvku. Stačí číst a hledat. Nedomnívat se, ale skutečně hledat,…případně si nechat vysvětlit výklad zákona. Nakonec správný výklad zákona stejně určuje soud.
![]()
@smile_xxx píše:
Já respektuji to, že když má někdo nemovitost před svatbou, tak v případě rozvodu se o ní nechce dělit. Ale co nabudou v manželství by se mělo dělit napůl, ať už mají stejný plat nebo rozdílný. Co se týká dluhů, ať už před svatbou nebo během manželství, to by měl splácet ten, kdo si je udělal (vyjma hypo nebo max. nového auta).
No a o to právě jde, když nabudou v manželství dluhy, tak je taky mají dle zákona napůl. Nejde se dělit jen o výdělky nebo třeba nemovitosti, ty dluhy jsou taky majetek obou. Takže nezbývá než ten majetek rozdělit, když jeden nechce platit dluhy druhého. Co bylo před svatbou je věc jiná, to se do SJM nepočítá
@Snowie23 píše:
„DPP neboli dohoda o provedení práce je jedním ze způsobů práce mimo pracovní poměr""Dohoda o provedení práce (DPP) nebo o pracovní činnosti (DPČ) upravuje vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Nejedná se ale o klasický pracovní poměr.“
nešlo o výpověď „dohody provedení práce“, ale o nesmyslné slovní spojení „výpověď dohodou“, tedy o ukončení pracovního poměru oboustrannou dohodou obou stran smlouvy, nikoli jednostrannou výpovědí
@Kvestorka píše:
No a o to právě jde, když nabudou v manželství dluhy, tak je taky mají dle zákona napůl.
Není to tak. V SJM nejsou podíly (tedy ani ne 1/2 na1/2), v předcházející právní úpravě to bylo BSM - bezpodílové spoluvlastnictví manželů, což lépe vystihovalo skutečnost. A věřte nejde o nějaké slovíčkaření, má to význam a jde o peníze. Mají-li manželé společný dluh, tak nemá každý 1/2, ale celý. A rozdělení věci v SJM na polovinu je zúžení SJM (věc v SJM byla a už není), tedy musí provedeno veřejnou listinou. Jinak soud nemusí po rozvodu vypořádat SJM 1/2 na 1/2
Příspěvek upraven 01.12.23 v 16:32
@someargue píše:
Kašli na nějaké dohody a smlouvy a tohoto člověka si neber. V manželství mají oba dva kopat za jeden tým, ne se šťourat ve vlastním písečku - jinak je to manželství v drtivé většině případu(protože teď se objeví uživatelky, které to tak mají a jsou mocinky štastne z toho, že ten jejich s nimi ani kus chleba nerozdeli) na houby.
A co to vzít z druhé strany? V případě podnikání bude muž ženu chránit před svými dluhy? Naši měli zúžené SJM, oba podnikatelé, domy měli dva, takže každý měl na sebe napsaný jeden, aby se nehádali a na velké nákupy se střídali…dovolené platil většinou táta, já mám taky ráda to moje, tvoje, v případě, že se něco po.sere pak vlastně nic dělit nemusí a jedny boje odpadnou
ale jasně není to pro každého a souhlasím, že musí být nějaká pojistka pro toho, kdo má nějakou překážku, jako je RD a starání se o děti, ale fungovat to může ![]()
@Anonymní píše: … a stejně by jestli to dobře chápu dluh neměl spadat do SJM, když je můj z dřívějška.
Dluh je sice jen tvůj, ale v případě SJM by se splácel ze společného. Předmanželská smlouva je proto na místě. Příběh, kterak vysokoškolačka přestěhováním se k letitému dluhu přišla, by stál za bližší vysvětlení.
Je to svým způsobem o důvěře ale i není. Třeba ti věří, ale ví, že existuje reálná šance že mu zakukáš jinde a ještě ho obereš i o fusekle. Musíš to brát tak, že se chrání před nejistou budoucností. Buď ráda., že nemáš blbce a netahej do toho důvěru.
@Anonymní píše:
A co to vzít z druhé strany? V případě podnikání bude muž ženu chránit před svými dluhy? Naši měli zúžené SJM, oba podnikatelé, domy měli dva, takže každý měl na sebe napsaný jeden, aby se nehádali a na velké nákupy se střídali…dovolené platil většinou táta, já mám taky ráda to moje, tvoje, v případě, že se něco po.sere pak vlastně nic dělit nemusí a jedny boje odpadnouale jasně není to pro každého a souhlasím, že musí být nějaká pojistka pro toho, kdo má nějakou překážku, jako je RD a starání se o děti, ale fungovat to může
Přesně pro tebe jsem to označila tučným písmem “v drtivé většině případu”, bo mi bylo jasné, že se vyrojí expertky u kterých to funguje a je to super. Napsala jsem to přímo do závorek a stejně se jedna našla.
@the.last.trial píše:
Je to svým způsobem o důvěře ale i není. Třeba ti věří, ale ví, že existuje reálná šance že mu zakukáš jinde a ještě ho obereš i o fusekle. Musíš to brát tak, že se chrání před nejistou budoucností. Buď ráda., že nemáš blbce a netahej do toho důvěru.
Další single zoufalec, který rozdává svá moudra o nevernych ženách na epipi?
@someargue píše:
Další single zoufalec, který rozdává svá moudra o nevernych ženách na epipi?
Většina rozvodů je podaných ze strany žen. Na manželství většinou tratí chlap. Dodělej si matiku, hned po snídani. No a moje poměry do toho taky netahej vševědko. ![]()
@the.last.trial píše:
Většina rozvodů je podaných ze strany žen. Na manželství většinou tratí chlap. Dodělej si matiku, hned po snídani. No a moje poměry do toho taky netahej vševědko.
Takže jsem měla pravdu
no jo, ženy jsou zlé a chtějí ubližovat chudáčkům mužům, ještě ze jsou takoví kazatele jako ty, kteri ty nebohé muže spasí 🥹
@someargue píše:
Takže jsem měla pravduno jo, ženy jsou zlé a chtějí ubližovat chudáčkům mužům, ještě ze jsou takoví kazatele jako ty, kteri ty nebohé muže spasí 🥹
No samozřejmě. Pravdu si utváříme my samotní. Když něčemu hodně věříš, stává se to faktem. Sice jen ve tvé hlavě nebo sociální bublině, ale i to se počítá.