Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V realitě nikdo neodebírá děti, protože nemají doma uklizeno. To až pak tak prezentují ty „maminky“.
„rodiče nejsou schopni zabezpečit dítěti uspokojení základních potřeb, jako je strava, hygiena, zdravotní péče a odpovídající“
Si nepředstavuje jako prádlo a hračky rozházené na zemi, ale jako místo, kde po dětech leze hmyz, neteče tam teplá, někdy i žádná voda, děti nedostávají najíst, takže chodí žebrat po sousedech, hladoví a přijde se na to, když dítě skončí ve špitále se zápalem plic z podvýživy.
A k tomu záškoláctví.
Jak chceš řešit že dítě příjde na základní školu JEDEN týden za půl roku?
Rodiče jsou stíháni, dostanou podmínku. Třeba jde jeden z rodičů i do vězení protože to dítě do té školy prostě neposílají. A přesto to pokračuje. Jsou to absence ve STOVKÁCH hodin.
JAK to chceš vyřešit? Než to dítě dát někam kde tu docházku a základní vzdělání mít bude. ![]()
Chápu, že u nás je možné vše, ale pochybuju, že by jen kvůli provoznímu nepořádku v domácnosti brali děti. Nejdřív někdo musí rodinu na ospod „udat“ a pak se řeší návštěva apod. Dovedu si představit, že ospod vezme dítě jednomu z rodičů pri nějakých rozvodových hádkách, ale to je otázka, zda to pro to dítě není nakonec i dobré, než být součástí her dospělých. No a pak už tu padlo, že velmie často jde o VELMI zanedbané děti. Podívej se někdy na fotky z DD.
Osobně mám tedy někdy úplně opačný pocit. Kdy si myslím, že by těm dětem bylo líp v ústavu, než s rodiči a odebrány nejsou. Opravdu to není o bordelu doma. Sama jsem viděla, v jakém stavu dovedli rodiče dětí do DD po tom, co si je soudně vybojovali na pár dní během svátků. Děti, smrad, žili v boudě někde, vsi, svrab, no hnus.
a to byli s rodiči pár dní.
asi by ses divila, jak někteří lidé žijí.
a nezastavam názor lepší nějaký rodič, než žádný.
někdy opravdu lepší žádný ![]()
@Nora4 Zkus aktivne v teto socialni oblasti pusobit a nebudes verit, co se vse deje za zavrenymi dvermi
A jak se ti obetavi rodice citi ukrivdeni ![]()
Šíříš bludy. Provozní bordel doma nikdo neřeší. Neschopnost zajistit hygienu a vhodné životní podmínky je něco jiného. Odebrání dětí nikdy nepřichází jako blesk z čistého nebe, pokud dítě není zjevně tyrane, vyhladovele. Vždy tomu předchází dohled ze strany OSPOD a snaha o spolupráci s rodinou, působení na rodiče, aby si své poměry dali do pořádku.
Vidím to spíš naopak. Mnoho případů je skryto. Protoze se na první pohled zdá vše v normě, propadnou tím pomyslným sítem a nikdo je dál po kontrole neřeší. Mnoha dětem, v jejichž rodinách ty problémy nejsou tak zjevné, by bylo líp mimo rodinu.
Místo diskuzí a obecných článků z Google si dohledej kazuistiky a fakta. Ale chápu, že toto je těžší než zadat do Googlu a číst odkazy.
Mám opačný pocit. Že se teď maximálně tlačí, aby dítě mohlo zůstat v rodině. Osobně mám málo zkušeností, ale hlásili jsme na OSPOD dítě našich bývalých sousedů. Kluk sotva pětiletý, rodiče denně v lihu, řvali na sebe, že to slyšel celý dům, mlácení, rozbíjení nábytku. Policie tam jezdila tak jednou týdně. Kluk byl buď u toho nebo ho vyhodili na chodbu, kde seděl na schodech (klidně i půl noci) nebo chodil zvonit po sousedech, že má hlad/žízeň /strach. Na OSPODU se na nás dívali jak na udavače, že přece nechceme, aby kluk přišel o maminku a tatínka a byl někde v ústavu, že jemu nikdy neublížili, jen se hádají mezi sebou. Pak se odstěhovali. A stačí se podívat na pár dílů Výměny manželek, v čem děti žijí a žádný úřad se nad tím nepozastaví. Nebo teď tragické případy dětí, co zemřely a taky okolí varovalo, že se v rodině něco děje (drogy, násilí atd) Takže tvrdit, že se děti odebírají za nepořádek, to se mi nezdá.
Vidíš to hodně zkresleně. Dodneška si vybavím příběh, který mi vyprávěla naše učitelka, když pracovala jako sociální pracovnice. Chlapeček, který byl dlouhodobě zavšivený, že si vši na kůži hlavy,, vykousaly" hnízda do kůže. Doma žili mezi odpadky, fekáliemi, jen seděli, pili a kouřili. Taky máme dny, kdy to u nás vypadá jako po explozi, ale o tom to fakt není. Co se záškoláctví týká, nemluví se o 10 neomluvenývh hodinách. Jsou to děti, které přijdou do školy jednou za půl roku. Nenaučí se psát a číst a občané ČR je pak mají živit že svých daní? Je povinných 9 let školní docházky a ty jako rodič jsi povinna to dítě do školy posílat.
Tohle neni pravda. K odebrání dítěte nebo dětí dochází až v opravdu krajních případech, které si většina lidí nedokáže ani představit - deti ziji v exkrementech, trpi znacnou podvizivou, v domacnosti neni topeni, pripadne ta domacnost ani neni; rodice jsou evidentne zavisli na drogach, alkoholu a deti nechavaji casto bez dozoru dospele osoby, nemaji zadne navyky, ciste obleceni, v byte to smrdi tak, ze by se ti zvedl zaludek, deti jsou nuceny do nelegalnich aktivit nebo primo tyrany(ale to neni o jedne veci, je to kombinace)Naopak je snaha nechat děti v rodinách co nejdéle (a za mě už je to někdy fakt přes čáru) a kdyz uz dite odeberou, tak je velkem jednoduche ho zase vratit zpatky. Za to, že není vyluxováno, koupelna se neleskne, na zemi jsou hračky a dítě má špinavý ruce to fakt nebude
.
Přesně jak píší holky. Sama učím a bez problémů bych ti vyjmenovala minimálně deset dětí z naší školy, kterým by víc prospělo být v domově, než doma. A to myslím smrtelně vážně. Hlad, nedostatek péče, hygiena atd.
@Nora4 píše:
Mám sestru, která má teď nějaké potíže v rodině a tak jí pomáháme a v rámci toho jsem prolézala internet a hledala různé rady a organizace a vše možné. Vlastně omylem jsem se proklikala až k článku o odebírání dětí z rodin, ale protože je to dost kontroverzní téma, tak jsem se začetla a celkem mi spadla brada..Samozřejmě nějak podvědomě všichni víme, že se to občas děje, ale ta čísla a okolnosti mě úplně šokovaly. Skoro 4000 dětí za rok mi přijde prostě šílené. A okolnosti jako - samoživitelka bez fungující širší rodiny, nebo nedostatečně dobré bydlení, tady na emiminu jsem nedávno viděla v diskuzi příspěvek, že měli mamince odebrat děti kvůli tomu, že měla doma binec apod. (článek - cituji : „Ze zprávy o příčinách umisťování dětí mimo vlastní rodinu, kterou si nechalo zpracovat Ministerstvo práce a sociálních věcí v loňském roce vyplývá, že zanedbáním výchovy dětí, která je nejčastější příčinou odebírání dětí, se rozumí zpravidla situace, kdy rodiče nejsou schopni zabezpečit dítěti uspokojení základních potřeb, jako je strava, hygiena, zdravotní péče a odpovídající bydlení. Příčiny bývají kombinované, rodiče se většinou nachází ve špatné ekonomické situaci, jsou nezaměstnaní, zadlužení, někdy do hry vstupuje závislost na alkoholu nebo jiných návykových látkách. Podle pracovnic OSPOD, jejichž zprávy byly hlavním zdrojem informací zmíněné zprávy MPSV, bývá zanedbání výchovy dětí mnohdy také spojené s nedostatečnými rodičovskými kompetencemi. Často se jedná o velmi mladé rodiče, případně samoživitelky bez funkční širší rodiny, někdy hraje roli snížený intelekt, výrazně riziková je také skupina rodičů, kteří sami pochází z nefunkčních rodin nebo ústavní péče.“
Sestra řešila jeden z těch už vážných problémů, ale že někomu seberou děti jenom proto, že má nízké příjmy, nebo doma binec, to mi přijde špatněAno, chápu, že to není ideální, ale každé dítě bude mít raději doma binec a bude s rodiči, které má rádo, než uklizený pokojík v dětském domově, ne? Nebo, že děti chodí za školu, atd. Nikdy by mě asi nenapadlo, že za takové věci někomu stát bere děti
Já mám ještě děti malé, ale člověk nikdy neví, co je napadne, až budou v pubertě, stejně tak jsme už zažily dny, kdy by asi málokterá sociální pracovnice byla spokojená s čistotou u nás doma
![]()
, běžně uklízím možná až moc, ale máme i krize
a nevím jak jinde, ale u nás se teda binec vytváří rychlostí blesku, stačí týden se zánětem a teplotou a je to tu jak po výbuchu. To je v našem státě opravdu tak lehké zabavit někomu děti?
Fakt na to zírám, jako blázen. (tam kde děti surově bijí, nedávají jim jíst atp., tak to se vůbec nedivím, ale hodně těch důvodů mi připadá takových, že by ty děti byly i s tím nedostatkem pořád spokojenější doma
) Mámy jaký na toto máte názor? Záškoláctví, nepořádek, nehezké bydlení.. jsou to důvody strčit děti do děcáku? (o tom nepořádku ten článek nemluví, ale byl o tom příspěvek tady). Mně je těch dětí fakt hrozně líto, pokud jsou na ně rodiče hodní, tak nevěřím, že jen kvůli těmto věcem je jim lépe v domově, je to fakt smutné
blbost, realita je dnes úplně jiná. Děti se ponechávají v bio rodině jak jen to jde, někdy až za hranici únosnosti. To sbíráš data na nějaký článek nebo chceš vyvolat bouřlivou diskuzi bludy jako z blesku? ![]()
@Keyllah píše:
blbost, realita je dnes úplně jiná. Děti se ponechávají v bio rodině jak jen to jde, někdy až za hranici únosnosti. To sbíráš data na nějaký článek nebo chceš vyvolat bouřlivou diskuzi bludy jako z blesku?
Přesně tak, nad těmito rodinami je pak akorát dohled, zda se zlepšili podmínky, rodiče jestli se lépe staraji apod… Děti ze dne na den fakt neseberou, pokud nežijí na ulici.
Kdyby ses pohybovala fakticky a fyzicky v těchto typech rodin (spíš smeček, často se to tam různě střídá..), tak bys věděla, že píšeš totální nesmysly.. Situace je PŘESNĚ OPAČNÁ než uvádí tvé sluníčkářské google zdroje a je to tak, jak píšou holky, které o tom něco ví…
Prohnilý prochc..ný nábytek a matrace, plíseň na všech stěnách, v ledničce akorát lahváče (a to je ještě napojená na elektriku ze sousedního bytu třeba), telka v zastavárně, dítě strčené v rohu v ohrádce v týden starém tričku, špinavé a hlava plná vší… jako fakt vůbec nevíš, o čem píšeš! v ČR nikdo jen tak dítě do ústavu neumístí a je to až poslední možnost (někdy Bohužel pro ty děti..), je fakt, že tyhle děti přesto své rodiče milují, nic jiného neznají, takže jim to prostředí přijde normální.. proto je velmi těžké posoudit tu hranici, kdy už jde opravdu o zdraví dítěte - ale psychicky ho to poznamená vždy.
Hele ty znáš takový ten běžný nepořádek. A to je podle tebe bordel. Ale ten stav co se nachází u takových rodin si ani nedokážeš představit. Je to věc kterou člověk za celý život neuvidí.
Byla jsem v rámci OSPOD pochůzek v mnoha domácnostech.
Je to extrémně psychicky náročné.
Jde o byty plesnivé až jsou černé stěny hned u hlavy novorozence. Dítě v pomočeném a pokáleném oblečení. Dítě s dredy protože nebylo nikdy česáno. Pokálené postele. Pach močoviny všude. Na stole cigára, alkohol a coca-cola. Hračky žádné. Absence kartáčků a čehokoliv na hygienu. Rozřezané linoleum a koberce. Promočené matrace, povlečení neexistuje.
Ale dítě netknuté. Taky týraní jako o něm mluvíš ty to není.
Přesto to to dítě poškozuje. Vzniká takzvaná oligofrenie - tedy mentální retardace z prostředí. Být to dítě jinde jeho mozek se vyvíjí jinak. Ale díky prostředí je poškozené. Přestože jej rodiče nemlátí. Přestože řeknou že to dítě milujou - oni to tak vnímají. Dítě taky řekne že má rodiče rádo.
Je vhodné v takovém prostředí dítě nechat? Většinou ne. Ale stejně je tam vždycky ta pomoc. Radí se s úklidem, kontroluje, donáší materiální dary. Jenže pokud tohle nezabere je třeba to dítě dostat pryč. Je to smutný ale je to tak. Žádná pracovnice neodebírá dítě ráda
VŽDYCKY, VŽDYCKY mohou rodiče dostat dítě zpět jakmile zlepší podmínky. Je jim to nabízeno. A myslíš že se kvůli dítěti změní?… Hádej jak to většinou končí.