Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Může mi někdo poradit, nebo přidat zkušenost s kojením v případě, že miminko se nepřisálo od začátku. Vždy jsme to zkoušely, ale začne u toho pištět a vztekat se, že pak už nezachytí bradavku. Nepomohly ani kloboučky. Když se přisaje jen na maličkou chvilku ale pak hned začne silně plakat a vztekat se. Aby nám neumřela hladem museli jsem hned po odchodu z porodnice dokrmovat umělou výživou. Doma jsem se rozkojila a odstříkavala do lahvičky a tu pak podala maličké, ale stejně před každým krmením nejdříve zkoušeme kojení a přisát se, ale jen odmítá, dostáva záchvat řevu. Budeme to dál zkoušet, ale odstříkávání mlíka nestimuluje tvorbu jako sání, tak se bojím, že mlíka čím dál ubývá. Máte někdo zkušenost , když mimi odmítá sát od začátku?
a čím jí dokrmuješ lahvičkou????? já jsem tedy po porodu hned kojila, ale pak mi milá sestřička v porodnici tak vehementně pomáhala s kojejím až mi urvala skorem bradavku, takže mi to 14 hnisalo - krve jako z v…, a po 14 dnech mě malá už nepřijala, řvala jako tur, a je pravda jakmile si prý malé zvykne na lahvičku ze které to teče samo už prso nechce, malá se mi taky moc vztekala a škrábala mi hrudník…no, hlavně se nepřestávej snažit, třeba se ještě přisaje…
Měla jsem taky potíže s kojením, prvních 14 dní. Malá se nechtěla vůbec přisát. Odstříkávala jsem co 3 hodiny (a častěji) a mlíčko dostávala stříkačkou, lahvičku jsem jí nedávala. Pořád jsme to zkoušely a já už jsem si řekla - dám jí čas do neděle a když to nepůjde, tak holt koupím UM a v neděli (skutečně!) jako když ji přepneš, sát začala.
Zkus změnit polohy kojení, použít třeba i kojící polštář, aby to i tobě bylo příjemnější, mimčo co nejjemněji nasměrovat .. a podle mě nejdůležitější je, se hodit do klidu, protože co se může stát horšího než že prostě kojit přestaneš a přejdeš na UM? A z toho se svět neboří, no ne? ![]()
Dcera se mi taky po porodu nepřisála. To i přesto, že jsem v té době stále kojila staršího. Mléko jsem odsávala a dávala jí ho ze stříkačky. Pomohly nám sestřičky z novorozeneckého oddělení a hlavně kojící klobouček - zachránil nás. Při propouštění z porodnice - po týdnu, už bylo vše v pořádku, kojím ještě teď..
U nás mohla být příčina vyvolávaný porod - 12 dní před termínem, ale s gynekologickým nálezem směřujícím k porodu. Z jiných zdravotních důvodů nemohli čekat, až se porod rozeběhne sám.
Potom silná novorozenecká žloutenka, k vůli které jsem se s malou musela vrátit po pár dnech doma do nemocnice na fototerapii.
Měla jsem tu výhodu, že jsem kojila 2 děti, to starší odpilo přebytky. V porodnici jsem starší nekojila.Odsávala jsem pro nedonošené děti manuální odsávačkou Medela. Ale měla jsem už zkušenost, prostě jsem to uměla.
Mareček se také nepřisával, pak se to samo zlepšilo, ale od půlroka, jak ochutnal první příkrmy, to šlo s kojením dolů. Momentálně kojíme 1× v noci, spíše symbolicky, ale vidím to tak ještě na týden a konec. Prostě nechce a nic nenaděláš. Po Sunaru jede jak divý, fakt to nechápu. Některá mimča jsou holt taková. Třeba se ještě rozpijete a když ne, zkusíš odstříkávat do lahvičky… a případně později UM.
Již v porodnici nám dali lahvičku, nikdo se nechtěl párat se stříkačkou, když jsem se na to ptala. Aby nás pustili domů, museli jsme přibrat, nebo strávit další víkend v porodnici a učit se kojit, což děláme i doma. Chápu, že z lahvičky je to jednodušší, ale když ona se nepřisála ani předtím, než zkusila lahvičku,a taky mi chvilku trvalo než se rozjelo mlíčko, takže jedno s druhým a teď mám lenocha co pěkně papá jen s lahvičky. Střídáme odstříkané mléko, kterého ubýva, protože nesaje a UM. Před každým krmením ji přikládám k prsům v poleze kdy je nastole a ja na židli přikládám, jak nám řekli v porodnici , že je to nejjednodušší poloha. Budeme to zkoušet ještě týden, ale ten řev bych vám nepřála co předvádi u pokusu o kojení, stejně se ani nepřicucne.Jsou děti odrostlé na Um a jsou stejně šikovné. Dneska je to hlavně velký trend tlouct do hlavy kojení. Chápu, že je to to nejlepší, ale když to z nějakého důvodu nejde, tak by se ostatní neměli pohoršovat a poučovat.Moc nevěřím, že se ještě přisaje, když pěkně papá z lahve a přibírá na váze.
Já bych teda ještě asi vyzkoušela nějakou jinou polohu, třeba i jen klasicky v náručí, aby bylo mimču co nejpříjemněji (že je u tebe, v teple ..). Záleží ale spíš na tom, jestli se ti chce vůbec pokračovat. Lámat něco přes koleno a za každou cenu nemá smysl.
určitě to zkusíme i jinak, pro miminko všechno, za to to stojí, ale když potom se člověk trápí 6× denně přisáváním ,které neproběhne a miminko křičí jak o život, tak mi to trhá srdce.
A nepoužíváš nějakou kosmetiku, která by mimi dráždila? Mají aspoň zezačátku citlivější čich, takže to, co tobě může připadat jako úžasně voňavý mýdlo, může tomu prďátku vadit.
Kojení není dogma, pokud se na to necítíš, tak klidně přestaň.
Jestli chceš ještě zabojovat, tak určitě změň polohu. Miminko na kojící polštář nebo do náruče. Mně se po porodu dost osvědčila poloha vleže.
A co třeba zkusit zrušit lahvičku a zkusit to se stříkačkou? A pak s prsem. Nebo jí nejdřív nechat trošku napít a až bude klidnější, tak přiložit k prsu.
Škoda, že to v té porodnici, tak odflákli. Je to jen výmluva, naopak stříkačka je pro ně jednodušší nemusí jí pak čistit a vyvařovat
Já jsem musela po porodu malou taky dokrmovat a nosili mi stříkačku bez problémů. Během pobytu jsem se rozkojila a doma nachystané UM už ani nebylo třeba.
Mě se malá po porodu taky několik dní neuměla přisát a ječela a ječela. Nakonec jedna šikovná sestřička v porodnici přišla na to, že má zkrácenou uzdičku pod jazýčkem. Proto jí to nešlo. Hned jí to doktorka šmikla a od té doby sála krásně. To je naše zkušenost. Zkus se na to kdyžtak zeptat doktora v poradně.