Odměna z dědictví

Anonymní
2.6.15 11:40

Odměna z dědictví

Hezký den,
prosím najde se někdo kdo mi poradí? Jak je to teď v případě dědictví s placením? Vím, že dědická daň již neexistuje, ale nějak se nevyznám v té odměně notáři, našla jsem spoustu protichůdných názorů a verzí. Takže prosím když se jedná o majetek v hodnotě cca 5 mil. jaká z toho je odměna notáři? Neb vůbec všelijaké ty poplatky? Jedná se o vztah rodič-dítě. Předem děkuji za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101592
2.6.15 11:54

To budeš myslím na tom maximu, které je 40 nebo 50 tis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.15 12:04

@j.a.n.i1 ráda bych to právě věděla přesně, třeba ze zkušenosti, na internetu jsem našla několik variant. :think:

• Citovat
  • Upravit
5455
2.6.15 12:06

Tady je kalkulačka a ve zkratce systém výpočtu, ve tvém případě mi vyšlo něco přes 23 tisíc.
 http://www.pohreb.cz/…ulacka/notar

Edit: v únoru jsme řešili dědictví po babičce a mamce to z té kalkulačky vyšlo přesně. Platila notářce podle tohoto výpočtu - takže je to relativně čerstvé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
2.6.15 12:13
@Anonymní píše:
Hezký den,
prosím najde se někdo kdo mi poradí? Jak je to teď v případě dědictví s placením? Vím, že dědická daň již neexistuje, ale nějak se nevyznám v té odměně notáři, našla jsem spoustu protichůdných názorů a verzí. Takže prosím když se jedná o majetek v hodnotě cca 5 mil. jaká z toho je odměna notáři? Neb vůbec všelijaké ty poplatky? Jedná se o vztah rodič-dítě. Předem děkuji za odpovědi.

na netu jsou k dispozici kalkulačky, nedávný případ z rodiny…hodnota asi 1,5 mil a platila 17 tisíc za notáře.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.6.15 12:13

@Apaji děkuji, já právě ten princip výpočtu našla taky, ale vycházel mi z toho nějaký nesmysl, bylo to míň jak 10 000kč. Tak mi to právě přišlo divné. Tak děkuji. A dovolím si tedy ještě otázku, kromě té odměny notáři se paltí ještě nějaké poplatky kolem?

• Citovat
  • Upravit
5455
2.6.15 12:21

No, mamka neplatila kromě poplatku notáři, nic navíc. Byla jediný dědic, žádná soudní tahanice se nekonala, dědictví bylo jednoduché. Ještě si vybavuju, že se od dědictví (hodnoty) odečetl pohřeb a kar. Že dědic, který vybavuje pohřeb a smuteční hostinu, doloží doklady notář, který to odečte. Takže, pokud zařizuješ pohřeb, nechej si vystavit doklady - je tam i kolonka se jménem, kdo pohřeb zařizoval. A případný doklad z restaurace o smuteční hostině, pokud byla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
2.6.15 12:24
@Anonymní píše:
@Apaji děkuji, já právě ten princip výpočtu našla taky, ale vycházel mi z toho nějaký nesmysl, bylo to míň jak 10 000kč. Tak mi to právě přišlo divné. Tak děkuji. A dovolím si tedy ještě otázku, kromě té odměny notáři se paltí ještě nějaké poplatky kolem?

a ty jsi v přímé dědické linii? Pak bys měla platit asi 2% z dědictví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
2.6.15 12:27

My platily z 1.7mil lehce přes 19tisíc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
2.6.15 12:31

No a my 13 t z 680 t

tady jsem to našla přesně

) Odměna notáře jako soudního komisaře, jejíž základ je stanoven v § 12 odst. 1 až
4, činí
z prvních 100 000 Kč základu… 2,0 %,
z přebývající částky až do 500 000 Kč základu… 1,2 %,
z přebývající částky až do 1 000 000 Kč základu… 0,9 %,
z přebývající částky až do 3 000 000 Kč základu… 0,5 %,
z přebývající částky až do 20 000 000 Kč základu… 0,1 %,
nejméně však 600 Kč. Částka nad 20 000 000 Kč se do základu nezapočítává

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.15 12:35

@Apaji když píšeš že se odečítá pohřeb, nevíš jak je to v případě že do nemovitosti, která se bude dědit (zatím není aktuální, ale o darování nechce rodič ani slyšet) a kde bydlíme, já nebo manžel něco koupíme ze svého? Pračka, televize apod? To by vlastně do dědictví spadat nemělo, bude stačit doložit účet? A nebo tam musí být i jméno?

• Citovat
  • Upravit
5455
2.6.15 12:50

Tak to netuším. Ale u babičky se mamky notářka zeptala na vybavení bytu. Na kontrolu tam nikdo nešel. Mamka popravdě uvedla všechen nábytek (starý), televize zánovní (to notářku ani nezajímalo), PC dobře šlapající, pračka, lednice, mrazák, šatstvo, osobní věci, kuchyně z roku 2008 - řekla bych, že zcela bez hodnoty to nebylo, ale notářka uvedla, že vybavení a osobní věci bez hodnoty :nevim: U tebe mi logicky přijde, že pokud žiješ v nějaké domácnosti (ačkoliv nejsi vlastník nemovitosti), přece máš právo na své osobní věci, včetně elektroniky a elektrospotřebičů (i když v našem státě logice odporuje kde co). Účtenky bych si pro jistotu schovala s tím, že kdo vlastní účtenky zaplatil zboží (i když u nás kdo ví, že? :think: ). Jinak si nemyslím, že to bude někdy problém. Prostě řekneš, že jste v tom domě žili taky a tudíž uvedeš jen majetek po zesnulém.

Edit: Kromě katastru, dopravního inspektorátu, spolupráce s bankami ohledně účtů nemá šanci zjistit ještě něco dalšího. Například šperky, hotovost, další cennosti v domácnosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2730
2.6.15 12:55

Tohle mě taky celkem zajímá. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.15 12:58
@Anonymní píše:
da se to obejit darovaci smlouvou za života darovatele ;) budes to mit napsany jen ty na sebe a az darovatel zemre tak je to vse tve a za tu darovaci smlouvu jsem zaplatila 12 000 kc notari a nemovitost byla v cene 7 milionu :kytka:

Takže jestli to dobře chápu dokud bude dárce žít majetek je psán na něj a je jeho a momentem kdy zemře tak jsem vlastníkem automaticky já? A pak bych s tou darovací smlouvou jen zašla na katastr to přepsat? Nebo je to jinak?

• Citovat
  • Upravit
Hanney
2.6.15 13:03
@Anonymní píše:
@Apaji když píšeš že se odečítá pohřeb, nevíš jak je to v případě že do nemovitosti, která se bude dědit (zatím není aktuální, ale o darování nechce rodič ani slyšet) a kde bydlíme, já nebo manžel něco koupíme ze svého? Pračka, televize apod? To by vlastně do dědictví spadat nemělo, bude stačit doložit účet? A nebo tam musí být i jméno?

tak to je škoda, v případě darování byste neplatili nic, kromě katastru. V případě smrti toho notáře zaplatit musíte. Co se týká vybavení to nikdo nezkoumá.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová