Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dojde ke zpeněženi majetkové podstaty a na rozdíl od oddlužení budou uspokojeni i zajištění věřitelé.
Rozdíl je také v tom, že po skončení konkurzu neexistuje institut osvobození dlužníka od pohledávek. Při oddlužení musíte splatit každému nezajištěnému věřiteli, který podá řádně přihlášku, alespoň 30 procent. Při konkurzu zpenezíte vše a pak vše dáte věřitelům a to, co jim nezaplatíte, budete muset po skončeni konkurzu doplatit, konkurz pro FO není výhodný.
@anebaba píše:
Dojde ke zpeněženi majetkové podstaty a na rozdíl od oddlužení budou uspokojeni i zajištění věřitelé.
Rozdíl je také v tom, že po skončení konkurzu neexistuje institut osvobození dlužníka od pohledávek. Při oddlužení musíte splatit každému nezajištěnému věřiteli, který podá řádně přihlášku, alespoň 30 procent. Při konkurzu zpenezíte vše a pak vše dáte věřitelům a to, co jim nezaplatíte, budete muset po skončeni konkurzu doplatit, konkurz pro FO není výhodný.
Děkuji za objasnění.
Šmarja v případě osobního bankrotu žádnou právní pomoc nepotřebujete. Měla jsem regulerní insolvenční správkyni. Nic protizákonného nebo jak říkáte " na černo" Pokud jste zveřejněné stanovisko četla dobře, pak víte, že správce konkurzní podstaty a právní pomoc jsou dvě naprosto odlišné věci. Právní pomoc je potřeba jen v soudních sporech. Insolvence není soudní spor. Byla jsem tam sama s insolvenční správkyní. Žádný právník. Takže má rada zní…pokud jdete do osobního bankrotu, tak zcela určitě proto, že nemáte peníze na úhradu dluhů…takže platit ještě právníka je docela slušná past…Ale to je každého věc. Již jsem toto absolvovala, takže vím o čem mluvím…
@katvec píše: Šmarja v případě osobního bankrotu žádnou právní pomoc nepotřebujete. Měla jsem regulerní insolvenční správkyni. Nic protizákonného nebo jak říkáte " na černo" Pokud jste zveřejněné stanovisko četla dobře, pak víte, že správce konkurzní podstaty a právní pomoc jsou dvě naprosto odlišné věci. Právní pomoc je potřeba jen v soudních sporech. Insolvence není soudní spor. Byla jsem tam sama s insolvenční správkyní. Žádný právník. Takže má rada zní…pokud jdete do osobního bankrotu, tak zcela určitě proto, že nemáte peníze na úhradu dluhů…takže platit ještě právníka je docela slušná past…Ale to je každého věc. Již jsem toto absolvovala, takže vím o čem mluvím…
My jsme se asi vůbec nepochopily.
Pokud vám bylo schváleno oddlužení soudem, tak vám soud přidělí insolvenčního správce a ten platí věřitelům atd. Ale to uz je fáze insolvenčního řízení.
Ale pokud někdo chce napsat návrh na povoleni na oddlužení a nechce si ho napsat sám, protoze to neumí nebo ma komplikovanou situaci( např. Spousta dluhu, je třeba udelat smlouvu o důchodu, aby dlužníku vůbec bylo umožněno oddlužení, nebo je ručitelem za dluh z podnikání atd. ), tak je špatně a nelegální se obracet na nějakou společnost nebo cloveka, ktery vám to " levne udělá".
Uz jsem vidělla, že si jedna pani, za to, že to sepíše vzala 10 tisíc a návrh byl spatny. Takže je lepší jít k advokatovi, ktery návrh na povoleni oddlužení napíše za Vás, nebo vám rovnou rekne, že pro Vás oddlužení neni určeno. A tuto službu vám poskytne legálně, takže ji muzete reklamovat nebo na nej podat stiznost.
Ale s nějakou pani, co Vám to levne sepíše, neuděláte nic. Přičemž advokat by ani tolik nestal:-)
A pokud si chci najmout advokata na sepsání návrh na povoleni oddlužení, tak doporučuji, vzít si advokata, ktery je zároveň i insolvenci správce, bude mitbs insolvenci větší zkušenostii.
Ale pokud ma člověk například tři dluhy a zadne komplikace, tak to zvládne i sám ![]()
Tady spousta lidi parazituje na tom, že pravé slibuje, že levne návrh sepíše, nebo to za Vás i vyřídí, což je nesmysl. Zde se jedna o Trestný čin neoprávněného podnikání ![]()
Jen bych chtěla podotkdnout, že to není nějaká paní, ale je insolvenční správkyně. A kromě toho, že je po soudu přidělena dlužníkovi, před soudem může pomoct právě sespáním insolvenčního návrhu. A vše je lege artis. A návrh stál 5000.- a platila jsem vše až při podání na soud. Tato správkyně je i v kontaktu se soudci, takže přesně ví, jestli návrh projde nebo ne, pokud je nějaký komplikovanější. A vím určitě, že to není advokát ale Ing. O tuhle podstatu mi jde. Proč zbytečně platit hříšné peníze právníkům, když insolvenční správce udělá stejnou službu za polovinu. Jako v každém jiném oboru jsou i černé ovce. Bohužel. Proto jsem se snažila pomoct tím, že dám kontakt na někoho s kým mám osobní zkušenosti. Tak doufám, že teď už je vše uvedeno na pravou míru ![]()
Kamarad byl oddluzen firmou Abivia, ale nacpal tam hodne penez! Bohuzel muj pritel si take podava os. bankrot i pres muj nesouhlas pres tuhle firmu, ktere zaplatil pred mesicem a pul 13500,–,dodal posledni papiry, kde jeste dolozil svuj tel…zaplati opet neco navic!!!Jsem nastvana a opravdu neverim, ze mu to vyjde!
Zbytecne vyhozene penize, kdyz vim, ze je potreujeme na neco jineho!
Radsi zajit do bezplatne poradny a poptat se atd…Skoda, ze chlapy poslechnou vice kamarady nez zenske doma!
Dobrý den,
pokud máte potíže s vyplněním přihlášky pro oddlužení, naše občanské sdružení Nedejte se Vám pomůže. Kontaktní údaje naleznete v odkazu: https://www.emimino.cz/…ankovani/40/
Pozor, insolvenční správce nemůže vypracovávat návrhy na oddlužení, je to střet zájmů a tedy nedovolené podnikání. Pokud to někdo z nich dělá, je to nelegální a může to být důvod k neúspěchu u soudu… ![]()