Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Milé dámy,
ráda bych se zeptala, zda si doma některá odkládáte finanční částku bokem, tvoříte si jakousi tajnou finanční rezervu pro strýčka příhodu a manžel (přítel) o ní neví?
Mám druhé dítě na cestě a po nepříjemném zážitku s manželem (nevěra z jeho strany, nedávno) o tomto kroku uvažuji. Doba je zlá a je asi minimálně vhodné při dvou dětech myslet na zadní vrátka, co kdyby…
Příp. kam si peníze odkládáte? Spořící účet, jiný produkt aby se Vám např. i zhodnocovaly?
Děkuji ![]()
Já si peníze bokem neodkládám, ale společný spořící účet je na mé jméno.
Neodkládám, manžel je rozumný. Kdyby mě podvedl, peníze bych si začala odkládat na spořicí účet, aby neztrácely hodnotu.
Ano odkládám. U nás byla taky nevěra, rozvod na spadnutí několikrát. Manžel má vše právně ošetřené, při rozvodu odcházím s igelitkou a dítětem. Už nejsem naivní a vím, že se život může vyvinout jakkoliv.
Tak ja si penize bokem na tajnacku neodkladam, ale proste setrim, stejne tak muz. Oba tak zhruba tak tusime kolik ma kdo bokem. Takze ja z usetrenych penez financuju dovolene, muz co usetri, hodi jednou za rok jako mimoradnou splatku na snizeni hypoteky. Obema nam to tak vyhovuje. Zadne skryte fondy nemam, zatim k tomu nebyl duvod.
V tvem pripade @Anneli bych si bokem odlklanela, to bez skrupuli priznam, nez aby on prachy rozfofroval s pripadnou milenkou, muzete mit do budoucna treba hezkou rodinnou dovcu…pokud se manzel osvedci ![]()
My si odkladame penize bokem oba s muzem a oba i vime, kolik ten druhy bokem ma. Ale jsou to penize, ktery proste neexistujou, jen v pripade nejvyssi nouze- coz se nikdy jeste nestalo( tuk tuk)
Není nutné, aby o tom protějšek nevěděl, ale je při nejmenším vhodné, aby si každý z partnerů odkládal nějaké peníze bokem, sám pro sebe.
Ono stejně, pokud jsou manželé, tak je to společný majetek manželů, v rozvodovém vypořádání, ale i tak by ty peníze umožnily okamžitý start jinde, pokud vztah už nepůjde zachránit a nemusely by se tu objevovat diskuze typu, že už vztah dávno neklape, ale žena s děckem je na partnerovi finančně závislá a nemá kam jít
Jo, považuju za rozumné, aby každý měl ulité peníze minimálně na kauci, dva nájmy a pokud možno i na nezbytné vybavení.
My nemáme finance společné, takže co mi zbyde po zaplacení všeho, to mi leží na účtě.. Když mám pak nějaký větší příjem (třeba 13. a 14. plat) nebo když se mi nahromadí víc peněz, tak si je hodím na spořící účet.. Ale na běžném účtu si pořád nechávám určitou rezervu alespoň v hodnotě nákladů na domácnost a trvalých plateb minimálně na dva měsíce..
Každý s manželem odkládáme na jiné místo a víme o tom navzájem. Zbývá nám z výplaty cca stejně peněz po poplacení všeho nutného… takže to beru tak, že kdyby někdy něco, tak já si nechám své a on svoje a nebudeme to řešit. Do té doby to beru jako společnou finanční rezervu…
Jako ze bych si tajně syslila to ne, já si myslím zcela veřejně ![]()
Peníze neodkládám, máme s manželem každý svůj majetek, co jsme měli už před svatbou, což by mně bohatě stačilo na život i po případném rozvodu.
Jak tady píšete o spořících účtech - v případě rozvodu se i účet na vaše jméno bere za společný, pokud jste na něho dávali peníze za trvání manželství. Takže případně si založit účet na jméno například rodiče a tam peníze dávat.
… @Tableta
Sorry ale to je blbost jak hrom, na sporicim uctu, kde mas nyni urok max 1,1% ti penize vydelaji nula nula prd aneb pri 300 tisic mesicne nedostanes na urocich ani blbe dve stovky.
Penize v SJM jsou spolecne, tak pulka z techto penez stejne pripadne manzelovi. Takze pokud chces odklanet, upozornuji odklanet, ne setrit, tak max pod matraci nebo do obalky. Popř. at si treba tvoje mamka, sourozenec nebo nekdo komu duverujes apod. udelaji ucet na svoje jmeno a tam muzes vkladat, pokud tak stojis o zhodnoceni. Vkladat v bance, ne delat prevody penez z vaseho pripadneho uctu, ktery mate s muzem spolecny.
Odkladam prasule tajne na dovolenou jako prekvapko nebo na nejhorsi, mam je schovany ve svy skrini… jinak nase penize mame spolecne na sporicim ucte, klasickem ucte
@Aspera píše:
Já si peníze bokem neodkládám, ale společný spořící účet je na mé jméno.
Hmm a v pripade rozvodu pulka z techto penez je pravne jeho a je celkem jedno, koho je ucet a kdo na nej sporil… ![]()
Mám spořící účet na své jméno, manžel o něm ví, on má taky spořící účet…
my to máme ale hlavně proto, že limit u Raiffky byl 150 tisíc, tak jsme museli založit každý jeden, aby se nám ty peníze zúročily
Příspěvek upraven 29.03.17 v 08:20