Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak to je asi o dohode a nejakem kompromisu, coz by mel byt partnersky princip, a to nejen ohledne dovolene
my se shodnem, tyden na plazi by nas nebavil ani jednoho
na dovolene s detmi vychazim vstric jejich predstavam
Tohle se nezdá, ale může to být docela velký problém…
Exmanžel se mnou už nechtěl pak na dovolené jezdit vůbec, protože já se prostě šprajcla a odmítala se válet a on se zase odmítal aspoň o píď přizpůsobit a chtěl prostě o dovolené ležet a odpočívat. A to jsme se nemuseli bavit ani o horách, nechtěl fakt ani na procházku po okolí, nic… No a pak jsme se rozvedli, s novou manželkou ani na dovolenou nejezdí, max. vegetí na chalupě a jsou spokojení. Já jsem naopak každý víkend někde, s mužem lezeme po horách, poznáváme krásy jednotlivých krajin, koupeme se a prostě všechno. Pro mě je to věc, na kterou se nejvíc vždycky těším a jsem ráda, že to máme nastavené stejně…
Tak si každý udělejte dovolenou nebo její část po svém. Co jiného. Mě by tedy ve vedru u moře nikdo na žádné túry nedostal, ty chodíme tady v Čechách. Stejně jako bych neplatila dovolenou do destinace, která se mi nelíbí. To se manželovi vůbec nedivím.
@Anonymní píše: Více
K moři se jezdím koupat. Na to abych courala po horách, jezdím do hor. ![]()
Jeden den po památkách v nejbližším okolí je ok, ale každý den u moře rozhodně ne.
Jezdím tam, kam chci. Kompromis je na místě, ale třeba do Indie bych nejela ani kvůli muži.
Vždyť to jde skloubit krásně, taky jsme to tak dělali. Kdo chtěl ležel na pláži a kdo chtěl šel na památky, výlet, kamkoliv. Nemusíte být spolu 24 hodin denně, ne?
@Kockazvysocan píše: Více
Tak v Indii jsem byla ještě jako svobodná a ne že bych byla proti, ale nemám potřebu si to zopakovat.
K té turistice u moře. Moc nemám ráda škatulkování - u moře jen koupání a na horách turistika. No na horách se krom toho moc dělat nedá, ale u toho moře je to hezké koukat se na pláž a moře z výšky, mám zážitky z Tučepí z pohoří Biokovo. A je úplná pohoda jít brzy ráno na pláž, chvilka jógy, pak turistika a večer třeba koupání, procházka po setmění na pláži.
To můj muž ráno sa nasnídat, pak být na pokoji, vybatolit se kolem oběda ven, grilování sebe sama na pláži a zničený sluncem se vrátit a lahodit si, jak to bylo skvělý.
Asi jeďte každý zvlášť, túry po horách mě taky nebaví. Něco jiného je vylet po památkách, procházky po městě vecer, to mám rada na dovolené u moře.
@terien píše: Více
Tak jen část dovolené po svém. A tady nejde o tu Černou Horu, jen manžel moc kouká na peníze a proč jen do Černý Hory, když za ty peníze se dá jít dál.
Přitom jemu jde jen o to moře a o pláž. Proti Jadranu nic nemá, ted v Chorvatsku si nemohl vynachválit. Jen ho štve, že drahá obyčejná Černá Hora. Jako by, když je to jen Černá Hora, tak by to mohlo být levnější. Ale že někoho to třeba láká a radši dá 50 000 za jen Černou Horu než 15 000 za Egypt, to už v potaz nebere.
To jako moje kamarádka. Ta je teda bezdětná a svobodná, má přes 50 a léta chodí do Tater i na 3 týdny v létě. A vždy ji to stojí kolem 2000 eur, protože si udělá i 3 výstupy s horským vůdcem. Pro někoho nepochopitelné, škoda peněz, pro ni ideál. A jsou to jen Tatry. Ale ona je tak šťastná.
A jak hospodaříte jinak? Pokud mu vadí jen ty peníze, tak bych si dva víkendy vzala nějakou brigádu, že nám trochu zvýším rozpočet, on uvidí, že o to fakt stojím a vyjde mi vstříc. Jinak mi váš kompromis kdy hledáte destinaci, kde jste spolu a máte rozdílný program přes den přijde moc fajn a asi to nejlepší, co se dá vymyslet
![]()
Jestli jezdíte jen na jednu dovolenou ročně, tak bych svojí představu partnerovi rozhodně neobětovala ![]()
@Annonymní_007 píše: Více
Tuhle dovolenou jsem do toho dala víc já, ale moc si to neužila. Nebylo vše špatně, to vůbec ne, ale už i lepší dovolenou jsem zažila.
Asi budu oponovat tím, že jednou jsem trošku ustoupila já, podruhé může zase on.
A ty peníze zase nejsou veliký problém, finanční nouzi nemáme, tady jde jen o to, proč dát peníze do takové destinace, když můžu za ty stejné peníze jít dál?
Jako srovnání - proč jít na Lipno, když za stejné peníze je Egypt?
Jako té mojí kamarádce každý říká, co na Tatrách vidí? Za stejné peníze má Alpy a lepší služby, kvalitu a všechno. Ale ona miluje jen Tatry a já ji chápu.
Černá Hora, Portugalsko, Madeira, to je nádhera. V Černé Hoře to měla být válečka, ale nevydržíme dlouho ležet, tak jsme měli výlet, procházky. Portugalsko a Madeira byly poznávačky a i na koupání zbyl čas.
A to já jsem celkem taky povaleč, ale jen ležet na lehátku u moře by mě taky celou dovolenou nebavilo.
My se neshodneme opačně - já bych se válela a on by chodil. Letos už dovolenou dělíme, společně jsme dali s dětmi Rakousku a já pak pojedu s dětmi k moři bez něj. Nesnáší i horko. dokud byly děti malé, tak jezdil. Uvidíme, jak to bude fungovat.
Já teda nečtu diskuzi, ale partnera jsem si vybarala k sobě kompatibilního, takže tohle řešit nemusíme. Podle mě je společné trávení volného času velmi důležité a s někým, kdo je válecí typ a procházka v horách je pro něj zatrest bych nejen nebyla, ale rozhodně bych si s ním nepořizovala dítě a neočekávala, že se kvůli mě pak nějak změní.
@AjaF píše: Více
Ano, kolegyně byla na Madeiře a jen ty fotky, paráda. Ona šla na turistický pobyt. Jen se obávám, že to Portugalsko by byla zase jen válečka. Přitom dovolená v Egyptě se mi líbila. Ale to bylo i tím, že tam byl výlet 2× do pouště, dokonce jednou hned v první den, to byl akční, pak lodní výlet (to může bý taky, proč ne) a ukecala jsem ho na výlet do Káhiry. Do té doby se tomu vyhýbal, že tam nikdy. Naštěstí se šlo v listopadu, ráno nám tam bylo dokonce zima
, odpoledne už v pohodě.
Jako tuhle dovolenou uznal, že takový typ dovolené moc nebyl pro mě, tak snad to nějak dáme dohromady.
Zdravím.
já šla do hor (syn by se rozmyslel, no asi by šel se mnou) a večer tu únavu spláchnout v moři a krátkým pobytem na pláži. Nějaký ten den by byl asi celý válecí, ale ne všechny.
Letos už sice je dovolená za námi, ale už plánujeme další, chci aby byla víc po mém. Tenhle rok jsem se dost přizpůsobila, nebylo to špatný, ale…
Manžel je válecí typ, jemu válení na pláži a koupání, sem tam potápění a šnorchlování v moři vyhovuje. Já mám moře celkem ráda, líbí se mi slaná vůně smíšená s vůní borovic, ale ležení na pláži celý den, to ne. To je za trest. Naše dítě se přizpůsobí, má rádo jak koupání, tak dlouhé vycházky a výlety na hory i do skal.
Tenhle rok byla dovolená spíš válecí a já byla poslední den ráda, že odcházíme, manžel div nebrečel. Příští rok bych chtěla jet do Černé Hory, protože jsou tam milované hory, památky, zároveň moře, tak manžel by zaparkoval na pláži
Manžel hartusí, že nějaká Černá Hora, to už vyjde líp Portugalsko, ale zase jen válení na pláži nebo chce jít tam, kde byla dovolená letos, ale to zase skončíme na válení a to mě neba. Je pravda, že tam bylo vedro k padnutí a krom toho válení se moc nedalo, ale bylo tam dost cyklistů.
Máte i vy své protějsky jiného ražení? Že vy aktivní a oni válecí, nebo naopak?
Já to vždy brala, že se zvolí destinace, kde jsou hory i moře a přeci manželé nejsou siamská dvojčata, každý si může vybrat kousek svého. A jasně nějaký ten den celý spolu. Manžel by na nějaké ty památky ale taky asi šel. Do hor ho asi nedostanu, ale památky a vycházku někam by dal. Pula se mu dost líbila. I lodní výlet by ho zaujal a s možností koupání tím spíš.
Jen on pořád kouká na cenu, Černá Hora se mu pořád nelíbí, ale já kdysi prodávala Černou Horu v cestovce a už tehdy se mi dost líbila, pak o ní četla, teď koukala v televizi a jsem rozhodnuta, že tam teda chci.