Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Krásný večer všem ostatním, krom mě ![]()
Nevim čím to je, ale syn(16m) odmítá spát večer v postýlce. Přes den dobrý, spí tam, usne bez problémů, hraje si v postýlce, když potřebuju, ale přijde večer, vykoupeme, nejíme se a začne „tyjátr“… Řev, řev, řev a zase dokola jenom řev. Jenže jak řve, tak zvrací, jenom dneska jsem už převlíkala 2 pyžámka a 2 prostěradla.
Začal s tim z ničeho nic, vždycky mi usínal skvěle, sám a teď jenom večer řeknu postýlka a řve. Strašný záchvaty…
Začínam se bát každýho dalšího večera…
Taky jste to něketrá zažila? Jde ho nějak odnaučit? Nebo mam jen vydržet… Jsem z něj zoufalá…
Zkus ho tam dat a lez vedle na posteli…Ja s tim zkusenost nemam, ale malej pbcas jednou za mesic, dela taky scenu, krasne mi usne vecer, ale pak se z niceho nic vzbudi s brekem, pochovam ho, dam mu napit namazu dasna, a odejdu, ale rev a rev, a tak si tam lehnu s nim, a je klid a usne.
Mi to teď mladší občas taky dělá, že kvičí po uložení, přitom krásně usínal sám. Začala jsem dávat spát později nebo zkrátka dle potřeby, usíná s flaškou mlíka. Pokud přesto ječí, tak ho vyndám a zkusím to znovu za 15-30min.
Zjistila jsem, že nemá smysl nechávat jekot nějak výrazně rozjet, protože pak je dítě k neuklidnění, radši utnout v zárodku a dát později, když už je unavený a neprotestuje
@ha-ne-le nerada Te strasim, ale u nas je to tak jeste porad… zacalo to nekdy v 15ti mesicich a jeste neprestalo (malemu je 26 mesicu)…
![]()
Ted kupujeme velkou postylku (snad uz konecne tento tyden) a zkusime, jestli by to nebylo lepsi…
Ale. Zjistila jsem, ze pomaha, kdyz maleho HODNE utaham (umiram), pak ho soupnu do teple vany (coz bohuzel nemuzeme kvuli koznim problemum kazdy vecer) a dam teplou veceri nebo aspon kakao. Tak obcas to pomuze (ne vzdy, ale obcas jo).
Takze praktikujeme to, ze pred spanim jdeme ven nebo radime na zahrade, pak teplou koupel nebo sprchu a pak teplou veceri nebo caj nebo kakao. Pak lepe spi.
Ale rve chvilku vzdy…
![]()
take nevim proc a jsem z toho uz zoufala… Tak s dovolenim pockam, jestli Ti nekdo neda nejakou „zarucenou“ radu…
![]()
@ha-ne-le mě to dělala dcera taky 3 týdny řevu a skončilo to tak že sme koupili nízkou postel a spí v normální posteli a je klid
![]()
Krásné dopoledne…
Tak dnešní noc Vám snad ani nebudu popisovat. Bohužel, u nás zatim velká postel nepřipadá v úvahu, nevydrží tam ležet, vzala jsem ho včera k sobě do postele a hned stál a házel polštářema, takže nic, na tv chvilku koukal, jen jsem ho vzala do náruče, že ho odnesu - řev. Nakonec včera jsem vzala knížku a přečetla pohádku - vřera to pomohlo, ale bojim se, že usnul ne tou pohádkou, ale už byl po 2 hodinou řevu tak unavenej, že lehl a zavčel oči.
Usuzuju z toho, že v noci se vzbudil na jídlo (občas se mi tak ještě budí), jako jindy jsem mu dala flašku mlíka a začalo to na novo - natahoval se ke mě, řval, musela jsem ho chovat, muselo se svítit… Byli jsme vzhůru asi do půl pátý, pak při světle s hračkama usnul…
Já fakt nevim, snad se ze dne na den nezačne bát tmy, vždyt ani nemá důvod… Nevim jak na něj, fakt ne ![]()