Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pokud věděl od narození syna, že je otcem, tak je jeho právo promlceno, protože pokud si dobře pamatuji, tak žalobu na popření otcovství může podat muž jen do 6 měsíců od doby, co se dozvěděl, ze je otcem
Nejsem si ale jistá, jestli ta lhůta 6 měsíců neplatí jen pro chlapa, který je zapsán jako otec a dozvěděl se, že otcem není..
Ne až po letech, kdy byl zapsán otcem někdo jiný a funguje. To není ani6v zájmu dítěte.
Příspěvek upraven 14.07.20 v 20:50
No zkusit to může, porad je bio otec, ale kdyz uz dite otce v rl ma, tak to pro nej bude podstatně slozitejsi. Taky mu muzes rict, ze kdyz se zapíše, tak si nechas stanovit alimenty a budes je chtit vyplatit i zpětně, to by ho mohlo odradit.
@canaglia by mohl poradit, je právník a orientuje se v rodinném právu.
@Kriss Tina to jsem zkoušela, neodradilo. Prý alimenty zpětně klidně zaplatí, že mu jde hlavně o to napravit to, co pokazil. ![]()
Tvůj manžel tvého syna fakticky osvojil. Z hlediska práva je jeho otcem. Reálně je pravděpodobnost, že by byl místo tvého manžela do RL zapsán někdo, kdo je pro syna právně, emocionálně i sociálně úplně cizí člověk, je téměř nulová, natož, aby byl tomu cizímu člověku svěřen do péče.
@Anonymní píše:
@Kriss Tina to jsem zkoušela, neodradilo. Prý alimenty zpětně klidně zaplatí, že mu jde hlavně o to napravit to, co pokazil.
Máš nějaký písemný doklad o tom, že bývalý věděl, že má syna? Schovanou třeba tu zprávu po narození nebo jiné? Jediná struna, na kterou by mohl hrát, je, že o tom, že má dítě, nevěděl.
Mám za to, že ne. Dítě má z pohledu práva toho otce, kterého má v rodném listu a uplynula příliš dlouhá doba na to, aby to napadl či požádal o určení otcovství. Navíc, i kdyby nějakým zázrakem uspěl, nikdo mu nedá střídavou péči u dítěte, které v životě neviděl a nejevil o něj zájem. Maximálně asistovaný kontakt. Ale fakt si nemyslím, že vůbec dojde k tomu, aby v rl byl.
Jinak by mě zajímalo, co je za tím náhlým zájmem, to není jen tak.
@Anonymní píše:
@Kriss Tina to jsem zkoušela, neodradilo. Prý alimenty zpětně klidně zaplatí, že mu jde hlavně o to napravit to, co pokazil.
Hele pravděpodobnost je mala, soud bude v první rade koukat na zajem ditete a to otce ma- tveho muze.
@SlečnaDahlia
Hmotný důkaz nemám. Ale to, že se se mnou rozešel právě kvůli těhotenství věděli snad všichni i jeho rodina. Jeho matka dokonce každý rok pošle sms k narozeninám. Ale ani ta zájem o žáden kontakt nejevila. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebovala bych radu. Se svým bývalým přítelem mám 6ti leteho syna. Bývalý mě opustil v těhotenství s tím že dítě nechce a že vychovávat nebude. Ať se starám sama. Že nechce být zapsaný ani do rodného listu syna. Takyže nebyl. Usoudila jsem, že nechci aby někdo kdo nemá zájem mohl figurovat v budoucnu ve věcech ohledně syna. Alimenty tedy neplatil. Ovšem po porodu mi to zaclo být líto a bývalému jsem napsala zprávu, že se malý narodil, jeho jméno, váhu, velikost a nezapomněla jsem dodat, že kdyby chtěl, může se stavit. Neodepsal, zájem žáden. Od té doby jsem ho nekontaktovala. Žáden zájem nebyl ani z jeho strany. Když byl malému rok, našla jsem si přítele, rok zpět jsme se vzali a můj manžel se nechal zapsat do synova rodného listu. Malého zbožňuje už od malička. Nyní spolu čekáme holčičku. Jenže nastal problém. Pravý otec malého se ozval. Malého v životě neviděl ale chce podat žádost k soudu na střídavou péči a nechat se zapsat do rodného listu on. A mě by teda zajímalo, jestli je toto vůbec možné? Může se po 6 letech úplného nezájmu nyní domáhat střídavé péče a chtit být zapsaný v rodném liště?
Nic neudělá. Jen asi nemá momentálně co dělat, tak vypruzuje.
Šanci má minimální. Z pohledu zákona dítě otce má. A nejspíš už nějakou dobu, ne
Teda to je masakr. Ještě, že se tam manžel nechal zapsat!!! To je vaše šance, že se ho zbavíte. Držím palce!!! ![]()
Soud pojede v zájmu dítěte, což je tvůj manžel. On je jeho otec.. Ten biologický je prostě cizí člověk. Myslím si že ho to samotnyho přejde, až zjistit že k němu syn nemá žádný vztah, cit, absolutně ho nezná.. Musel by mít sakra vydrz aby navázal pravý vztah se svým synem.. Ocemz pochybuji. Asi si bio otec myslí že si z něho syn sedne na zadek, ale to se seredne bude mylit.. Buď v klidu ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebovala bych radu. Se svým bývalým přítelem mám 6ti leteho syna. Bývalý mě opustil v těhotenství s tím že dítě nechce a že vychovávat nebude. Ať se starám sama. Že nechce být zapsaný ani do rodného listu syna. Takyže nebyl. Usoudila jsem, že nechci aby někdo kdo nemá zájem mohl figurovat v budoucnu ve věcech ohledně syna. Alimenty tedy neplatil. Ovšem po porodu mi to zaclo být líto a bývalému jsem napsala zprávu, že se malý narodil, jeho jméno, váhu, velikost a nezapomněla jsem dodat, že kdyby chtěl, může se stavit. Neodepsal, zájem žáden. Od té doby jsem ho nekontaktovala. Žáden zájem nebyl ani z jeho strany. Když byl malému rok, našla jsem si přítele, rok zpět jsme se vzali a můj manžel se nechal zapsat do synova rodného listu. Malého zbožňuje už od malička. Nyní spolu čekáme holčičku. Jenže nastal problém. Pravý otec malého se ozval. Malého v životě neviděl ale chce podat žádost k soudu na střídavou péči a nechat se zapsat do rodného listu on. A mě by teda zajímalo, jestli je toto vůbec možné? Může se po 6 letech úplného nezájmu nyní domáhat střídavé péče a chtit být zapsaný v rodném liště?
Klid. Tím že syn má již roky zapsaného manžela jako otce, je tato možnost minimální a zabrala by spoustu, opravdu spoustu času a peněz. Každý den navíc hraje pro vás a od vymazání z RL a zapsání (což si myslím, že by 99% soudů neudělalo) ke střídavé péči je hodně, hodně daleko a je to až nereálné. To by se hodně musela změnit vaše současná situace.