Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chci se Vám zeptat zda nevíte nebo odkdy dáváte dětský čajík. Už bobka dokrmuji, ale i tak ho stále kojím, ale mamka říká, že by už mohl. Budu vděčná za každý názor. Katka
Ahoj mne lekarka povedala,ze do pol roka ak je dieta plne kojene netreba podavat nic ine.Pripadne ked je v lete velke teplo vodicku.Dcerka vsak bola cajova uz od tyzdna a syn nechcel caj do 8mesiacov.Teraz ma 10mesiacov je kojeny a uz sem tam pije Hipp cajik ale moc tomu neda.MM je proste jeho ![]()
Ahoj, děkuju za odpověď, mamka právě říkala, že když dávám i ovocné přesnídávky, že mu mám dát i čajík, ať nemá sladko v puse. Tak nevím.
Čaj už můžete,když nechceš kupovaný,zkus povařit hrušku nebo jabko a rozmixovat a rozředit.Pak jsme dávali ty granulované čaje,ale jsou dost sladké.Taky Kubíka,toho jsme ředili jak šťávu-na dno a dolít kojovodou.Jestli hledáš inspiraci,co vařit,je výborná knížka Polévky a kašičky pro naše nejmenší.Tam jsou recepty na dětské „šlichty“ i na různé pití.Některé mamky dávají čistou vodu,tu nám naše drštička odmítala,tak jsem rezignovala.
Uz mozez v pohode davat cajik,vodicku alebo riedene stavicky.Skus mu nieco dat a uvidis ci mu to bude chutnat a ci bude pit.Mimco vie samo najlepsie co chce a ci je smädne.Neboj ked nebude hned ti da najavo,ze sa mu podany napoj nepozdava ![]()
zatím jsem s ničím neměla problém, myslím ohledně papaní, ale co mu nejede je přesnídávky s piškotky. ![]()
Ahoj Katko,
tady je docela zajímavá diskuze týkající se pití našich drobečků:
Já dala poprvé malé čaj okolo 4. měsíce. Teď jsem ji ho dávala celý týden, ale jen 50ml s hedelixem proti kašli. Máme doma čaj pro celkovou pohodu a chutná ji.
Gabka
Ahojky.Matýáškovi je 9 měsíců(pořád kojím) a čaje jsme začali dávat po půl roce.Nejdřív jsme vyskoušeli fenyklový a postupně i jiné druhy.Nejvíc mu,ale šmakuje ovocný čaj.V lékárně mají i pro půlroční,jinak firma Leros až od 9.měs.Docela mu chutná i voda.Ale ze začátku toho moc nevypijí,to víš mlíčko je mlíčko.Tak hodně zdaru. ![]()
Ahoj, nevím, jestli je nutné dávat zrovna čajíky… My jsme takové dilema ani neměli, protože dcera mi sice v pěti měsících začala pít vodu (poprvé z vaničky při koupání
), ale čaje ani šťávičky nikdy nechtěla, nechutnají ji. Takže na tvém místě bych asi začala vodou a možná bys mohla zkusit i nějaký ten čajík, ale u bylinek pozor na alergie.
Ahojky holky ![]()
Potřebovala bych poradit s dětskými čaji. Mám doma první miminko, jsou mu dva měsíce a pár dní. Paní doktorka nám doporučila dávat už čajíky, protože není kojený a je už pouze na umělé výživě.
Dnes jsem v lékárně koupila od Aphotheke Dětský bylinný čaj - fenyklový a druhý heřmánkový.
A teď pár otázek:
1. Kolikrát denně mám čají mimču nabízet? Krmím každé tři hodiny, takže vždy mezi krmení, tj. za hodinku a půl po krmení?
2. Dáváte dětem také ovocné dětské čajíky? Ten mi v lékárně vůbec nenabídli, tak nevím ![]()
3. Kolik toho tak asi vypije?
4. Můžu si čajík uvařit na celý den dopředu a pak mu ho dávat v průběhu dne a přihřívat ho?
5. Jaké dětské čajíky jsou nejlepší?
6. Nebo mám místo čaje dávat jen vodu? Nepoužívám kojeneckou, ale doma převařenou i na umělou výživu.
7. Nemusím kupovat nové savičky na lahvičky, že ne? Aspoň doktorka říkala, že můžu používat, ty co mám teď ![]()
No snad jsem se zeptala na vše.
Děkuji za všechny odpovědi ![]()
Ahoj, asi neodpovim na vsechny otazky. Ale malemu diteti (2 mesice) se caj dava pokud je venku velmi horko. Ted v chladnu ho ani nemusi chtit. Ovocne caje bych v zadnem pripade nepodavala. Prihrivat pouze v ohrivaci (nebo na sporaku), ne v mikrovlnce. Do 6 mesicu by se mela pouzivat kojencka voda, pripadne si zjisti, zda-li je vase voda vhodna.
Uzivame caje od Apotheke. Pripadne mi uz holky piji caj Bancha, ten je vhodny i pro male deti.
@Ivca80 Děkuju za odpověď
Ani mě nenapadlo, že bych čaj ohřívala v mikrovlnce. O té kojenecké vodě jsem už mluvila se setrama v porodnici a říkali, že pokud máme dobrou vodu, tak jí stačí převařovat. Sami říkali, že svým dětem jí dávali taky
Navíc nám postavili novou čističku a máme na vodě ještě filtr, takže by měla být v pořádku ![]()
A od kdy se dávají ovocné čajíky? Až od 6.měsíce?
No a taky jsem byla překvapená, že mám čajíky už dávat. Ale říkala to, tak to vyzkoušíme ![]()
@Niiika88 ovocne caje nejsou vubec nutne, nicim diteti neprospivaji. Stejne jako dzusiky a napr. sladkosti. Muj nazor je ten, ze ne vse, co rika doktor, tak je pravda a musim to zkusit.
Pokud dite nebude chtit vodu (asi nejlepsi volba), tak mu ji nedavej a je to.