Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Aktivní chodítko měly moje děti na hraní od tý doby, co se naučily stoupat. Ale bylo to o přesdržku
, když si u aktivního chodítka dítě stoupne, tak to s ním vystřelí a dítě za tím chvíli klopýtá a pak stejně spadne.
Teda aspoň ty moje. ![]()
Smysl to má až od doby, kdy obchází nábytek. U nás stejný účel jako aktivní chodítko splnil dětský kočárek (golfáček), dětem šlo pak asi jen o tu možnost držet se.
Géčko píše:
tak děkuju za názory
no, ony vesmes prevladaji negativa nad pozitivy, protoze to klasicke choditko opravdu neni zdrave, ja chodila do specialniho stacionare, kde sestricky cvici s detmi ruzneho postizeni, vcetne detske mozkove obrny a vsechny mi ho vymlouvaly a ja jim dodnes dekuju.asi o tom neco musi vedet, videla jsme je pri paci a smekam. timto jeste jdnou diky sestricce Magde z teplickeho stacionare
dcerka v roce nesedela, do roka a pul nechodila, rucky v pest jeste snad v pul roce, padala ji hlavicka na stranu a ja blba jsme si prave myslela, ze ji choditkem pomuzu,aby se sama rozchodila
nadavam si jeste ted
ale je fakt, ze jsme to udelala jen parkrat a spolecne se sestrickou se z me holcicky stala slecna, ktera ted nema zadne nasledky,lita, utika, beha, skace, proste zdrava holcicka
preju hodne stesti s miminkem,ale choditko radeji opravdu vynechat ![]()
Od kdy do chodítka? Od nikdy…
Na toto téma je tady diskusí, resp. hádek, asi milion - co trošku pohledat…?
Semisek píše:
Já „klasické“ chodítko nechci, ale zajímalo by mně od kdy takové to aktivní chodítko? Jak dlouho by předtím měl obcházet nábytek?
Nemusí nic obcházet… Takovéhle chodítko může mít prakticky od doby, kdy prvně stoupne, i dřív. Je to jedno, jestli se snaží stoupat o židli a strkat ji před sebou - nebo jestli se o totéž bude snažit u aktivního chodítka…
Můj syn měl aktivní chodítko Fisher Price prakticky od narození (zdědil po starší), hrál si s ním, házel do něj míčky a strkat ho začal někdy kolem třináctého měsíce.
No nám už obchází nábytek tak 14dní, ale někde jsem četla, že by měl nejdřív chodit doboku a pak teprve začít dopředu. Bude mu teprve 8m tak se mi to zdálo brzo na aktivní chodítko.
Navíc jak píše Sunnyside mám tak trošku strach z toho padání (to aji u toho nábytku, ale tam mi to přijde bezpečnější-zatím se mi daří ho mít jen tam kde je koberec).
Semisek píše:
No nám už obchází nábytek tak 14dní, ale někde jsem četla, že by měl nejdřív chodit doboku a pak teprve začít dopředu.
Když bude sám chtít ťapkat, začne před sebou strkat třeba židli, krabici, vozíček nebo cokoli. K tomuhle musí dospět v hlavičce - jak jsem psala, můj syn měl takové chodítko od narození a strkat ho stejně začal až po roce, prostě k tomu dospěl. Dřív se o něj jenom opíral nebo ho postrkoval na čtyřech.
Možná by ortoped řekl něco jiného, to samozřejmě nechci polemizovat, ale připadá mi to úplně jedno. Když k tomu dítě nikdo nenutí a nepostrkuje ve smyslu „hele, chodítko, koukej, vyskoč a takhle s tím choď“, tak na to přijde samo - až přijde jeho čas.
No zatím chce ťapat doboku, dopředu jen náhodou když se opře o lehátko a to před ním ujíždí-záměr to určitě není. Tak třeba nějaké pořídíme, ale až časem.
Díky za odpovědi.
Nikdy,nikdy a zas nikdy!
Nejlepší co pro své dítě můžeš udělat je nedělat nic.A už vůbec ne ho dávat do chodítka!
chodítko nikdy - četla jsem studie že se zvažuje jeho celosvětové stažení z trhu - je až životu nebezpečné !!!
ty jo tak to jsem vůbec nevědela že je to až takhle nebezpečný......když je to tak špatný jak to potom můžou prodávat?
Géčko píše:
ty jo tak to jsem vůbec nevědela že je to až takhle nebezpečný......když je to tak špatný jak to potom můžou prodávat?
proto už se jedná o kompletním zákazu prodeje ![]()
Géčko píše:
Stejně tak, jako můžou prodávat cigarety… je to prostě a jednoduše byznys ![]()
holky moc to nechápu proč né chodítko..mojí holčičce je 6 měsíců chodítko jí kupovat nebudem, protože mi to připadá zbytečné až tady jsem zjistila proč ho vy nemáte..já teda nevim ale jsem ze čtyř sourozenců a všichni jsme na chodítku vyrůstali a nikdo nikdy z nás neměl žádný problémy..včera jsem to říkala kamarádce co jsem se tu dočetla a ta mi řekla,že jedno dítě něco určitě z toho mělo špatně a hned z toho všichni dělají kdoví co..
i můj manžel s jeho sestrou vyrůstali na chodítku
opravdu nechápu proč je tu takový fiasko kvůli tomu,ale co at si každej dělá co chce..celkem mě to zaskočilo zkusím se na to zeptat dětské doktorky, protože tohle mi nejde do hlavy
samozdřejmě se tu hned zas do mě můžete pustit jen jsem napsala svůj názor..
Souhlasím s tebou. Myslím si že všem co je teď tak do 30 let na chodítku vyrůstaly a neublížilo nám to. Máme rozvětvenou rodinu a všichni jsme v chodítku vyrůstali a jsme zdravý, nikdo nemá žádný problém. Poslední dobou se všechno strašně přehání
)))
chodítko ne,jak píší maminky nejlépe nic.A co vím já chodítka se nedoporučovali už když jsme byli malé my:-))Mimochodem opravdu nikdo z těch které jste na chodítku vyrůstaly nemáte bolest zad nebo hlavy?