Odebrání dětí z rodiny (obecně)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
17.7.20 08:04

Ve skutečnosti je to u nás přesně naopak, než nad čím se tu pohoršuješ. Nikdo ti nevezme dítě, protože máš nízký plat, bereš dávky a neluxuješ pod kobercem. Naopak, znám z terénu spoustu dětí, které by podle mě měly jít, ale politika OSPODu je nechat děti pokud možno v rodinách. Někdy je to bezmoc, dívat se na to…

To máš matky, které nedokáží uklidit ani v nejhrubším základu, dětem se věnují výhradně tak, že po nich řvou, v rodinách je normální hrubé násilí (pamatuju si sourozence, kteří se od táty a dědy vrátili s modřinami po škrcení. Matku to ani nevyvedlo z míry.), je běžné, že není na jídlo (ale na cigára vždycky)…

Samozřejmě, když budeš mluvit s těmi matkami, tak jsou to hvězdné hospodyně, matky roku, TOLIK se snaží a nikdo, nikdo jim nepomůže a nikdo je nechápe… Nikdy nekřičí, s dětmi si hrají a jen jsou na ně úředníci zlia NAPROSTO bezdůvodně je šikanují… K realitě to má asi tak blízko, jako Mickey Mouse k životu myši polní.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.7.20 08:05

@Nora4 než jsem začala učit, taky jsem si to neuměla představit…v mé sociální bublině mezi vysokoškoláky a slušnými rodinámi, které se dětem věnují se toto samozřejmě NIKDY nevyskytlo. Spousta lidí o tomhle neví a netuší ale i děti téměř bezdomovců chodí do zakladnich škol a rozdíly mezi dětmi ve všech oblastech nikdy nebyly větší. To mi věř.

• Citovat
  • Upravit
13821
17.7.20 08:17

@Nora4 nezlob se, ale jsi trochu naivní… V republice je 10mil. lidí, opravdu si myslíš, že všichni žijí slušně a spořádaně? Viděla jsi někdy nějakou vyloučenou oblast? Vybydlené paneláky?
Takových lidí je mnohem víc, než 4000… Že ty jsi nikdy nikoho takového neviděla neznamená, že neexistují…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
584
17.7.20 08:36

Ja teda jsem vystudovana soc. pracovnice, ale pracovala jsem po skole zatim jen se seniory.. Co tu ctu, je mazec a odpad spolecnosti. Jestli se do takoveho prostredi po materske dostanu, tak to asi nebudu zvladat :think: zvlast kdyz mam dite a snazim se byt dobrou mamou. Coz vidim i v okoli a vsech moznych diskusich, matky mivaji na veci treba jine nazory, ale vsechny se snazi. Tohle, co tu ctu, je pro me nepochopitelny humac.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
17.7.20 08:44

@Nora4 Vzpomeň si na ten nedávný případ z Brandýsa. Matka dvacetiletá feťačka, neměla ani kde bydlet (a nechtěla pomoc rodiny), courals s miminkem po nocích, dítě bez deky, jen v bodyčku, kdo ví, jak ho krmila. S sociálka ji Marečka nechala a když umřel, tam ho matka soupla i s kočárkem do Labe.

A kdyby jí ho vzali, určitě by se vypisovala, že to bylo z banálních důvodů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
17.7.20 09:00
@Nora4 píše:
@Bábrdl máš podrobnější informace, já četla, že se našlo miminko v Labi, ale že smrt nastala bez cizího zavinění, o těch okolnostech jsem ani nevěděla, ale je teda pravda, že ne všechny tyhle články otvírám a někdy i přepínám program protože všechno vidět nemusím :,(

Matka brala drogy, žila s bezdomovci. Poslední týden mimčo vůbec nespalo v žádném bytě, ale v noci venku, v kočáru.

Podle pitvy nezemřelo násilně a podil té "péče' na smrti se bude těžko dokazovat.

Po smrti ho matka se svým novým nabíječem doupli do vody s řekli, že ho někdo unesl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1908
17.7.20 09:00

@Nora4 víš co, ono je to hlavně o tom, ti „rodiče“ taky nic jiného nezažili. Nikdy je nikdo nenutil po sobě uklidit a třeba si před spaním vyčistit zuby (příklady, co mě teď napadly, jasně, že je to složitější). Stejně tak ty děti nikdy neuvidí, že je normální pro peníze chodit do práce. Od 8 kouřit, od 12 souložit a nejpozději v 16 první dítě (super, budou dávky). Je to bohužel začarovaný kruh a odebrání dítěte je jediná šance, jak z něho vystoupit. A i to nemusí klapnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LD1
261
17.7.20 09:05

Pracovala jsem před RD několik let na OSPODu a naprosto souhlasím se všemi těmi komentáři, které se můžou zdát až extrémní a pro lidi, kteří nejsou v praxi, nepochopitelné, že tak opravdu někdo žije. Zakladatelko, můžeš mi věřit, že ačkoli je odebírání děti psychicky náročné, zažila jsem x situací, kdy bych odebrala tak ráda a nešlo to. Třeba děti feťáků apod. Zákony jsou nastavené velice přísně a odebrat dítě je největší možný zásah do rodiny a do jejích práv, takže to musí být sakra odůvodněné. Když jsem na OSPODu začínala, bylo to kruté prozření. Vybydlene byty, plíseň na zdech, stenice, vsi, matrace na zemi, plesnive, bez povlečení, dítě v posteli v botách, vedle něj špinavý, opilý a spící otec, to nebylo nic divného. Nesvítí jim světla, jsou odstrizeni od elektřiny, mnohdy jim neteče voda, v koupelně se jim valí hromada špinavého oblečení, nad kterou létají mouchy. Ten smrad si nedovedes představit. V bytě 1+1 žije mama, táta, babička a 7 dětí. Při večerním šetření zjištěno, že rodina o 10 členech má v lednici hrnec suché rýže…
A mohla bych pokračovat. Dokud v tom nejsi, nedovedes si představit, jak někteří lidé žijí. V médiích uvidíš vždycky ublizene rodiče, kterým sebrali děti, přitom oni se tak snažili a tak starali a tak je milovali. Tak moc, že dlouhodobý dohled ospodu a pomáhajících organizací je nepřinutil ke změně podmínek, ve kterých žijí. Nejhorší je, že jsme všichni vázání mlčenlivostí, kdyby někdy nějaká ospodacka do televize řekla, co je obsahem spisu téhle rodiny, který má 1500 stran, co všechno už udělala a jak se chovají a. v čem žijí oni, bylo by povědomí veřejnosti o ospodech možná taky někde jinde. Jenže to bohužel nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.7.20 09:12

@Nora4 před pár dny na novinkách…hledali mladistvou matku se dvěma dětmi. 16 let, děti 14 a 3 měsíce. No měli jsme ji na pár měsíců v naší škole. Taková ta cestovatelka po školách :) Hov.no uměla, ale s klukama už ve třinácti flirtovala jako o život…co dělala odpoledne a večer, ani nechci vědět. 100% nefunkční rodina.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.7.20 09:24
@Nora4 píše:
Co znamená taková ta cestovatelka po školách? :nevim:

Jsou děti, co za rok vystřídají i tři školy. I více.
Souvisí to s jejich problémy-chování, záškoláctví, výchovné komise, práce s OSPODEM a taky s častým stěhováním rodičů -útěky před dluhy, lichváři a tak podobně.

• Citovat
  • Upravit
12719
17.7.20 09:26
@Jana206 píše: Šíříš bludy. Provozní bordel doma nikdo neřeší. Neschopnost zajistit hygienu a vhodné životní podmínky je něco jiného. Odebrání dětí nikdy nepřichází jako blesk z čistého nebe, pokud dítě není zjevně tyrane, vyhladovele. Vždy tomu předchází dohled ze strany OSPOD a snaha o spolupráci s rodinou, působení na rodiče, aby si své poměry dali do pořádku.

Vidím to spíš naopak. Mnoho případů je skryto. Protoze se na první pohled zdá vše v normě, propadnou tím pomyslným sítem a nikdo je dál po kontrole neřeší. Mnoha dětem, v jejichž rodinách ty problémy nejsou tak zjevné, by bylo líp mimo rodinu.

Místo diskuzí a obecných článků z Google si dohledej kazuistiky a fakta. Ale chápu, že toto je těžší než zadat do Googlu a číst odkazy.

Presne, zakladatelka vubec nevi o cem mluvi! Spousta.deti prave trpi tim, ze ziji se svymi bioloh. rodici, av Dd by jim bylo rozhodne lepe, kamaradka pracovala v ospodu a v zivote by neverila jak nekteri rodice jsou schopni zit s detmi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.7.20 09:46
@Nora4 píše:
@lilith1 ale ano, pár případů bych předpokládala, ale to co tu bylo popsáno a v řádech tisíců ročně, to je pro nezainteresovaného člověka fakt šok

Miliardy na dávkách. Jedna úřednice si pustila hubu na špacír, takže ti dám přesný příklad. Otec přišel na městský úřad žádat o větší byt. Matka je na invalidním důchodu, čtyři děti, nejstarší auditované-šikovné, chodí do učení. Další tři- starší vyšel z osmé třídy s pětkami. Sourozenci jsou na tom stejně, ne-li hůř, takže se nedá předpokládat, že budou mít ukončené základní vzdělání. Příjmy na dávkách 40 000. V životě by tolik nevydělal. Byly na minimální mzdě a to je v čistém, bez vstávání, dojíždění…Děti mají ve škole obědy zdarma z nadace…A to je jen jedna rodina jeden jediný měsíc. Ten, co vyšel z osmičky byl viděn už několikrát za volantem!!! Takže auto, dobře vybavený byt(chodí tam soc. pracovnice)…z celé rodiny bude možná pracovat to adoptované.
Tolik o těch, co v dávkách umějí chodit. Samozřejmě tam bude navíc určitě i nějaká brigádka načerno nebo lichva. :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
Uslava
17.7.20 10:11
@Nora4 píše:
8o 8o to co tu bylo popsáno, to je teda fakt hrozné :( ale nechce se mi věřit, že by 4000 domácností mělo doma plíseň, neměli kartáčky a další extrémy 8o
i záškoláctví jsem si představovala, jakože dítě je do školy posláno, ale ono samo, ve věku kolem 14-15 let jde prostě občas jinam, než do školy.. v případě, kdy tam jde na týden za půl roku ten krok také chápu
na Googlu jsem hledala úplně jiné informace, naštěstí toto se sestry a už vůbec ne nás netýká, to si ani nechci představovat, nicméně ten článek není z nějakého bulváru, ale ze stránek S. O.S vesniček a je to oficiální text, šířit žádné hypotézy vůbec nechci, šokovalo mě to, protože mi ty důvody připadaly banální a nezávažné na to, aby se kvůli tomu odtrhly děti od rodičů, představovala jsem si to o dost jinak, než tu popisujete, hlavně proto, že u těch popsaných případů by mne nenapadlo, že jich je víc, než pár jednotek, natož skoro 4000 8o

Jestli tě tohle téma zajímá, jistě se můžeš přihlásit jako dobrovolník do nějaké organizace, které se pomocí takovým rodinám zaobírá. Ty 4 tisíce jsou jen špička ledovce a nejkřiklavější případy. Dalších min. 40 tisíc drží silou mocí v nefungujících rodinách. Tam můžeš směrovat svou péči.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.7.20 10:59

@Nora4 taky jsme nechtěli věřit, kdyz si uvědomím, kolik práce je třeba odvést za takovou mzdu a na jaké pozici, s jakým vzděláním na ni máte šanci dosáhnout. :poblion:

• Citovat
  • Upravit
17.7.20 11:16

Všechno už bylo řečeno…Zakladatelko, najdi si diskusi „Veganida“ - byly tam i fotky, a to byl ještě mírný level…stohy starých knih a novin, knedlík na lince - to byl prý důvod podle té „hospodyňky“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí