Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, je to asi týden co moje 15M dcerka najednou začíná dělat mamánka.Schovává se mi mezi nohy apod.Nejhorší je, že už asi třetí den odmítá i taťku.Donedávna vždycky když bouchly dveře, tak tam běžela a mohla se „utátovat“(křičela táta pořád dokola)Teď se k němu nechce vůbec tulit a když jí veme do náruče, tak spustí hysterák.Zažily ste něco podobného?Jak nejlíp reagovat?Díky za pomoc
Mám sice o něco starší holčičku 20 měsíců, ale cca 1 měsí zpátky, začla hlavně k večeru dělat to samé, doufám, že to brzy přejde,myslím, že to je jen přechodná vývojová etapa ![]()
Já si myslím,že je to normální a zase to přejde.Už jsme měli několik takových období ![]()
No, mojí kamarádky holčička to dělá doteď a jsou jí skoro tři roky.Nerada bych měla doma taky takovou závislačku…
Já bych ti poradila,nechávat jí občas jen s tatínkem.dojít sama nakoupit,jít na kafčo atd…
To máme doma tu a tam do dneška - 4.roky
Včetně výkřiků „všechny mám rád, jenom tátu ne“
Neřešíme nijak zvlášť, náklonnost se prostě musí odpracovat
Pár společných výletů, hraní (kdy nejsem na dohled) a aktivit, které maminka nedělá, a opět je tatínek druhým středobodem vesmíru. Když už uměl mluvit, tvrdil, že tátu nemá rád, protože chodí do práce. Asi holt neví, prckové, jestli jsou chtění, když se tatínkové z jejich hlediska jen tak míhají okolo ![]()
Úplně jako bys popisovala situaci u nás doma. Samíkovi bylo zhruba stejně jako tvé malé a dělal to samé. K tátovi vůbec nechtěl, na rukách mu řval, utíkal před ním - to bylo pořád jen „mama mama“
Naštěstí to bylo jen chvilkové. Můžu tě ujistit, že stejně rychle jako to přišlo, tak to taky odejde ![]()
u nás teda sice nezdrhá před tátou, za to maman je to solidníí
pořád po mě jen leze a brečí když ho nechovám.. chce to holt být někdy bez něj.. když ho hlídá někdo jiný je to v klidu a je hodný
(problém je, že mi ho nikdo skoro hlídat nechce
)