Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
Syn teda nebyl žádný závislák, ale dudlík měl a v roce ho úplně odmítal, tak už jsem ho nedávala a nechyběl mu.
@Magda124 Dobře děkuju, asi ne vyloženě závislá, ale měla ho v podstatě celý den, když jsem ji ho nechtěla pár hodin dát tak kňourala a furt ho hledala, a najednou ho odmítá sama
jako nevadí mi to, jsem ráda že jsme předešli nějakým scénám při odbourávání, ale přijde mi že jí chybí jak má furt ty ruce v puse ![]()
Bud rada. Chápu, ze uspavani je obtížnější, ale lepsi nez kdyby ho chtela jeste ve 4 letech a neumeli jste to odbourat.
Treba uz se umí nejak uklidnit sama bez dudlíku. Tak zkus nastavit nejaky novy večerní rituál na spani, treba knihu a hlazení. Urcite si to časem sedne ![]()
Dcerka nechtela dudlik nikdy, za to nasla prstíky, ktere cuca pred spanim. Tak doufám, ze to bude jako u vas a ze dne na den to prejde ![]()
@Dn0712 píše: Více
Syn ho měl taky kus dne a hlavne na spani. Pak jsme ho vytratili nekde venku a asi za tyden dalsi v obchodě - nenašli jsme ho tam nikde. Dalsi jsem proste nekoupila. Zvykl si rychle, ze ho nemá ![]()
Mně to takhle udělali 2 děti.
Měly tedy trochu rýmu a dudel jednoho dne zahodily a už ho nechtěly. Bylo to okolo taky 1.5 roku.
Ten třetí ho nějak výrazně nechtěl nikdy, ale občas podudlal a ten se ho zbavil nějak sám bez problému asi v 10 měsících.
Rostou ji zuby, proto si dává ruku do pusy. Ten dudlík buď ráda, že už nechce - nemusíš řešit hysterické scény. Ani ho už nenabízej.
Tak to můžeš být jen ráda…
No co by za to jiné maminky daly.
![]()
Může to být těmi zoubky, ale taky nemusí…
Vždyť je to normalni, spousta deti vyhazuje dudlik od te doby, co zacinaji chodit.
@andrasteia píše: Více
Tak to si zase až tak úplně nemyslím… ![]()
Některé děti je opravdu celkem těžké, od toho dudlíku odnaučit. Je to zkrátka „něco” co je pro ně v tu chvíli, uklidňující a nechtějí se toho jen tak vzdát…
Jednoduše řečeno, jsou na ten svůj cumel zvyklé asi stejně tak, jako někteří dospělí, třeba na žvýkačku nebo případně cigaretku.
![]()
@Černá Madonna píše: Více
Tak ja dite teprv cekam, tak nacitam literaturu🤣. A nekde jsme to cetla, dohledam, kdyztak mi to pripomen. Souvisi to nejak s sirsimi vývojovými zmenami.
@andrasteia píše: Více
Jj, vím, že zrovna čekáš první miminko. ![]()
Já měla jen jedno. ![]()
Takže žádná „matka pluku”zrovna nejsem. ![]()
@andrasteia no nevím, syn ho odmítl ze dne na den někdy kolem roku a chodit začal až ve 20m, takže u nás to s chůzí určitě nemělo souvislost
Setkala se některá z vás s tím, že dítě z ničeho nic nechtělo dudlík?
Já ho stejně chtěla pomalu odbourávat, ale malá na něm byla doslova závislá, a ze dne na den ho prostě odmítala, nechce ho ani přes den když třeba brečí jako útěchu a ani večer při usínání, a docela mi to stěžuje uspávání jelikož byla zvyklá že si vezme dudlík a já ji hladím, a ona se spíš ududlá než usne
furt si hrabe do pusinky, celý den tam má ruce, a mě by zajímalo jestli je to normální fáze že ho prostě nechce, nebo to může mít nějaký jiný důvod, tak děkuji všem zatím