Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A dělá ještě něco jiného, podle čeho usuzuješ na PAS? Jak dlouho to dělá?
Ony i zdravé děti umí dost „vys.rat“. I zdravé děti mají své libůstky.
Zkusila bych odvést pozornost a zvykat, plus vysvětlovat.
Ale je otázka, jak moc rozumí. Syn ve 2 letech nerozuměl a nějaké vysvětlení o kočičce by nepobral. Jemu bych nic nevysvětlovala a odvedla pozornost.
Syn měl ve 2 letech taky podezření na PAS. My zase museli skákat z obrubníků, vše mělo své místo. Ale já jsem v tomto naprosto marná, takže jsem zapomínala, nedělala. Bylo kvůli tomu pár hnusných scén, ale nakonec to vzdal.
@Anonymní píše:
Dobrý den, dcera necelé dva roky má zálibu v otvírání a zavírání dveří. Teď se nám to stupňuje stylem, že pokud nejsou zavřené dveře, tak chytne opravdu velký hysterak. Stojím teď před otázkou, jestli ji doma mám „učit“, že se to nedělá nebo naopak doma ji vždy vyhovět. Pediatra neporadí, psycholog za pár měsíců. Blbý je to na návštěvě nebo v obchodě, okamžitě letí ke dveřím, otvírá zavírá nebo trvá na zavření a když nelze tak řev. Doma zkouším například :to nevadí, že zůstanou otevřené, budeme tu mít hezky chládek. Necháme to otevřený, aby za námi mohla přijít Mourinka (naše kočička, chodí mezi pokoji). neví prosím někdo? Díky.
Nic jiného jen dveře? Mně to tedy přijde normální..aspoň i moje děti to dělaly..
A co okna? Dveře od skříně? A co když je tam, kde dveře nejsou?
@Anonymní píše:
A dělá ještě něco jiného, podle čeho usuzuješ na PAS? Jak dlouho to dělá?
Ony i zdravé děti umí dost „vys.rat“. I zdravé děti mají své libůstky.
Zkusila bych odvést pozornost a zvykat, plus vysvětlovat.
Ale je otázka, jak moc rozumí. Syn ve 2 letech nerozuměl a nějaké vysvětlení o kočičce by nepobral. Jemu bych nic nevysvětlovala a odvedla pozornost.
Syn měl ve 2 letech taky podezření na PAS. My zase museli skákat z obrubníků, vše mělo své místo. Ale já jsem v tomto naprosto marná, takže jsem zapomínala, nedělala. Bylo kvůli tomu pár hnusných scén, ale nakonec to vzdal.
Presně. mně to přijde jak normální vývoj..s mladším teď třeba nedejbože spláchnu já místo něj
nebo ano..obrubníky..
@Anonymní píše:
Dobrý den, dcera necelé dva roky má zálibu v otvírání a zavírání dveří. Teď se nám to stupňuje stylem, že pokud nejsou zavřené dveře, tak chytne opravdu velký hysterak. Stojím teď před otázkou, jestli ji doma mám „učit“, že se to nedělá nebo naopak doma ji vždy vyhovět. Pediatra neporadí, psycholog za pár měsíců. Blbý je to na návštěvě nebo v obchodě, okamžitě letí ke dveřím, otvírá zavírá nebo trvá na zavření a když nelze tak řev. Doma zkouším například :to nevadí, že zůstanou otevřené, budeme tu mít hezky chládek. Necháme to otevřený, aby za námi mohla přijít Mourinka (naše kočička, chodí mezi pokoji). neví prosím někdo? Díky.
Jedna z mých dcer to dělá dodnes, a je už dospělá a studuje
Víš, jaké podivnosti a rituály měly mé děti a nikdy mě nic podezřelého ani nenapadlo, stejně ze všeho vyrostly, až na ty dveře. Dnes se za vším hledá autismus. Klid, je to malé dítě.
@Liška2014 píše:
Nic jiného jen dveře? Mně to tedy přijde normální..aspoň i moje děti to dělaly..
A co okna? Dveře od skříně? A co když je tam, kde dveře nejsou?
Dveře od skříně taky, na okno nedosáhne. Nejde mi o diagnózu a moje dítě mě nevysírá
jestli to pouze někdo řešil s psychologem…
Já zase nesnáším rozsvícené světlo v místnosti, kde nikdo není. Opravdu jsem z toho neklidná a musím ho jít zhasnout.
Muj syn to delal taky, pak se ukazalo, ze se boji"bubu". Doted, skoro tri roky, zada semtam i moje rodice o zavreni jejich dveri, ktere vidi pres Skype. Nenapadlo me to vic resit, prijde mi, ze kazdy ma neco..
Jako ze dvouletý dítě je autista proto, že rádo otevírá a zavírá dveře? V tom případě mám doma 3 autisty a všechny moje kamarádky kolem taky. Podle me je to naprosto normalni, kazde dite ma.neco a ty dveře jsou fakt časté. Syn jednu dobu nesnesl dveře zavřené, no tak byly otevřené. Pokud bylo nutné je zavřít vysvětlila jsem důvod a jeho řev jsem neřešila, prostě se zavřít muselo. A přešlo ho to, doteď nemá rád zavřené dveře, ale ani výtahy, záchody atp, prostě nemá rád uzavřené prostory. Druhý syn se zase naopak rád všude zavira, tech historek, odkud jsme ho tahali… a nejmladsi dcera prave přišla na kouzlo otevírání a zavírání, takže to teď taky dělá pořád. Prostě dveře vládnou dětským světem, autismus bych za tím nehledala a pokid nemá jiné problémy, psychologa opravdu nepotřebuje.
Pokud neřešíš nic jiného, než zavirání a otvírání, tak to fakt není porucha autistického spektra, ale úplně normální dítě, kterému holt dělá dobře určitý ritulál a jeho porušení ho zúszkstňuje.
Ono je docela dobře možné, že vyšší vímavost k úzkosti zdědilo po tobě, ne?
Na čtení spolu s dcerou
https://www.knihydobrovsky.cz/…tle-47418218
A pro tebe
https://obchod.portal.cz/…e-z-uzkosti/
Pokud ty sama se naučíš jak krotit svou úzkost, zvládneš to pak naučit i svou dceru, aby se nebála otevřených dveří a nebo to uměla překonat.
Do té doby kočce do dveří pořidťe taková ta kočičí dvířka, kterými proleze.
Pokud by nebylo dostatčující porozumět pomocí knih tomu, jak úzkost funguje, tak spíš než klasického psychloga zvaž pár setkání s videotréninkem interakcí
@Anonymní píše:
Dveře od skříně taky, na okno nedosáhne. Nejde mi o diagnózu a moje dítě mě nevysírájestli to pouze někdo řešil s psychologem…
proč hned psychologa? je to 2leté dítě a za chvíli si najde něco jiného. kdyby to byl autismus tak to poznáš a právě kolem 2 roku dítěte je to masakr. Mne zavřené dveře vadí takže bych je i za cenu řevu nechala otevřené
Hlavně klid. Rozumí když jí něco řekneš? Pokud rozumí tak fakt klid, k psychologovi bych teda nešla. My tam byli 1 a víckrát mne tam nikdo nedostane. Ten by asi sám potřeboval lékařské vyšetření
Ale syn se tam předvedl ukázkově a jasně mu ukázal že autismus rozhodně nemá předvedl
Když jsem to pak říkala u naší dětské doktorky tak se smála
Syn v tu dobu měl rád cokoliv kulatého a vše roztočil a pak si sednul a koukal jak se vše točí. Jen ten hrnek s kávou u PC se moc netočil ![]()
Někdo odpověď na otázku, kterou zmiňuju?
Stojím teď před otázkou, jestli ji doma mám „učit“, že se to nedělá nebo naopak doma ji vždy vyhovět.
@Anonymní píše:
Dvouletá? Bude hůř. Teď přichází první období vzdoru. Děti si začínají uvědomovat sami sebe a chtějí prosazovat svoje. Je to (alespoň pro mě) dost otravné období, kdy dítě se snaží určovat, kdo si kam sedne, kdo kam půjde… Pokud nejsou další jiné indicie, tak bych nepanikařila. Zkusit spíš pozitivně a hrou nechávat dveře otevřené. Je to teď očividně její vášeň.
Takže klidně udělat velkou krabici, do ní okno a dveře a chodit otvírat i zavírat. Doma z vesela… já otevřu dveře (do obýváku) a ty honem utíkej zavřít dveře u skříně. A střídat se. Udělat z toho zábavu. Venku to prostě bude se scénami. Někde to jde, nechat ho chvíli blbnout s dveřmi, někde ne.
Odbobí vzdoru je pro děti hodně důležité. Učí se v něm zpracovávat i negativní emoce, když mu není vyhověno, nebo mu něco nejde. Nelze ho přeskočit a pro budoucí vývoj ani není zdravé pokusit se vyvarovat úplně každému potencionálnímu záchvatu.
Já myslím, že je to normální. Každé dítě v okolí má/mělo nějakou „úchylku“. Jedno dítě pořád zavíralo a otevíralo dveře, druhé si pořád hrálo na vlakové závory - vidělo dva klacíky, byly to závory, flaška s pitím byla taky závora, další dítě chtělo každý den chodit na jedno místo atd
A žádné z nich autista není, dnes už jsou to povětšinou školáci a jsou úplně normální
A to ani nezmiňuju, kolik dětí vídám na hřišti, že si pořád točí s obrázkovým počítadlem, staví šišky do řady, nebo je fascinuje točící se kolotoč. Podle toho by muselo být každé druhé dítě autista.
@Markéta80 píše:
proč hned psychologa? je to 2leté dítě a za chvíli si najde něco jiného. kdyby to byl autismus tak to poznáš a právě kolem 2 roku dítěte je to masakr. Mne zavřené dveře vadí takže bych je i za cenu řevu nechala otevřenéHlavně klid. Rozumí když jí něco řekneš? Pokud rozumí tak fakt klid, k psychologovi bych teda nešla. My tam byli 1 a víckrát mne tam nikdo nedostane. Ten by asi sám potřeboval lékařské vyšetření
Ale syn se tam předvedl ukázkově a jasně mu ukázal že autismus rozhodně nemá předvedl
Když jsem to pak říkala u naší dětské doktorky tak se smála
Syn v tu dobu měl rád cokoliv kulatého a vše roztočil a pak si sednul a koukal jak se vše točí. Jen ten hrnek s kávou u PC se moc netočil
Nemluví vůbec a rozumí jak co. Vezmi si boty většinou ano, dej knížku na stůl ne.