Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Luboš P píše:
To je na delší diskuzi. Smluvní strany se mohou dohodnout na čem chtějí, ale dohoda nesmí být v rozporu se zákonem (a dobrými mravy) což o výpovědní lhůtě je. Případný soud by zřejmě konstatoval, že strany vcelku jasně projevily vůli (ukončit PP) jen to špatně nazvaly. Právník zaměstnance by se však točil na použití slova „výpověď“ (např. z důvodu odstupného) a zahrál by to na nerovnost - zaměstnanec je přihlouplý prosťáček a zaměstnavatel má k dispozici aparát včetně právníků - proč tedy připustil použití slova výpověď?
není lepší než se rozjímat nad delší diskuzí odcitovat příslušný paragraf? Výpověď dohodou neexistuje a náš právní řád ji nezná. To jen lidé, kteří neví jak takové ukončení pracovního poměru nazvat, to chápou a přijde jim to srozumitelné. Nic proti nim a taky nic proti zaměstnavateli. Zaměstnavatel by v podstatě neměl přijmout „cokoli“ o rozvázání a skončení pracovního poměru, ze kterého není jasné o co se jedná a komu je adresováno. Že se tak neděje, je věcí druhá a vždy to jde ku škodě té či oné strany. Jinak právníci pracují, v podstatě musí pracovat s přesným zněním zákonných a podzákonných norem.
Obecné ustanovení o rozvázání a skončení pracovního poměru § 48
(1) Pracovní poměr může být rozvázán jen
a) dohodou,
b) výpovědí,
c) okamžitým zrušením,
d) zrušením ve zkušební době.
(2) Pracovní poměr na dobu určitou končí také uplynutím sjednané doby.
(3) Pracovní poměr cizince nebo fyzické osoby bez státní příslušnosti, pokud k jeho skončení nedošlo již jiným způsobem, končí
a) dnem, kterým má skončit jejich pobyt na území České republiky podle vykonatelného rozhodnutí o zrušení povolení k pobytu,
b) dnem, kterým nabyl právní moci rozsudek ukládající těmto osobám trest vyhoštění z území České republiky,
c) uplynutím doby, na kterou bylo vydáno povolení k zaměstnání20), zaměstnanecká karta nebo povolení k dlouhodobému pobytu za účelem výkonu zaměstnání vyžadujícího vysokou kvalifikaci.
(4) Pracovní poměr zaniká smrtí zaměstnance. Zánik pracovního poměru v případě smrti zaměstnavatele, který je fyzickou osobou, upravuje § 342 odst. 1.
Díl 2
Dohoda
§ 49
(1) Dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na rozvázání pracovního poměru, končí pracovní poměr sjednaným dnem.
(2) Dohoda o rozvázání pracovního poměru musí být písemná.
(3) Každá smluvní strana musí obdržet jedno vyhotovení dohody o rozvázání pracovního poměru.
Ať už se jedná o jakoukoli formu podle § 48, vždy musí být uvedeno, že se jedná o rozvázání a skončení pracovního poměru a to buď podle § 48, odst 1, písm a nebo b nebo c nebo d. Není to tak dlouho, co jsem takovým procesem prošel. ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím ženy,
Mám dotaz ohledně SJM. Přítel mě podle všeho plánuje brzy požádat o ruku, ale už dřív se vyjádřil s tím, že by chtěl oddělit SJM (stanovil by tam prý i to, že by šlo v případě rozvodu vše nějak spravedlivě - popravdě jak to má přesně vymyšlené nevím). Já tedy splácím dluh z doby, kdy jsem se narychlo musela vystěhovat z předchozího bydlení, ale splácím řádně (nikdy jsem nezmeškala ani jednu platbu) a stejně by jestli to dobře chápu dluh neměl spadat do SJM, když je můj z dřívějška. Tohle nastavení se mě ale pořád nějak dotýká, jako by mi nevěřil, přitom už pár let ví, že se snažím dělat všechno, abych měla co nejdřív splaceno a nekupuju žádné blbosti ani neutrácím co nemám.. Jak byste se na mém místě zachovaly vy? Je mi zase hloupé odporovat, protože je pravda, že vydělává víc, ale to hlavně proto, že ho dlouho do dospělosti dotovali rodiče (mně fakt ne, naopak) a já teprve končím VŠ..
zkus si prostudovat toto.
https://www.pravoprovsechny.cz/…eni-manzelu/
myslím si, že z toho pochopíš souvislosti a netřeba řešit domněkologii, která se zde docela rozvinula. Víc ti asi poradit nemohu, ale určitě taková dohoda není nic proti ničemu. Osobně bych, opravdu zvážil jednu z možných variant. A rozhodně takové jednání není o tom, že bych někomu nevěřil nebo ne.
![]()
@smile_xxx píše:
Tak mě napadá, pokud má nějakou nemovitost, tak i po uzavření sňatku bude jen jeho, ne? Takže předmanželská smlouva by se týkala kontaktně čeho?
Třeba je to kvůli tomu, že když má zakladatelka dluhy, chce se pojistit, aby případné další nešly i za ním. Nebo třeba když vydělává výrazně víc, tak se nechce v případě rozvodu dělit ![]()
Říkáš, že končíš VŠ… Dívej se na to z druhé strany. Jednou můžeš vydělávat mnohem víc než on a v případě rozvodu za smlouvu nekonečné budeš ráda
@annlady píše:
dohoda o ukončení pracovního poměru přeci
Dohoda, ale není pracovní poměr
@Snowie23 píše:
Dohoda, ale není pracovní poměr
Co to meleš?
@annlady píše:
Co to meleš?
„DPP neboli dohoda o provedení práce je jedním ze způsobů práce mimo pracovní poměr“
„Dohoda o provedení práce (DPP) nebo o pracovní činnosti (DPČ) upravuje vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Nejedná se ale o klasický pracovní poměr.“
@Mahidevran píše:
Asi nemáš schopnosti vydělat, ušetřit, zhodnotit peníze / majetek. A ještě zplácíš dluh. To se divím, že se vůbec hrne do manželství.
Kolik VS má nasetreny nějaký majetek??
@Snowie23 píše:
To jde??někde jsem četla, že to takhle rozbattlovat nelze. Že nemůžeš mít pojištěné jen to špatné, ale benefity chtít. Tzn. drift se jeho dluhů, ale nárokovat si jeho plat.
Asi to nejak pujde. My sepisovali oddělené jmění manželů také, a vysloveně se tam psala každá „polozka“ extra. Co jsem pochopila, tak by se tam dalo něco vymezit extra. My to nakonec máme odděleně vyjma běžného vybavení bytu.
Jen dodam, ze jsem to prvně nadhodila ja. Z pracovni praxe jsem videla až příliš mnoho vyrizenych exmanzelu/exmanželek, kteří splaceli dluhy, protoze jejich drahé/drahemu ruplo po deseti letech manzelstvi v bedně.
Je ale pravda, ze my neplanovali děti, takže nejak nehrozi, ze bych koncila s holym zadkem a trema detma na krku, zatimco mistr si vozi zadel v bavoraku.
A normalne hospodarime společně, na jeden účet
Příspěvek upraven 30.11.23 v 21:51
@Mar__tanka1983 píše:
Asi to nejak pujde. My sepisovali oddělené jmění manželů také, a vysloveně se tam psala každá „polozka“ extra. Co jsem pochopila, tak by se tam dalo něco vymezit extra. My to nakonec máme odděleně vyjma běžného vybavení bytu.
Zajímavé, děkuju ![]()
@Snowie23 píše:
„DPP neboli dohoda o provedení práce je jedním ze způsobů práce mimo pracovní poměr""Dohoda o provedení práce (DPP) nebo o pracovní činnosti (DPČ) upravuje vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Nejedná se ale o klasický pracovní poměr.“
Michas hrušky s jabkama ![]()
Forma a způsoby ukončení, věř že to co ti píší je pravda, způsob ukončení pracovního poměru.
Ano „dohoda“ o provedení práce existuje, ale je to něco jiného.
Howg katedra pracovního práva se zrovna otřásla v základech..
@Temnástranasíly píše:
Michas hrušky s jabkama
Forma a způsoby ukončení, věř že to co ti píší je pravda, způsob ukončení pracovního poměru.Ano „dohoda“ o provedení práce existuje, ale je to něco jiného.
Howg katedra pracovního práva se zrovna otřásla v základech..
Copak katedra, ale i normálně smýšlející člověk lajcky orientovaný… Bože, do koho jsi tu duši dal.
@smile_xxx píše:
Já respektuji to, že když má někdo nemovitost před svatbou, tak v případě rozvodu se o ní nechce dělit. Ale co nabudou v manželství by se mělo dělit napůl, ať už mají stejný plat nebo rozdílný. Co se týká dluhů, ať už před svatbou nebo během manželství, to by měl splácet ten, kdo si je udělal (vyjma hypo nebo max. nového auta).
jenze v praxi to tak nefunguje. Svatbou vznika SJM, takze ten z manzelu, ktery nemovitost nevlastni ma narok na polovinu investic do ni (splatky hypoteky, rekonstrukce, nakladne opravy…), a naopak v pripade nesplaceni dluhu je ohrozen majetek druheho z manzelu. protoze exekutor je opravnen poptavat ze sjm. Svatba se vznikem sjm je velmi dulezite rozhodnuti. Znam z blizke rodiny, co mohou zpusobit dluhy jednoho z manzelu. Poucena negativni zkusenosti bych se dluznikovi vyhnula sirokym obloukem.
@Snowie23 píše:
„DPP neboli dohoda o provedení práce je jedním ze způsobů práce mimo pracovní poměr""Dohoda o provedení práce (DPP) nebo o pracovní činnosti (DPČ) upravuje vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Nejedná se ale o klasický pracovní poměr.“
Tak tohle mě dostalo ![]()
Zkus si nakreslit dohoda o provedení práce x dohoda o ukončení pracovniho poměru