Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, nejsem nijak zkušená matka, ale já bych udělala toto: pořádně bych jí před spaním nakrmila a pak si akorát nachystala čaj anebo UM (pokud je zvyklá na kojení i v noci). Já dávám nejčastěji Sunar - příjde mi chuťově nejlepší. Pak bych jí šoupla do její postýlky, ale ležela bych u ní. No a když se vzbudí, tak jí nabídnu čaj (jestli nemá žízeň) nebo UM a pokud to nepříjme, tak prostě nemá hlad, ani žízeň a má jen roupy. Takže bych jí prostě a jednoduše nechala řvát, dokud by neusla. Spát u toho určitě nebudeš, ale to bys nespala ani tak, že jo?
Nejsem zastánce „nechat vyřvat“ dítě, ale je nutné, abys byla vyspaná, protože ospalá matka je nebezpečná sobě i mrňouskovi, takže co se tohodle týká, vyzkoušela bych snad všechno. Držím pěsti, ať už prožíváš krásnější noci ![]()
Anomiska píše:
Ahojky, nejsem nijak zkušená matka, ale já bych udělala toto: pořádně bych jí před spaním nakrmila a pak si akorát nachystala čaj anebo UM (pokud je zvyklá na kojení i v noci). Já dávám nejčastěji Sunar - příjde mi chuťově nejlepší. Pak bych jí šoupla do její postýlky, ale ležela bych u ní. No a když se vzbudí, tak jí nabídnu čaj (jestli nemá žízeň) nebo UM a pokud to nepříjme, tak prostě nemá hlad, ani žízeň a má jen roupy. Takže bych jí prostě a jednoduše nechala řvát, dokud by neusla. Spát u toho určitě nebudeš, ale to bys nespala ani tak, že jo?Nejsem zastánce „nechat vyřvat“ dítě, ale je nutné, abys byla vyspaná, protože ospalá matka je nebezpečná sobě i mrňouskovi, takže co se tohodle týká, vyzkoušela bych snad všechno. Držím pěsti, ať už prožíváš krásnější noci
Moje řeč
![]()
Já měla dneska děsnou noc. Od 3 do 5 se rozhodl nespat. Když se mi ho za 20 min nepodařilo uspat v postýlce, stále řval, tak jsem si ho vzala do postele. Ale dopadlo to jako u vás - sice neplakal, ale lezl po mě a na spánek ani pomyšlení. Pak v 5 zabral, čekala jsem, že to dospí alespoň ráno, ale v 6 se probudil, nakojila jsem a on oči jak baterky.
Od rána je protivný jako noc.Má průjem, nejí, nepije, takže čekám další zub, tedy doufám - byla by to alespň přechodná záležitost
V tvém případě myslím, že Sunar nepomůže. Pokud má kaši, je najedená dost. Zkusit ho ale můžeš.
Spíš bych zkusila to noční kojení zrušit bez náhrady UM. Počkej, až se uklidní zuby. Pokud nejsi pro vysloveně vyřvávací metody, zkus nějakou pro tebe přijatelnou alternativu - můžeš mít malou u sebe, nebo být u ní postýlky, ale prso nedat. Bez pláče se to obávám neobejde, ale budeš s ní, bude vědět, že jsi jí neopustila, což je určitě přijatelnější varianta. Vyspat se musíš, nevyspalá matka = nerudná matka a tvoje miminko by odneslo stejně.
nedávej jí už to prso stanov si nějakou hodinu kdy jí to prso dáš,mě se takle budila 3 dny,vždy jsem dala prso a pak mi přijde že jí akorát tak bolelo bříško,prso jesm nedala sedla jsem si k ní a bylo to, do 3 dnů se to stovnalo,
ahojda maminky…
mám skoro 10měs holčičku, stále kojím, včera jí vylezl 4 zoubek, ale co je to teď za dny opravdu nechápu…
spim tak max 3 hod denně.
malá je zvyklá před koupáním dostat kaši, koupání, pak jí dokojim, strčim do postýlky a spí…ale začla se mi po koupání budit za 2 hod..tak jsem jí vždy nakojila, ale už nechala u sebe v posteli až do rána (vždy, když jsem jí dala zpět do postýlky - řev - a každá ví, že když je nutný spánek, tak pro něj udělá vše) jenže poslední dny se vzbudí za 1 hod ( po koupání) a pak když už je u mě, tak saje, usne a po 3 min se probudí s tim, že se ke mě musí co nejvíc přitulit..leze po mě třeba půl hodiny, než si najde polohu a vytuhne…a zas za 3 min vzhůru..
dnešní noc byla obzvláš krutá…od 21 hod do 3 ráno po mě lezla…
cö s tim??napadlo mě, že bych jí mohla koupit um..jaký????jestli to teda není hladem, tak jak jí naučit v postýlce??
já vim, že jsem si to udělala sama…ale prosím vás o rady..díky moc