Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám spořící účet na své jméno, manžel o něm ví, on má taky spořící účet…
my to máme ale hlavně proto, že limit u Raiffky byl 150 tisíc, tak jsme museli založit každý jeden, aby se nám ty peníze zúročily
Příspěvek upraven 29.03.17 v 08:20
Odkládám. Drží mě to z dob kdy jsem byla ještě sama. Ale není to kvůli chlapovi, ale kvůli tomu když se v domácnosti něco podělá aby bylo kam sáhnout v případě nouze, nebo se z toho sáhne na dovolenou, Vánoce, narozeniny atd. Mám to na svém účtu, přítel odkládá tzv.,,do hrníčku,, v hotovosti.
Neodkládám, protože jsem si to vyřešila už před manželstvím - z mých uspořených peněz jsem s vědomím manžela nedala do společného balíku úplně všechno, ale část v akciích mám stále jako svoji osobní železnou rezervu. Nemovitost vlastníme společně a peníze, které jsem vrazila do rekonstrukce další nemovitosti máme smluvně ošetřené.
Odklánět tajně tak, že např. ženská tvrdí manželovi, že potřebuje na jídlo o 3tis. víc a přitom to není pravda, to mi přijde pod úroveň. To bych vyřešila tak, že každý z manželů má částku na svoje osobní potřeby, a když ji někdo utratí a někdo šetří, to už je na každém (takže když má ženská např. 3tis. „pro sebe“ a 2tis. měsíčně z toho si někam pošle, tak ať má klidně za 4roky 100tis. rezervu, jsou to peníze, které si ušetřila z osobního přídělu). Podle mě je každé manželství, kde by se toto muselo dělat tajně, nějak „nemocné“.
Mne manžel posila docela dost na spořící účet
sice je samozřejmě ve sjm, ale kdyby bylo zle tak ho vyberu a beru čáru
jinak mam vlastní účet a na něm také dost - ale to je stejný případ. Vyloženě pod matraci nesyslim
@Anneli píše:
Milé dámy,ráda bych se zeptala, zda si doma některá odkládáte finanční částku bokem, tvoříte si jakousi tajnou finanční rezervu pro strýčka příhodu a manžel (přítel) o ní neví?
Mám druhé dítě na cestě a po nepříjemném zážitku s manželem (nevěra z jeho strany, nedávno) o tomto kroku uvažuji. Doba je zlá a je asi minimálně vhodné při dvou dětech myslet na zadní vrátka, co kdyby…
Příp. kam si peníze odkládáte? Spořící účet, jiný produkt aby se Vám např. i zhodnocovaly?
Děkuji
ano, odkládám. Mám několik forem, kam peníze ulívám - spořící účet, stavebko, podílové fondy, zlato.. mám svůj účet.. nechci být závislá na chlapovi
mám to rozdělené tak, abych měla kam šáhnout, když to hoří a vyšší částky mám např na tom stavebku. Mmchdm, není to kvůli tomu, že bych chlapovi nevěřila, ale jsem prostě ráda nezávislá.. nejsme manželé, máme to jednodužší..
Příspěvek upraven 29.03.17 v 08:43
Máme každý svůj účet. A svoje příjmy. Ano spořím si na svůj účet a chlap o tom ví. Nevidím důvod to před ním tajit. Zná mě a moc dobře ví, že pro mě je finanční rezerva velmi důležitá.
Každý hospodaříme se svými penězi, manžel platí prakticky vše navíc k tomu ještě dost spoří, já mám průměrný plat, ze kterého platím školy, běžné nákupy a svoje potřeby, co zbude skončí na spořícím účtu, nárazově mi tam manžel něco pošle, pak máme účty na jména dětí, kde jsou tedy opravdu velké peníze a k nim máme přístup oba dva…
@Hanka1 píše:
Hmm a v pripade rozvodu pulka z techto penez je pravne jeho a je celkem jedno, koho je ucet a kdo na nej sporil…
Jdou tam i jeho peníze, tak má na ně nárok, ale já bych mohla účet zablokovat a vyplatit jen tu půlku. Doufám, že toto nikdy řešit nebudeme.
Vzdycky mam na svem ucte alespon tolik, abych z toho zaplatila najem a vsechny potreby sebe i deti alespon na rok… na ucet kde setrime na byt posilam jen to co je nad ramec teto castky, vzdycky cca jednou rocne to prevedu
Ano, dávám si stranou tak, aby o tom manžel nevěděl. Nejde mi o žádné zhodnocení, takže je nedávám na spořící účet a ani je jinak neinvestuji. Dávám si je prostě „pod polštář“. Je to natajňačku. Mám je pro případ rozvodu, abych pak měla do čeho sáhnout. Máme hypotéku a moc dobře vím, že se člověk může do finanční tísně v případě dohadů o majetek a jiných rozvodových nepříjemností dostat raz dva. Neubírám ze společných peněž, ale jsou to peníze, které dostávám jednou za čas od svého příbuzného na přilepšenou (na vánoce, na dovolenou, k narozkám, atd.). Je to pár korun, ale aspoň něco. Jen mám černé svědomí z toho, že ty peníze neužívám tak, jak si dárce představuje, ale šetřím si je.
Máme své spořící účty, víme o nich
máme sice SJM, ale opravdu si manželovy rezervy nenárokuji a ani on moje. Odkládám si na to, abych měla z čeho žít, když se mu něco stane, když nás opustí, když já opustím jeho, když nám spadne na barák meteorit…
Nevim, proč by měl manžel řešit, kolik, kam a proč si spořím.
Ano, odkládám si peníze bokem pro strýčka příhodu. V dnešní době - se ti chlap zamiluje jinde a pak máš nejlepší šanci, jak odejít ze dne na den. Vemeš peníze, zaplatíš kauci, nájem a jsi v klidu a nemusíš s ním bydlet. V případě násilníků, psychovyděračů je toto nejlepší řešení. A když spolu zůstanete až do smrti tak si na stará kolena můžeš s peněz koupit dovolenou, nebo vnukům zaplatit třeba školy, co já vím..
@hudečice píše:
Ano, odkládám si peníze bokem pro strýčka příhodu. V dnešní době - se ti chlap zamiluje jinde a pak máš nejlepší šanci, jak odejít ze dne na den. Vemeš peníze, zaplatíš kauci, nájem a jsi v klidu a nemusíš s ním bydlet. V případě násilníků, psychovyděračů je toto nejlepší řešení. A když spolu zůstanete až do smrti tak si na stará kolena můžeš s peněz koupit dovolenou, nebo vnukům zaplatit třeba školy, co já vím..
Přesně ![]()
Anonym z 9:21
@radkka píše:
Máme své spořící účty, víme o nichmáme sice SJM, ale opravdu si manželovy rezervy nenárokuji a ani on moje. Odkládám si na to, abych měla z čeho žít, když se mu něco stane, když nás opustí, když já opustím jeho, když nám spadne na barák meteorit…
Nevim, proč by měl manžel řešit, kolik, kam a proč si spořím.
Jsi rozumná. Aspoň nebudeš jednou z těch, které když chlap nedejbože opustí, tak tady nebudeš na e-mimi kňučet, že nemáš peníze, chlap chodí za jinou, a ty pouze živoříš a nemáš peníze na nájem, kauci, a rodiče nepomůžou. ![]()
Více takových žen.
Hmm a v pripade rozvodu pulka z techto penez je pravne jeho a je celkem jedno, koho je ucet a kdo na nej sporil…